„V tomto ohledu jsou spolehlivější západní a jižní Čechy,“ uvedl ve čtvrtek předseda České mykologické společnosti Jaroslav Landa pro ČTK. Aktuálně podle něj rostou hřiby, holubinky nebo muchomůrky.
Z jedlých druhů jsou to především hřiby dubové, kováře nebo koloděje. Objevovat se ale začaly i muchomůrky růžovky a šedivky. Nechybí ani typický kolorit našich lesů, tedy celá plejáda holubinek: mimo jiné holubinka namodralá, mandlová nebo doupňáková. Naopak pečárek neboli žampionů moc není.
Jaroslav Landa ale současně upozornil, že mezi muchomůrkami jsou už i jedovaté druhy jako muchomůrka tygrovaná a nejjedovatější muchomůrka zelená (totéž nedávno avizovala i mykoložka Tereza Tejklová zde). Vedle toho rostou i jedovaté pečárky zápašné nebo vláknice začervenalé.
Pozor, nezapomeňte, že houby rostou i na stromech
Ani jako houbaři nechoďte po lese jen se sklopenou hlavou a s nosem u země. Jedlé houby lze nalézt i na stromech, například sýrovec žlutooranžový nebo choroš šupinatý. Poměrně často se objevuje i hlíva plicní.
Uplynulý červen lze prý z hlediska růstu hub hodnotit jako průměrný, byly i horší roky. Překvapivé ovšem bylo jaro, kdy houby rostly víc, než zkušený mykolog čekal, protože nebylo dost vláhy. „Jaro se vydařilo, pěkně rostly smrže, kačenky, ucháče, i když moc sněhu v zimě nebylo,“ konstatoval s uspokojením.