Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


I my trávníkáři máme své kruhy. Mohou za ně žampiony, špičky i pýchavky

aktualizováno 
Všichni jistě známe nevysvětlitelné kruhy v obilí, se kterými si lámou hlavu ufologové a záhadologové. Úplně obyčejné kruhy můžeme zaznamenat i na vlastní zahradě. Příčinou jsou žampiony, špičky, pečárky, pýchavky, bedly a dalších asi 60 druhu hub.

Na trávě se občas nevysvětlitelně objevují kruhy z hub. | foto: Profimedia.cz

Na trávníku se objevují pravidelné kružnice, různého průměru. Kruhy jsou buď jen tmavě zelené, nebo tmavě zelené s úzkým pruhem odumřelého travního drnu, nebo kruhy tvořené plodnicemi hub, nebo kružnice úplně odumřelé travní hmoty, která jde jen velmi těžko zavlažit. Čarodějné kruhy můžeme vidět na pastvinách, na starších trávnicích v parcích, na golfových hřištích, na zahradách, ale i v lese.

Proč houby rostou v kruhu

Podhoubí roste v kruzích, pruzích nebo třeba jen v částech kruhu. Podle toho se podle mykologa Josefa Šutara vytvářejí plodnice. Podle něj je zajímavé sledovat, jak se rok od roku mycelium rozrůstá. "Každý rok to může být o 30 až 40 centimetrů, tím se zvětšuje obvod tohoto kruhu. A na základě toho lze i stanovit, jak je mycelium staré," říká.

Ze seriálu Na houbách České televize

Na volných travnatých plochách mohou být kruhy obrovské. V Coloradu byl pozorován kruh o průměru 70 m, který byl starý cca 300 let. Jsou také druhy hub, jejichž podhoubí žije a tvoří plody i 600 let.

Na druhou stranu nemusíte chodit daleko do lesa a můžete vyrazit s košíkem jen na zahradu. Přinést plnou nůši žampionů nebo bedel za pět minut, to se jen tak nevidí.

Dva čarodějové

Přes různé vnější projevy lze rozlišit dva druhy čarodějných kruhu – edafické (podpovrchové) a lektofilické (povrchové).

První typ je tvořen houbami, které obývají podpovrchovou vrstvu trávníku a vytvářejí ztvrdlou hydrofobní vrstvu pudy. Následkem toho travní drn odumírá.

Druhy typ je vyvoláván houbami, které obývají travní plst. Pro tyto kruhy je charakteristické tmavší zbarvení kružnice způsobené vyšším obsahem dusíku, který je činností hub uvolňován.

Pomůže častá vertikutace

Houby přežívají v půdě nebo v plsti, proto je nejlepší ochranou častá vertikutace a pravidelná aerifikace s pískováním. Je dobré kruhy propichovat vidlemi a důkladně zavodňovat.

Doporučuji použít biologická smáčedla, aby se voda lépe vsakovala, v případě většího výskytu hub jsou vhodné i biologické fungicidy.

Pokud se chcete zbavit kruhů hned, je potřeba bohužel důsledně odstranit napadenou část, nahradit novým substrátem a dosít, tedy asi 50 cm vně i dovnitř kruhu a 75 cm do hloubky.

Původní článek byl napsán pro blog Milujusvujtravnik.cz a byl redakčně upraven.

Autor:



Nejčtenější

Za předražené „květákové steaky“ si britský řetězec vysloužil posměch

Květák běžně koupíte v zelenině nebo na trhu celý a nezabalený. Je kompaktní,...

Řetězec Marks & Spencer se minulý týden ocitl pod palbou kritiky poté, co začal v Británii prodávat takzvaný květákový...

Vaněk: Co Čech, to food bloger. A za českou kuchyni jako bychom se styděli

Doménou Romana Vaňka jsou tradiční recepty. V jeho kuchařkách nenajdete jediný,...

Kulinář Roman Vaněk svou urputností připomíná národního buditele. Křísí české jazyky, a to doslova. Učí nás znovu...



Naši největší a nejkrásnější kočku musí dobrovolníci bránit před pytláky

Rys ostrovid, největší kočkovitá šelma naší přírody, u nás byla zhruba před sto...

Rys ostrovid byl u nás doma jako největší kočkovitá šelma až do přelomu 19. a 20. století, kdy ho člověk vyhubil....

Chytili 114cm hlavatku pouhých šest minut před koncem povoleného lovu

Hlavatka ulovená Radkem Filipem měřila neskutečných 114 cm.

Sezona lovu dravců u nás skončila posledním prosincovým dnem. Existuje ale mnoho zahraničních zemích s pružnější...

Francouzská omeleta jako od šéfkuchaře je pravým prubířským kamenem

Hotovou omeletu posypejte nasekanou čerstvou pažitkou.

Příprava francouzské omelety často bývá zkušebním pokrmem právě přijímaných kuchařů. Nesmí být vyschlá, jako se to...

Další z rubriky

Jaro je tu za pár chvil, zkontrolujte a doplňte své zahradnické náčiní

Zahradničení bývá doménou žen. Ilustrační snímek.

Jarní zahrádkářská sezona začíná pomalu klepat na dveře a je nejvyšší čas zkontrolovat nářadí. Nebudete pak muset...

Skladujete zeleninu? Hlídejte ji a průběžně napravujte chyby

(Ilustrační foto)

Uskladnit úrodu je jedna věc, druhá věc je hlídat, aby se ovoce a zeleniny nezkazily. Všechno, co jste naskladnili, je...

PORADNA: Máme nad domem svah. Mám strach, že se nám sesune na barák

Svah za domem by měl být zpevněný výsadbou keřů nebo stromů.

Čtenáře Michala děsí, že se půda sesune na jeho dům. Ptá se, zda je možné svah zpevnit výsadbou vhodných dřevin.

Najdete na iDNES.cz