Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Pochlubte se, jak u vás rostou. Nejlepší houbařské fotky odměníme

aktualizováno 
Čas hřibů je pro drtivou většinu nadšených houbařů tím nejkrásnějším obdobím v roce. Tedy pokud rostou, to je potom radost. Tu ovšem můžete mít i z fotoúlovků a nemusí jít jen o hřiby, křemenáče, lišky či jiné chutné druhy. Pochlubte se.

Nádherný úlovek z Náchodska. | foto: Oldřich Dvořák

Je čas dovolených, takže i v týdnu se dá vyrazit do lesa a třeba i zajet někam dál, kde by to s růstem hub mohlo být slibnější. To si málokterý milovník lesa a jeho plodů nechá ujít, jak naznačuje řada fotografií a komentářů ze sociálních sítí. Jen pozor na houby jedovaté, najdou se i mezi hřiby (na jejich fotky se podívejte zde).

Vždyť narazit na místo, kde narostla těchto krasavců hned celá řada, to je zážitek, na jaký se nezapomíná. Podívejte se (info k videu v článku zde):

Kromě jižní Moravy a Hradecka totiž opravdu právě rostou, záleží jen na konkrétní lokalitě, zda budete úspěšní, nebo odejdete z lesa s prázdnou. Případně jen s fotografiemi hub sice nejedlých, ale často o to zajímavějších.

Pochlubte se fotografiemi houbařských úlovků

Pošlete fotografii svého úlovku na e-mailovou adresu soutez.hobby@idnes.cz. Do předmětu ideálně napište „Houby“ a ve zprávě popište, kdy a kde (alespoň oblast, těžko budete prozrazovat konkrétní lokalitu) jste houby našli. Pokud natočíte zajímavé video, lze nám na něj poslat odkaz, případně se můžete podělit i o oblíbený recept.

Zaslané fotografie by měly mít alespoň 1000 šířkových bodů, velikost přílohy e-mailu by neměla překročit 5 MB. Fotografie můžete posílat až do úterý 1. srpna včetně (tedy do 23:59 hod). Sedm až deset nejlepších zveřejněných fotografií (případně i video) odměníme honorářem, nezapomeňte tedy uvést své kontaktní údaje.

„Například u Hlinska jsem minulý týden nasbírala košík hnědých a smrkových hřibů. A ve čtvrtek na Broumovsku, to byla radost - nepamatuju, že bychom tam za posledních šest let našli tolik druhů hub v jeden den,“ popisuje aktuální situaci mykoložka Tereza Tejklová z Muzea východních Čech v Hradci Králové, která vede tamní mykologickou poradnu.

Fotogalerie

Samozřejmě s dodatkem, že zdaleka ne vše bylo k jídlu. „Našli jsme mnoho druhů holubinek, včetně velice chutných, i třeba křemenáče, na které třeba zrovna já nemám moc štěstí. Menší košík hříbků do kuchyně by se tam prostě určitě také nasbíral,“ konstatuje s uspokojením.

Ani ve východních Čechách či na jižní Moravě neházejte košík do komory. Třeba novohradecké lesy jsou sice na písku, takže potřebují, aby opravdu pořádně zapršelo. Přesto jsou lokality, kde i tady houby rostou - záleží na konkrétních místních podmínkách. Ti, kteří mají svoje vyzkoušená místa, mohou i tady z lesa něco dobrého přinést.

A jak to vypadá u vás? Pochlubte se.

Autor:

Nejčtenější

Za předražené „květákové steaky“ si britský řetězec vysloužil posměch

Květák běžně koupíte v zelenině nebo na trhu celý a nezabalený. Je kompaktní,...

Řetězec Marks & Spencer se minulý týden ocitl pod palbou kritiky poté, co začal v Británii prodávat takzvaný květákový...

Naši největší a nejkrásnější kočku musí dobrovolníci bránit před pytláky

Rys ostrovid, největší kočkovitá šelma naší přírody, u nás byla zhruba před sto...

Rys ostrovid byl u nás doma jako největší kočkovitá šelma až do přelomu 19. a 20. století, kdy ho člověk vyhubil....



Chytili 114cm hlavatku pouhých šest minut před koncem povoleného lovu

Hlavatka ulovená Radkem Filipem měřila neskutečných 114 cm.

Sezona lovu dravců u nás skončila posledním prosincovým dnem. Existuje ale mnoho zahraničních zemích s pružnější...

Produkty ze zvířecích střev platíme zlatem. A s chutí konzumujeme

V útrobách vorvaňů, mořských savců, vzniká ambra - významná součást parfémů....

Co mají společného cibetková káva, ambra a mana, která podle Starého zákona zachránila Izraelity prchající z Egypta...

Nejchutnějším jablkem je Angold z Holovous, který vydrží až do dubna

Vítězná odrůda Angold

Nejchutnější odrůdou jablek z loňské úrody je odrůda Angold. Rozhodla o tom degustace jablek v Holouvousích na...

Další z rubriky

Kde už mrzlo, hřiby nesbírejte, i když ještě rostou, varuje mykoložka

Na hřiby stále ještě můžete v lese narazit. Pokud už ale teploty klesají - i...

Houbaři mají stále důvod vyrazit do lesa s košíkem v ruce, protože už začaly růst zimní druhy. Leckde ještě rostou i...

S novou aplikací vyfotíte houbu a dozvíte se její pravděpodobné jméno

Nejste si jisti druhem houby? Stačí ji vyfotit aplikací a máte jasno.

Nová česká aplikace částečně nahradí klasický atlas hub. Přímo v terénu dokáže z fotografie rozpoznat, o jaký druh...

Jedovaté václavky promění ve zdravou delikatesu až kuchyňská úprava

Václavka smrková

Jakmile je použijete do guláše či naložíte do sladkokyselého nálevu, jsou václavky opravdovou delikatesou a jedním z...

Najdete na iDNES.cz