Začínají růst žampiony, někde budou i hřiby. Výstavy hub se však ruší

aktualizováno 
Všude sucho, většinu suchých lesů a luk zavlažily po dlouhé době až deště z minulého týdne. A jakkoliv lze na sociálních sítích najít snímky košíků s hřiby, neznamená to, že začala houbařská sezona napříč republikou. Hub bude letošní podzim méně, mykologové dokonce ruší některé tradiční podzimní výstavy.

Pečárka polní neboli žampion polní roste roky na stejném místě. Pokud u vás tedy minulý týden zapršelo, máte šanci na úlovek. | foto: Profimedia.cz

„Žampiony jsou houby, které rostou tak do týdne po dešti, umějí totiž dobře využít momentální vzdušné vlhkosti a vyrazit brzy po dešti. Takže na žampiony, na ty už se vyrazit dá,“ konstatuje mykoložka Tereza Tejklová z Muzea východních Čech v Hradci Králové.

Žampion zápašný neboli pečarka zápašná

Žampion zápašný neboli pečarka zápašná

Varuje jen před záměnou se žampionem neboli pečárkou zápašnou, po které by vám mohlo být hodně špatně. I když není jedovatá, smaženici i žaludek vám zkazit může. Přitom ji poznáte jednoduše. „Je cítit po dezinfekci a rychle žloutne na poškozených místech. Stačí do ní škrábnou nehtem nebo nožem a máte během chviličky jasno,“ radí mykoložka, jak ji spolehlivě odhalit. 

Teprve později, zhruba za tři týdny po vydatnějších srážkách, by se měly začít přidávat další druhy. Dlouhé sucho by podle mykoložky nemělo podhoubí poškodit natolik, že by odumřelo. „Obecně se u podhoubí předpokládá dobrá regenerační schopnost, vzhledem k tomu, že suché roky už tu byly a houby rostou na stejných místech i po desetiletí dál,“ vysvětluje Tereza Tejklová, že žádný dlouhodobý průzkum v tomto směru neexistuje.

A i když vzhledem k suchu podhoubí logicky nebude tak vitální jako v deštivých letech, o podzimní sezonu úplný strach nemá. „Houby mají zakódováno, že v tomto období růst mají. Určitě porostou, ale zrovna žně to asi letos nebudou,“ usmívá se, že každá předpověď je těžká.

Jak znáte hřibovité houby?

Otestujte se

Hřib skvrnitý

Hřib skvrnitý

Hřib koloděj

Hřib koloděj

Co se hřibů týká, ty vyrážejí zhruba za tři týdny po deštích. Kde se tedy jejich podhoubí dokázalo po dešti probrat k životu, tam se tedy cca za deset dnů až dva týdny mohou hřiby objevit. 

„Opět to ale nelze brát jako dogma. Na některých místech - například v některých horských oblastech, kde nějaké lokální srážky proběhly už dříve, už teď houby rostou,“ říká mykoložka.

Sama se právě byla podívat na Šumavě, kde poslední týdny přece jen trochu zapršelo, žádný zázrak se tu také nekoná. „Hub je tu vzhledem k danému období a lokalitě strašně málo. Na začátku září by tu měly růst desítky druhů hub, bohatě by měly být zastoupeny holubinky, ryzce, měly by růst růžovky šedivky a další muchomůrky. Realita je ale bohužel taková, že jsme viděli jeden druh muchomůrky, dva ryzce a čtyři pět druhů holubinek.“

A bohatší srážky zatím v dohledu nejsou, i dlouhodobá předpověď na září bohužel avizuje další sušší měsíc. To jsou důvody, proč na řadě míst mykologové začínají rušit plánované podzimní výstavy, neměli by co vystavovat (aktuální situaci lze sledovat zde). „Podobná situace tu byla naposledy v roce 2014 a 2015,“ konstatuje Tejklová.

Autor:

Nejčtenější

Svatomartinská husa krok za krokem: peče se sama bez kontroly 13 hodin

Sliny se sbíhají i na obrázku

Dozlatova pečená husička patří k oslavám svatého Martina stejně jako Ježíšek k vánočním svátkům. Ideální je vložit ji...

V Paříži na ryby? Kvůli imigrantům dnes musíte mít odvahu, řekl Vágner

Rybář Jakub Vágner v diskusním pořadu iDNES.cz Rozstřel (13. listopadu 2018)

Jakub Vágner je rybář, který proslul „hony“ za téměř vymřelými rybami po celém světě a několika světovými rekordy. Dnes...

Nájem platí Šárce Grossové, mají boží svíčkovou a od šéfové první hvězdu

Jitka a Santo Pagana na terase pražského podniku Černý kohout s výhledem do...

Jen těžko lze nahradit někoho, kdo je jako doma jak v kuchyni svého podniku, tak v jeho organizaci. Nekompromisně to v...

Pohlreich už zase vaří v televizi. V neděli dopoledne a opět lehce

O zeleninu není nouze ani v nové řadě Teď vaří šéf, protože Zdeněk Pohlreich...

Zdeněk Pohlreich z obrazovek úplně nezmizel, pěkně v klidu si pro své fanoušky připravil další lehké recepty, po...

Pohlreich přesvědčí i dýňové odpírače. Rychlá polévka z jednoho hrnce

Dýňová polévka s praženými semínky

Ve třetím pokračování pořadu Teď vaří šéf!, kde Zdeněk Pohlreich ukazuje light recepty pro celý den, nechybí ani návod...

Další z rubriky

Rostou hřiby, někde ještě i smrže. Ale jen na pár místech v republice

Úlovek z tohoto týdne, z lokality u Kostelce nad Černými lesy. Zapomeňte ovšem...

Specifický úkaz, kdy kvetou souběžně rostliny, jež bývají v půlce května již odkvetlé, a současně ty, které vykvetly o...

Začínají růst žampiony, někde budou i hřiby. Výstavy hub se však ruší

Pečárka polní neboli žampion polní roste roky na stejném místě. Pokud u vás...

Všude sucho, většinu suchých lesů a luk zavlažily po dlouhé době až deště z minulého týdne. A jakkoliv lze na...

V lednu byste se z lesa neměli vrátit s prázdnou, slibuje mykoložka

Penízovka sametonohá. Sníh ani mráz jí nevadí.

Když teď v lednu dostanete chuť na houbový guláš nebo dršťkovku, není nic jednoduššího, než zajít do lesa. Alespoň...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz