Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Pochlubte se, jak u vás rostou. Nejlepší houbařské fotky odměníme

aktualizováno 
Čas hřibů je pro drtivou většinu nadšených houbařů tím nejkrásnějším obdobím v roce. Tedy pokud rostou, to je potom radost. Tu ovšem můžete mít i z fotoúlovků a nemusí jít jen o hřiby, křemenáče, lišky či jiné chutné druhy. Pochlubte se.

Nádherný úlovek z Náchodska. | foto: Oldřich Dvořák

Je čas dovolených, takže i v týdnu se dá vyrazit do lesa a třeba i zajet někam dál, kde by to s růstem hub mohlo být slibnější. To si málokterý milovník lesa a jeho plodů nechá ujít, jak naznačuje řada fotografií a komentářů ze sociálních sítí. Jen pozor na houby jedovaté, najdou se i mezi hřiby (na jejich fotky se podívejte zde).

Vždyť narazit na místo, kde narostla těchto krasavců hned celá řada, to je zážitek, na jaký se nezapomíná. Podívejte se (info k videu v článku zde):

Kromě jižní Moravy a Hradecka totiž opravdu právě rostou, záleží jen na konkrétní lokalitě, zda budete úspěšní, nebo odejdete z lesa s prázdnou. Případně jen s fotografiemi hub sice nejedlých, ale často o to zajímavějších.

Pochlubte se fotografiemi houbařských úlovků

Pošlete fotografii svého úlovku na e-mailovou adresu soutez.hobby@idnes.cz. Do předmětu ideálně napište „Houby“ a ve zprávě popište, kdy a kde (alespoň oblast, těžko budete prozrazovat konkrétní lokalitu) jste houby našli. Pokud natočíte zajímavé video, lze nám na něj poslat odkaz, případně se můžete podělit i o oblíbený recept.

Zaslané fotografie by měly mít alespoň 1000 šířkových bodů, velikost přílohy e-mailu by neměla překročit 5 MB. Fotografie můžete posílat až do úterý 1. srpna včetně (tedy do 23:59 hod). Sedm až deset nejlepších zveřejněných fotografií (případně i video) odměníme honorářem, nezapomeňte tedy uvést své kontaktní údaje.

„Například u Hlinska jsem minulý týden nasbírala košík hnědých a smrkových hřibů. A ve čtvrtek na Broumovsku, to byla radost - nepamatuju, že bychom tam za posledních šest let našli tolik druhů hub v jeden den,“ popisuje aktuální situaci mykoložka Tereza Tejklová z Muzea východních Čech v Hradci Králové, která vede tamní mykologickou poradnu.

Fotogalerie

Samozřejmě s dodatkem, že zdaleka ne vše bylo k jídlu. „Našli jsme mnoho druhů holubinek, včetně velice chutných, i třeba křemenáče, na které třeba zrovna já nemám moc štěstí. Menší košík hříbků do kuchyně by se tam prostě určitě také nasbíral,“ konstatuje s uspokojením.

Ani ve východních Čechách či na jižní Moravě neházejte košík do komory. Třeba novohradecké lesy jsou sice na písku, takže potřebují, aby opravdu pořádně zapršelo. Přesto jsou lokality, kde i tady houby rostou - záleží na konkrétních místních podmínkách. Ti, kteří mají svoje vyzkoušená místa, mohou i tady z lesa něco dobrého přinést.

A jak to vypadá u vás? Pochlubte se.

Autor:

Nejčtenější

Většině ovoce a zeleniny lednička škodí. Kde je tedy skladovat?

Nezralý ananas do lednice zásadně nepatří. A jak je to s dalším ovocem?

Draze zakoupené ovoce a zeleninu logicky chceme uchovat čerstvé a chladničku považujeme za jasnou volbu. Jenže většina...

KVÍZ: Znáte naše brouky, pavouky a další bezobratlé?

Na Velké výstavě bezobratlých 2018 na půdě Přírodovědecké fakulty University...

Tvoří zhruba 95 % všech živočišných druhů na naší planetě, jen v České republice jich podle odhadů žije více než 40...



KVÍZ: Umíte nakupovat maso, abyste uvařili klasická česká jídla?

Segedinský guláš

Jiné maso potřebujete na karbanátky, jiné na cikánskou pečeni nebo ke koprovce. Umíte si u řezníka říci, které maso vám...

Evropou se šíří noví škůdci. Tesaříci a krasci napadají okrasné dřeviny

Krasec Lamprodila festiva

Tesaříci a krasci vázaní na jalovce byli posledních padesát let ve střední Evropě velice vzácní a ohrožení. S útlumem...

V Indii zalili omylem psa do asfaltu. Lhostejní dělníci ho odmítli vykopat

Spícího psa zaživa pohřbili do asfaltu

Až vzpoura místních obyvatel donutila silničáře vysvobodit ubohého psa. Kolemjdoucí jim sebrali bagr a psa z nově...

Další z rubriky

Konečně rostou. Jen pozor na hřiby jedovaté, nejedlé a chráněné

Krásnými hřiby se na facebookové skupině Houby tento týden pochlubil například...

Konečně rostou. Ale jen někde, dodá spousta zklamaných houbařů, kteří zatím z lesa nic pořádného nepřinesli. Opravdovou...

Nejlepší houbové chutě: zlato získal kotrč, stříbro lišky, hřib bronz

Kotrče, lišky a hříbky volíme za vítězné houby.

Podobný žebříček u houbařského národa vždycky vyvolá diskuse, přesto to zkusme. Gastronomická expertka magazínu Víkend...

Kde už mrzlo, hřiby nesbírejte, i když ještě rostou, varuje mykoložka

Na hřiby stále ještě můžete v lese narazit. Pokud už ale teploty klesají - i...

Houbaři mají stále důvod vyrazit do lesa s košíkem v ruce, protože už začaly růst zimní druhy. Leckde ještě rostou i...

Najdete na iDNES.cz