Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Houbové hody i po vzoru císařů: pomazánka z růžovek i bedly po lesnicku

  1:00aktualizováno  1:00
Houby byly oblíbeným pokrmem od nepaměti a za náramnou lahůdku je měli už vybíraví římští císaři. Hlavní houbařská sezona je v rozpuku, takže tradiční smaženice nebo guláš už pravděpodobně byla na pořadu dne. Letní úlovky lze připravit i trochu nápaditěji. A přitom nijak složitě.

Pokud se vám podaří z lesa přinést podobný úlovek, tak s ním hurá co nejdříve do kuchyně. | foto: Profimedia.cz

„Doma jsme si oblíbili bedly, které ale nepřipravujeme v klasickém trojobalu, pouze je orestujeme na másle se solí a kmínem a jíme s chlebem či bagetou. Osobně mě nejvíce překvapily bělolanýže, které začaly růst i na Valašsku. Zkusil jsem z nich připravit halušky a chutnaly výborně,“ říká šéfkuchař Pavel Václavík. (O bělolanýžích, tedy nepravých lanýžích, více zde.)

Bělolanýž obecný v terénu
Bělolanýž vzhledem trochu připomíná maličkou celerovou bulvu, velikostí a...

Vlevo bělolanýž v terénu, vpravo rozkrojený. Vzhledem trochu připomíná maličkou celerovou bulvu, velikostí a tvarem pak bramboru. Někdy také bývá více či méně schovaný pod zemí.

Při úpravě lesních pokladů je ale potřeba postupovat opatrně při jejich dochucování. Nejlépe si houby rozumějí s kmínem, rozmarýnem či majoránkou. A samozřejmě nikdy nezklame kombinace s cibulí a česnekem.

Muchomůrka císařka

Muchomůrka císařka

A když už jsme výše zmínili římské císaře, tak podle odborníka na gastronomii Vladimíra Poštulky měl slavný Caesar nejraději muchomůrku zvanou ovoli. „Dnes se jí říká caesarea čili císařka. Caesar ji jedl za syrova, jen s olivovým olejem a sýrem. Oblíbili si ji i další císaři; a to nejenom kvůli její chuti, ale také proto, že jí přisuzovali afrodiziakální účinky. Zvláště pak Nero,“ líčí Poštulka.

Bedly po lesnicku

Potřebujeme: 10 bedel, 6 stroužků česneku, sůl, drcený kmín, olej. Na těstíčko 2 vejce, 5 polévkových lžic piva, 4 až 5 polévkových lžic hladké mouky, sůl, strouhanku.

Bedla vysoká

Bedla vysoká. I u bedel pozor na možnou záměnu s jedovatými druhy hub.

Postup: Česnek utřeme se solí nebo ho prolisujeme a zakápneme trochou oleje, aby se dal dobře roztírat. Kloboučky touto česnekovou směsí potřeme, posypeme kmínem a namáčíme do těstíčka. To připravíme smícháním rozšlehaných vajec se solí, trochou piva a mouky (musí vzniknout hladké, polotekuté těstíčko). V pánvi rozehřejeme olej a postupně do něj vkládáme kloboučky bedel omočené v těstíčku a z obou stran je smažíme dozlatova. Bedly můžeme ještě obalit ve strouhance, jsou pak křupavější.
Zdroj: labužník.cz

Hříbkové ragú s bramborovými noky podle Romana Pauluse

Potřebujeme: Ragú – 200 g čerstvých hříbků, 50 g šalotky, 50 ml bílého vína, 100 ml smetany, cca 100 ml demi glace (více o této omáčce zde), sůl, pepř, petrželku, česnek, olej. Bramborové těsto – 300 g vařených brambor, 100 g hrubé mouky, 1 vejce, 2 žloutky, sůl.

Hříbkové ragú podle Romana Pauluse

Hříbkové ragú podle Romana Pauluse. S receptem podle šéfkuchaře hotelu Alcron, jehož kuchyně je opakovaně oceňována michelinskými hvězdami, nemůžete udělat chybu.

Postup: Hříbky nakrájíme na větší kousky a na oleji je zprudka orestujeme. Přidáme šalotku a nasekaný česnek, podlijeme bílým vínem a necháme zredukovat. Poté přidáme omáčku demi glace, dochutíme solí a pepřem a ještě jednou provaříme. Nakonec přidáme smetanu a čerstvě nasekané bylinky. Podáváme s domácími noky, jako příloha se hodí i listový špenát.

Jak na noky? Uvařené a propasírované brambory společně s moukou, vajíčkem a žloutky zpracujeme v těsto. Z těsta tvarujeme noky, vaříme v osolené vodě 2 až 3 minuty.
Zdroj: lidovky.cz

Těstoviny s hřiby

Potřebujeme: 250 g hřibů, nudle, máslo, petržel, 1 stroužek česneku, 125 ml bílého vína, 125 ml rajčatového protlaku, 125 ml smetany, sůl, pepř, parmazán.

Pozor na možnou záměnu hřibů jedlých a chutných za hřiby jedovaté, nejedlé nebo chráněné (podrobnější informace od mykologa a fotografie v článku zde).

Hřib smrkový

Hřib smrkový

Postup: Houby nakrájené na plátky opékáme na másle na pánvi asi 6 až 8 minut. Potom přidáme jemně nasekaný stroužek česneku a nasekanou hladkou petrželku. Po dvou minutách zalijeme vše 125 ml bílého vína. Za stálého míchání necháme povařit asi dvě minuty, potom ztlumíme oheň a přidáme rajčatový protlak a smetanu. Osolíme a opepříme.

Uvaříme nudle tak, aby byly „al dente“, necháme okapat, potom je nasypeme do pánve k houbám, řádně promícháme a pánev odstavíme z ohně. Přidáme čerstvě nastrouhaný parmazán a ještě jednou vše promícháme.
Zdroj: lidovky.cz

Pomazánka z růžovek

Potřebujeme: 300 g růžovek, 150 g žervé sýru, 35 g másla, kopr nebo estragon, mletý kmín,sůl, pepř, worcester.

Muchomůrka růžovka (vpravo) a tygrovaná (vlevo) se v některých fázích růstu...

POZOR na možnou záměnu s jedovatou muchomůrkou tygrovanou (na snímku vlevo. Muchomůrka růžovka (vpravo) se jí v některých fázích růstu mohou nebezpečně podobá.

Postup přípravy: Hrubě posekané růžovky podusíme na másle s kmínem. Po vychladnutí je umeleme, osolíme, opepříme, přidáme pár kapek worcesteru, posekaný kopr nebo estragon. Směs přidáme do jemně utřeného sýru žervé a promícháme.
Zdroj: labužník.cz

Houbový krém po valašsku

Na recept podle Pavla Václavíka, šéfkuchaře restaurace Vyhlídka ve Spa hotelu Lanterna ve Velkých Karlovicích potřebujeme: 100 g másla, 100 g mrkve, 100 g celeru, 100 g petržele, 1 cibuli, 50 g hladké mouky, 200 g čerstvých hřibů, 150 ml smetany, 500 ml vývaru nebo vody, sůl, pepř.

Houbový krém po valašsku

Houbový krém po valašsku

Postup: Na másle orestujeme dozlatova nakrájenou kořenovou zeleninu, přidáme nakrájenou cibuli a krátce orestujeme. Poté zaprášíme hladkou moukou, zalijeme vývarem, osolíme, opepříme a provaříme společně s hříbky zhruba 20 minut. Přidáme smetanu a rozmixujeme tyčovým mixérem. Pokud bychom se chtěli vyhnout zahušťování moukou, můžeme hned na začátku přidat do vývaru oloupanou a na kostičky nakrájenou větší bramboru.

Autor:

Nejčtenější

Kde už mrzlo, hřiby nesbírejte, i když ještě rostou, varuje mykoložka

Na hřiby stále ještě můžete v lese narazit. Pokud už ale teploty klesají - i...

Houbaři mají stále důvod vyrazit do lesa s košíkem v ruce, protože už začaly růst zimní druhy. Leckde ještě rostou i...

Skončilo první kolo velké fotografické soutěže o nejkrásnějšího pejska

Gustav

Čtyřtýdenní soutěž dospěla k prvnímu vyhlášení výsledků, kdy spolu zápolí vždy automatem náhodně vybrané dvojice psů....



Čeští modeláři zaperlili. Z mistrovství světa přivezli desítky medailí

Jeden z exponátů na Scale Modelword 2017 v britském Telfordu

Akce Scale Modelword 2017 v britském Telfordu je největší modelářská show na světě a mezi odborníky se považuje za...

Berlínský řízek není prasárna, říká Pohlreich a míchá hořčici s křenem

Zdeněk Pohlreich vysvětluje, jak vám pikantní hořčice pomůže v případě...

Křupavý řízeček vonící po másle, s pikantním ocáskem dvou druhů hořčice a křenu. Kombinace, která zní podezřele, přesto...

Dnes je Světový den toalet. Nejzdravější je vyměšování v podřepu

Muzeum historických nočníků a toalet na pražské Výtoni

Podle Světové zdravotnické organizace nemá k toaletě stále přístup více než 2,4 miliardy lidí. Letošním tématem...



Další z rubriky

Jedovaté václavky promění ve zdravou delikatesu až kuchyňská úprava

Václavka smrková

Jakmile je použijete do guláše či naložíte do sladkokyselého nálevu, jsou václavky opravdovou delikatesou a jedním z...

Houbové hody i po vzoru císařů: pomazánka z růžovek i bedly po lesnicku

Pokud se vám podaří z lesa přinést podobný úlovek, tak s ním hurá co nejdříve...

Houby byly oblíbeným pokrmem od nepaměti a za náramnou lahůdku je měli už vybíraví římští císaři. Hlavní houbařská...

Zásady dobrého houbaře. Bez košíku to nepůjde, bez znalostí také ne

(Ilustrační foto)

Jsme národ houbařů, o tom není pochyb. Ale ne všichni opravdu sbírat houby umí. Když pomineme zásady slušného lesního...



Najdete na iDNES.cz