Pochlubte se, jak u vás rostou. Nejlepší houbařské fotky odměníme

aktualizováno 
Čas hřibů je pro drtivou většinu nadšených houbařů tím nejkrásnějším obdobím v roce. Tedy pokud rostou, to je potom radost. Tu ovšem můžete mít i z fotoúlovků a nemusí jít jen o hřiby, křemenáče, lišky či jiné chutné druhy. Pochlubte se.

Nádherný úlovek z Náchodska. | foto: Oldřich Dvořák

Je čas dovolených, takže i v týdnu se dá vyrazit do lesa a třeba i zajet někam dál, kde by to s růstem hub mohlo být slibnější. To si málokterý milovník lesa a jeho plodů nechá ujít, jak naznačuje řada fotografií a komentářů ze sociálních sítí. Jen pozor na houby jedovaté, najdou se i mezi hřiby (na jejich fotky se podívejte zde).

Vždyť narazit na místo, kde narostla těchto krasavců hned celá řada, to je zážitek, na jaký se nezapomíná. Podívejte se (info k videu v článku zde):

Kromě jižní Moravy a Hradecka totiž opravdu právě rostou, záleží jen na konkrétní lokalitě, zda budete úspěšní, nebo odejdete z lesa s prázdnou. Případně jen s fotografiemi hub sice nejedlých, ale často o to zajímavějších.

Pochlubte se fotografiemi houbařských úlovků

Pošlete fotografii svého úlovku na e-mailovou adresu soutez.hobby@idnes.cz. Do předmětu ideálně napište „Houby“ a ve zprávě popište, kdy a kde (alespoň oblast, těžko budete prozrazovat konkrétní lokalitu) jste houby našli. Pokud natočíte zajímavé video, lze nám na něj poslat odkaz, případně se můžete podělit i o oblíbený recept.

Zaslané fotografie by měly mít alespoň 1000 šířkových bodů, velikost přílohy e-mailu by neměla překročit 5 MB. Fotografie můžete posílat až do úterý 1. srpna včetně (tedy do 23:59 hod). Sedm až deset nejlepších zveřejněných fotografií (případně i video) odměníme honorářem, nezapomeňte tedy uvést své kontaktní údaje.

„Například u Hlinska jsem minulý týden nasbírala košík hnědých a smrkových hřibů. A ve čtvrtek na Broumovsku, to byla radost - nepamatuju, že bychom tam za posledních šest let našli tolik druhů hub v jeden den,“ popisuje aktuální situaci mykoložka Tereza Tejklová z Muzea východních Čech v Hradci Králové, která vede tamní mykologickou poradnu.

Fotogalerie

Samozřejmě s dodatkem, že zdaleka ne vše bylo k jídlu. „Našli jsme mnoho druhů holubinek, včetně velice chutných, i třeba křemenáče, na které třeba zrovna já nemám moc štěstí. Menší košík hříbků do kuchyně by se tam prostě určitě také nasbíral,“ konstatuje s uspokojením.

Ani ve východních Čechách či na jižní Moravě neházejte košík do komory. Třeba novohradecké lesy jsou sice na písku, takže potřebují, aby opravdu pořádně zapršelo. Přesto jsou lokality, kde i tady houby rostou - záleží na konkrétních místních podmínkách. Ti, kteří mají svoje vyzkoušená místa, mohou i tady z lesa něco dobrého přinést.

A jak to vypadá u vás? Pochlubte se.

Autor:

Nejčtenější

Skotská klapouchá. Kočičí společnice, která je stínem svého majitele

Klapouchost se projeví jen u jedinců, kteří jsou nositeli genu způsobujícího...

Jemná malá ouška sklopená dopředu dávají této kočce jedinečný výraz, těžko si ji spletete s jinou. Tedy pokud zdědila...

Kočky nejsou hypochondři, svoje neduhy zpravidla pečlivě skrývají

Jablonecká vyhláška například zakazuje krmit toulavé kočky.

Jsou nezávislé, mají od přírody tuhý kořínek a navíc ještě devět životů. Všechny tyto lidové „pravdy“ o kočkách mohou...



Vepřová žebra na houbách: konečně chlapský houbový recept

Maso položíte na hlavičky hub, okořeníte a přidáte trochu sádla

I muži mají své oblíbené kulinářské houbové speciality. K houbám však přidají pořádný kus masa.

Poláci vytvořili unikátní papír, který pomáhá včelám. Může je nakrmit

Recyklovaný papír by mohl pomoci klesajícímu stavu včel v Evropě.

Recyklovaný papír by mohl pomoci klesajícímu stavu včel v Evropě. Společnost Bee Saving Paper vyvinula papír, který je...

Inteligentní kočka ocicat připomíná ocelota, ale aportuje jako pejsek

Jana Georgievová má chovný pár, kterému se nedávno narodila čtyři koťata. Toto...

Jana Georgievová za Žďárska chová atraktivní a inteligentní plemeno kočky domácí. Připomíná divokou šelmu ocelota, ale...

Další z rubriky

KVÍZ: Znáte jedovaté a chráněné hřiby, které byste měli nechat v lese?

Hřib rudonachový

Z nálezu hřibu se raduje každý houbař, patří ale všechny do košíku a do kuchyně? Zdaleka ne. I mezi hřiby jsou houby...

Otrava houbami. Jak se jí vyhnout a co dělat, když k ní přece jen dojde

Jste si opravdu jistí, že v kuchyni zpracováváte jen houby, které dobře znáte?

Plný košík hub, smaženici, houbové řízky či bramboračku si rád dá každý. A nikdo nechce, aby mu po houbové pochoutce...

Vepřová žebra na houbách: konečně chlapský houbový recept

Maso položíte na hlavičky hub, okořeníte a přidáte trochu sádla

I muži mají své oblíbené kulinářské houbové speciality. K houbám však přidají pořádný kus masa.



Najdete na iDNES.cz