Ranní mrazy pominuly, houby opět rostou, hlavně podzimní

  10:26aktualizováno  10:26
V lesích jsou převážně podzimní druhy, hojně se objevují například václavky. Stále lze najít i letní druhy hub, není jich už však mnoho.

Václavka obecná je za syrova mírně jedovatou houbou. Po tepelné úpravě je však jedlá a chutná. | foto: Alexandr Satinský, MAFRA

"Pokud vydrží současné relativně teplé a vlhké počasí, mohla by se situace v růstu hub dokonce ještě i zlepšit," říká předseda České mykologické společnosti Jaroslav Landa. "Z holubinek, ryzců a hřibů, které rostou hlavně v létě, najdete ještě všechny druhy, ale je jich méně a jsou promíseny s pozdějšími druhy," vypočítává.

Lidé podle něj však najdou poměrně hodně václavek, které rostou na odumřelých i živých jehličnatých a listnatých stromech. Mykolog současně upozornil, že václavky nejsou za syrova jedlé a musí se déle tepelně zpracovávat. Houba je často zaměňována i se šupinatkou kostrbatou, která je sice jedlá, ale je poměrně tuhá a není chuťově nejlepší.

Kromě václavek dál rostou i ryzce pravé nebo smrkové, podzimní druhy čirůvek nebo bedly vysoké a červenající. Objevují se i třepenitky a strmělky, mezi kterými jsou však i jedovaté druhy. Z jedovatých druhů podle Landy nyní převažují pavučince a vláknice. Je třeba si dát pozor i na možnou záměnu nejedlých a jedlých čirůvek, doplnil mykolog.

Autoři: ,
Témata: Houby, Podzim, Jedlé

Nejčtenější

Svatomartinská husa krok za krokem: peče se sama bez kontroly 13 hodin

Sliny se sbíhají i na obrázku

Dozlatova pečená husička patří k oslavám svatého Martina stejně jako Ježíšek k vánočním svátkům. Ideální je vložit ji...

V Paříži na ryby? Kvůli imigrantům dnes musíte mít odvahu, řekl Vágner

Rybář Jakub Vágner v diskusním pořadu iDNES.cz Rozstřel (13. listopadu 2018)

Jakub Vágner je rybář, který proslul „hony“ za téměř vymřelými rybami po celém světě a několika světovými rekordy. Dnes...

Nájem platí Šárce Grossové, mají boží svíčkovou a od šéfové první hvězdu

Jitka a Santo Pagana na terase pražského podniku Černý kohout s výhledem do...

Jen těžko lze nahradit někoho, kdo je jako doma jak v kuchyni svého podniku, tak v jeho organizaci. Nekompromisně to v...

Pohlreich už zase vaří v televizi. V neděli dopoledne a opět lehce

O zeleninu není nouze ani v nové řadě Teď vaří šéf, protože Zdeněk Pohlreich...

Zdeněk Pohlreich z obrazovek úplně nezmizel, pěkně v klidu si pro své fanoušky připravil další lehké recepty, po...

Přes léto dala dohromady starou dřevěnou chatku. Díky barvám prokoukla

S minimálními náklady čtenářka proměnila i malinkou koupelnu.

Shodou náhod se čtenářka Kateřina dostala k opuštěné chatičce, kterou někdo používal naposledy před dvaceti lety. Stav...

Další z rubriky

Rostou vzácné hřiby i zavlečené druhy hub ze Středomoří

Hřib Moserův

Přes sucho, které od jara sužuje republiku, osvěžující místní srážky posledních týdnů přece jen leckde umožnily růst...

Otrava houbami. Jak se jí vyhnout a co dělat, když k ní přece jen dojde

Jste si opravdu jistí, že v kuchyni zpracováváte jen houby, které dobře znáte?

Plný košík hub, smaženici, houbové řízky či bramboračku si rád dá každý. A nikdo nechce, aby mu po houbové pochoutce...

V lednu byste se z lesa neměli vrátit s prázdnou, slibuje mykoložka

Penízovka sametonohá. Sníh ani mráz jí nevadí.

Když teď v lednu dostanete chuť na houbový guláš nebo dršťkovku, není nic jednoduššího, než zajít do lesa. Alespoň...

Najdete na iDNES.cz