Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

O víkendu mají přijít mrazy, houbaři se ale o úlovky bát nemusí

aktualizováno 
Už několik týdnů mohou být houbaři spokojeni, houby rostou. A vypadá to, že ani krátkodobé mrazy jejich podzimní sezonu nepřeruší. Navíc se v lesích konečně objevily i václavky či hlívy.

Rostou typicky podzimní druhy, jako jsou václavky či hlívy. Na snímku václavka obecná. | foto: Profimedia.cz

Stále ještě platí, že kromě obvyklých podzimních druhů hub rostou i některé letní, včetně hřibů. "Je jich už méně, ale stále se dá najít třeba dost klouzků," popsal předseda mykologické společnosti Jaroslav Landa. 

Škála rostoucích druhů se však konečně mění. "Poměr se už obrací ve prospěch podzimních hub. Roste tedy hodně čirůvek a strmělek," řekl Landa. 

Konečně rostou václavky i hlívy

Vyskytují se již i hlívy nebo také šťavnatky. Se zpožděním v tuto chvíli přišel i vrchol růstu oblíbených václavek. "V uplynulých dnech jich bylo k nalezení hodně na všech možných místech. Jsou to hlavně václavky smrkové, ale i další příbuzné druhy," dodal mykolog.

Fotogalerie

Letos se také mimořádně daří ryzcům pravým. "Jsou to nejvyhledávanější druhy ryzců, kterým může konkurovat jen ryzec syrovinka, který je vzácnější," uvedl zkušený mykolog.

Další jedlou houbou, která se nyní často objevuje, je bedla červenající. Na tu však pozor, protože má jedovaté poddruhy. Mezi nimi také bedlu červenající českou, po jejímž požití byla v Česku zaznamenána i úmrtí (o konkrétním případu čtěte zde).

Proto jsou také odborníci z České mykologické společnosti v Praze připraveni pomoci houbařům rozlišit jedlé exempláře od jedovatých, stačí nalezené bedly přinést do poradny (adresa a otevírací doba zde), případně lze přímo na webových stránkách poradny vyplnit formulář a dotaz zaslat.

Rostou totiž například i pavučince, mezi kterými jsou také druhy jedlé i jedovaté, ale podle Landy se dají jen dost těžko rozlišit. Odborníci proto sběr pavučinců amatérským houbařům nedoporučují.

Skončí letošní houbaření s víkendovými mrazy?

O víkendu má podle meteorologů teplota v noci klesnout dokonce až na minus sedm stupňů Celsia, přesto se mykologové přerušení houbařské nadílky neobávají. "Konce sezony se ještě houbaři obávat nemusí," uvedl Landa.

"I kdyby mrazy trvaly tři až čtyři dny, růst se pozastaví, ale během listopadu se zase může normálně obnovit. Někdy rostou houby až do ledna," doplnil mykolog. Výhled je tedy zatím optimistický. Pestrost druhů rostoucích hub se ale samozřejmě bude postupně snižovat.

Autor:
Témata: Hobby - houby

Nejčtenější

V Paříži nainstalovali nové eko-pisoáry. Nechutné, bouří se místní

Pařížané si stěžují na výrazné pisoáry bez zástěn v centru města. (13. srpna...

Paříž přišla s novým nápadem, jak ekologicky využít lidskou moč. Nové červené pisoáry se slámou uvnitř dokážou vytvořit...

Rib eye, striploin, rump, flank, hanger. Který steak je nejlepší?

Různé druhy syrových steaků

Máte chuť ugrilovat si doma pořádný steak, ale nevíte, jaké maso vybrat? Vždyť možností je tak moc. Má to být svíčková,...



KVÍZ: Deset anglických kuchařských výrazů, které musíte znát v receptech

Při vaření se používá hodně postupů, které v anglické terminologii u nás nejsou...

Dnes jen už málokdo vaří podle ušmudlaného deníčku po mamince. Není nic snadnějšího než sednout k počítači nebo...

Pláže Floridy ochromil červený příliv. Hynou ryby, ptáci i želvy

Mrtvé ryby na plážích Floridy

Velká horka trápí nejen Česko, ale i americkou Floridu. Čtenářka Renata Mysliveček, která u zdejších pláží žije, den za...

Z Prahy prchají do Posázaví na chalupu s půvabnou zahradou po babičce

Dům a zahrada po babičce s dědou přinášejí rodině z Prahy spoustu radosti a...

Domek se zahradou, které budovali zhruba před sedmdesáti lety její děda s babičkou, jsou srdeční záležitostí čtenářky,...

Další z rubriky

V lednu byste se z lesa neměli vrátit s prázdnou, slibuje mykoložka

Penízovka sametonohá. Sníh ani mráz jí nevadí.

Když teď v lednu dostanete chuť na houbový guláš nebo dršťkovku, není nic jednoduššího, než zajít do lesa. Alespoň...

KVÍZ: Znáte jedovaté a chráněné hřiby, které byste měli nechat v lese?

Hřib rudonachový

Z nálezu hřibu se raduje každý houbař, patří ale všechny do košíku a do kuchyně? Zdaleka ne. I mezi hřiby jsou houby...

Otrava houbami. Jak se jí vyhnout a co dělat, když k ní přece jen dojde

Jste si opravdu jistí, že v kuchyni zpracováváte jen houby, které dobře znáte?

Plný košík hub, smaženici, houbové řízky či bramboračku si rád dá každý. A nikdo nechce, aby mu po houbové pochoutce...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz