Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Houby rostou jak vzteklé, potvrzují houbaři z celé republiky

aktualizováno 
První nadšenci se vraceli z přírody s plným košíkem už koncem minulého týdne, usměvavé tváře houbařů ale byly vidět i v ostatních regionech republiky také v dalších dnech. Potvrzují to internetové diskuse, kde si nadšení houbaři sdělují, kde a co našli.

Houbařka Bohumila Šuráňová našla u Slavičína přes 200 praváků | foto: Dalibor Glück, MAFRA

Houbařské žně potvrdil i Vladimír Antonín z brněnské houbařské poradny. "Je vlhko a teplo, což je pro růst hub ideální," řekl. Za prvních několik hodin nového týdne podle něj houbaři z Brna a okolí přinesli ke znaleckému posouzení desítky hub. Místy byl zájem tak velký, že se tvořily fronty.

Podle Antonína rostou nyní houby prakticky všude. "Přišli i lidé, kteří byli na houbách v Bílých Karpatech," potvrdil Antonín. Houby podle něj rostou v listnatých i jehličnatých lesích a nadchází ta pravá houbařská podzimní sezona, která končí obvykle až s příchodem mrazů. "Letos je to ale celé divné, takže nějak prognózovat si rozhodně netroufám," uvedl Antonín.

Skvělé úlovky hlásí i houbaři na Rakovnicku, například účastník diskuse na serveru Výletník.cz prošel Brdy a vrátil se nadšený. Podobně diskutérka Prema zase potvrdila hojné výskyty u Kladna.

Jana z Prahy se ale vypravila jen kousek za město: "Jenže my jsme šli procházkou s dětma pozdě odpoledne. Kolem lesa plno aut a za dvě hodiny toho bylo sotva na smaženici," popisuje a dodává, že nepatří k typickým "lovcům", kteří už znají svá místa.

Spokojená s úlovkem posledních dní zato byla Edita Štarhová z Nedvědice, která leží na samém okraji Vysočiny. "O víkendu jsme si z lesa přinesli dva košíky," uvedla. Na úpatí Vysočiny podle ní roste hlavně hřib smrkový, bedly, růžovky nebo holubinky.

Podle houbařů, kteří v posledních dnech přišli do brněnské mykologické poradny, rostou především bedly, suchohřiby a další druhy hřibů. Spektrum je poměrně široké a houby již rostou i ve vyšších polohách.

Lidé do mykologické poradny přicházejí s tím, aby jim odborníci poradili, zda je určitá houba jedlá, či nikoliv. V mnoha případech je pak rada odborníka zachrání před zdravotními problémy. "Jeden houbař přinesl závojnatku olovovou, což je poměrně jedovatá houba. Dále jsme tu měli žampiony zápašné, jejichž konzumace vede k žaludečním problémům," uvedl Antonín.

Kde rostou

Okolí Prahy: směrem na jihozápad od metropole: hřibovité, žampiony.

Berounsko, Křivoklátsko: hřibovité houby, bedly, kozáky,muchomůrky růžovky (lidově masáky), klouzky.

Mladoboleslavsko, Nymbursko: hřibovité houby, holubinky, ryzce, mechovky obecné, klouzky, žampiony, bedly.

Brdy: muchomůrky růžovky, hřiby hnědé i smrkové, začínají klouzky.

Okolí Rožmitálu: hřiby dubové a hnědé.

Mělnicko: hřib kovář, kozáky, bedly, hřiby žlutomasé (babky).

Karlovarsko - Chodov u Karlových Varů, na Bílé Vodě: kozáky, křemenáče; Kraslice: hřiby, lišky; Jáchymov: hřib kovář.

Ústecko - Ludvíkovice: hřiby, kozáky, muchomůrky růžovky.

Děčínsko: hřiby, muchomůrky růžovky. Jirkov: hřiby žlutomasé (babky) a další hřibovité houby, bedly, klouzky, holubinky.

Žandov: hřiby žlutomasé, hřiby smrkové.

Pardubicko: křemenáče, hřiby, žampiony, hojně rostou hlavně v oblasti pískovny Oplatil u obce Srch-Hrádek.

Choceňsko: lišky, hřiby, muchomůrky růžovky.

Šumava: hřiby, žampiony; vyskytují se nejen v lesích, ale i na hrázích rybníků a v parcích uprostřed měst.

Plzeňsko: hřiby dubové, ryzce syrovinky, holubinky nazelenalé, hřiby žlutomasé.

Plzeň-jih - Smolivecko: hřiby, křemenáče, hřib kovář.

Vejprnice na Plzeňsku: holubinky zelené, křemenáče, špičky, bedly.

Okolí Plas: hřiby dubové, bedly, křemenáče.

Rokycansko: hřiby; směr Ejpovice: hlíva ústřičná.

Toužimsko: hřiby, ryzce syrovinky.

Stachy na Prachaticku: hřib koloděj, hřiby smrkové, lišky.

Novohradské hory: hřiby smrkové, na okrajích cest lišky, uvnitř lesa je hub méně.

Budějovicko: hřiby, žampiony, holubinky; Hluboká nad Vltavou: hřiby smrkové, suchohřiby hnědé, bedly, holubinky namodralé, muchomůrky růžovky.

Krušné hory: hřibovité houby.

České středohoří: hřiby žlutomasé, hřiby dubové, bedly, žampiony, různé druhy holubinek.

Okolí Železného Brodu: hřiby žlutomasé a další hřibovité houby, klouzky, bedly, kozáky.

Krkonoše: hřiby smrkové, hnědé, žlutomasé (babky), křemenáče.

Turnov: směr severovýchod: všechny druhy hub kromě kozáků.

Okolí České Lípy: hřibovité houby, hřib kovář.

Vysočina - okolí Myslotína: hřiby, holubinky mandlové, muchomůrky růžovky, místy křemenáče březové.

Bíteš, Dalešice, okolí Svratky: hřiby. Bílovicko: hřib smrkový, dubový, žlutomasý, kovář, klouzky, bedly.

Olomoucko - Svatý Kopeček, Hrubá Hora: hřiby dubové, hnědé a smrkové, kozák březový a osikový, křemenáče, lišky, méně často bedly, muchomůrky růžové.

Litovelsko: hřiby, klouzky.

Prostějovsko: hřibovité houby, muchomůrky růžovky.

Jeseníky - okolí Pradědu, Bystřičky, Karlova a Malé Morávky: suchohřiby hnědé.

Beskydy - Horní Bečva, Staré Hamry, Bílá: hřiby smrkové, hřib kovář (je jedlý po tepelném zpracování). Dolní Lomná: hřib kovář, hřiby hnědé, kozáky, křemenáče.

Okolí Velkého Újezdu: hřiby žlutomasé a další hřiby, muchomůrky růžovky, kozáky, křemenáče, lišky, klouzky, bedly, holubinky.

Vsetínsko: hřiby, lišky.

Novojičínsko: hřiby, křemenáče, lišky. Kopřivnicko: hřib dubový.

Janová u Vsetína: hřiby, bedly, kozáky, ryzce syrovinky, holubinky, muchomůrky růžovky.

Halenkovice: hřib smrkový a dubový, klouzky, kozáky, bedly.


Nejčtenější

Většině ovoce a zeleniny lednička škodí. Kde je tedy skladovat?

Nezralý ananas do lednice zásadně nepatří. A jak je to s dalším ovocem?

Draze zakoupené ovoce a zeleninu logicky chceme uchovat čerstvé a chladničku považujeme za jasnou volbu. Jenže většina...

KVÍZ: Znáte naše brouky, pavouky a další bezobratlé?

Na Velké výstavě bezobratlých 2018 na půdě Přírodovědecké fakulty University...

Tvoří zhruba 95 % všech živočišných druhů na naší planetě, jen v České republice jich podle odhadů žije více než 40...



KVÍZ: Umíte nakupovat maso, abyste uvařili klasická česká jídla?

Segedinský guláš

Jiné maso potřebujete na karbanátky, jiné na cikánskou pečeni nebo ke koprovce. Umíte si u řezníka říci, které maso vám...

Domácí jahodový džem jako od babičky: jen ovoce, trochu cukru a citron

Pokud vás příprava domácích džemů baví, investujte do speciálního nerezového...

Jak to ty naše babičky dělaly? Vždyť neměly možnost jednoduše koupit želírující přípravky a přesto byl jejich jahodový...

Evropou se šíří noví škůdci. Tesaříci a krasci napadají okrasné dřeviny

Krasec Lamprodila festiva

Tesaříci a krasci vázaní na jalovce byli posledních padesát let ve střední Evropě velice vzácní a ohrožení. S útlumem...

Další z rubriky

Nejlepší houbové chutě: zlato získal kotrč, stříbro lišky, hřib bronz

Kotrče, lišky a hříbky volíme za vítězné houby.

Podobný žebříček u houbařského národa vždycky vyvolá diskuse, přesto to zkusme. Gastronomická expertka magazínu Víkend...

V lednu byste se z lesa neměli vrátit s prázdnou, slibuje mykoložka

Penízovka sametonohá. Sníh ani mráz jí nevadí.

Když teď v lednu dostanete chuť na houbový guláš nebo dršťkovku, není nic jednoduššího, než zajít do lesa. Alespoň...

Kde už mrzlo, hřiby nesbírejte, i když ještě rostou, varuje mykoložka

Na hřiby stále ještě můžete v lese narazit. Pokud už ale teploty klesají - i...

Houbaři mají stále důvod vyrazit do lesa s košíkem v ruce, protože už začaly růst zimní druhy. Leckde ještě rostou i...

Najdete na iDNES.cz