Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Tam, kde teď houby nerostou, možná jen odpočívají, říká mykolog

aktualizováno 
Poté, co houby rostly snad úplně všude, se v prvním říjnovém týdnu jejich růst zpomalil. Ale pořád jich roste dost a podle mykologů by to tak ještě mělo zůstat. Houbařská sezona ještě zdaleka nekončí, říjen bývá hned po září houbařsky nejpříznivější měsíc.

Začínají růst podzimní druhy, ale pořád najdete i bedly nebo třeba žampiony. Ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

V posledních dnech růst hub u nás mírně zpomalil, ale na většině míst jich stále roste dost. Méně jich je zejména na Moravě a ve středních Čechách.

Podle předsedy České mykologické společnosti Jaroslava Landy je výhled do dalších dnů optimistický. Sice pomalu ustupují letní druhy, jako jsou hřiby, holubinky nebo ryzce, ale stále rostou například bedly nebo žampióny. A začínají se objevovat také podzimní druhy, ovšem včetně těch jedovatých. Rostou například pavučince, čirůvky, strmělky nebo penízovky.

Fotogalerie

"Lokality s růstem hub jsou teď více izolované. Je ale možné, že tam, kde nyní nerostou, houby jenom odpočívají a v příštích dnech tam bude situace jiná," radí Landa nedělat předčasné závěry, i když jste při poslední návštěvě lesa nebyli moc úspěšní.

Houby by totiž měly růst i v dalších týdnech. Vyhovuje jim, že ranní teploty zatím nejsou příliš nízké a vláhy je dostatek. "Pokud příliš neklesnou teploty v noci, což zatím předpověď nepředpokládá, pak bude hub stále hodně," slibuje zkušený mykolog.

Autor:

Nejčtenější

Po Česku se prohání tisíce bobrů, lidí už se nebojí a umí i zabíjet

Bobr evropský v plné práci. Vyrušit ho, to se vám nemusí vyplatit.

V české přírodě se znovu zabydlelo zvíře, které jsme kdysi vyhubili. Máme se z návratu bobrů radovat, nebo nabíjet...

Většině ovoce a zeleniny lednička škodí. Kde je tedy skladovat?

Nezralý ananas do lednice zásadně nepatří. A jak je to s dalším ovocem?

Draze zakoupené ovoce a zeleninu logicky chceme uchovat čerstvé a chladničku považujeme za jasnou volbu. Jenže většina...



KVÍZ: Bazmek nebo pačok. Vyznáte se ve starém řemeslnickém slangu?

Rozumíte, když s vámi mluví řemeslník?

Řemeslníci někdy mají tendenci používat termíny, kterými chtějí ohromit zákazníky, aby dali najevo odbornou převahu. Ne...

Češi jsou považováni za krále recyklace, ukázal průzkum

Kontejnery na tříděný odpad

Díky třídění odpadu dokážou Češi za rok vrátit „do oběhu“ 9 z 10 stromů, které byly pokáceny kvůli papíru. Třídění se u...

Evropou se šíří noví škůdci. Tesaříci a krasci napadají okrasné dřeviny

Krasec Lamprodila festiva

Tesaříci a krasci vázaní na jalovce byli posledních padesát let ve střední Evropě velice vzácní a ohrožení. S útlumem...

Další z rubriky

Bedly rostou jako o život. Na řízky jsou skvělé, ale umí i otrávit

Bedla vysoká má štíhlou tygrovanou nohu s pohyblivým prstenem a velký šupinatý...

Houbařská sezona vrcholí a s ní i růst oblíbených bedel. Pro laiky často prezentují houby, které si nelze splést, jenže...

V lednu byste se z lesa neměli vrátit s prázdnou, slibuje mykoložka

Penízovka sametonohá. Sníh ani mráz jí nevadí.

Když teď v lednu dostanete chuť na houbový guláš nebo dršťkovku, není nic jednoduššího, než zajít do lesa. Alespoň...

Nejlepší houbové chutě: zlato získal kotrč, stříbro lišky, hřib bronz

Kotrče, lišky a hříbky volíme za vítězné houby.

Podobný žebříček u houbařského národa vždycky vyvolá diskuse, přesto to zkusme. Gastronomická expertka magazínu Víkend...

Najdete na iDNES.cz