Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Přestože trochu zapršelo, houbaři budou mít smůlu nejméně další týden

  1:15aktualizováno  1:15
Přes občasné bouřky posledních dnů je letošní houbařská sezona stále o ničem. Při současném počasí najde houby opravdu jen málokdo a málokde. Vysoké teploty a sucho houbám nesvědčí a občasné bouřky z posledních dnů situaci nijak výrazně nezlepšily.

Na podobné houbařské zážitky zatím zapomeňte. Stále je sucho, které růstu hub nesvědčí. | foto: Profimedia.cz

„Podmínky nejsou příznivé a přílišné zlepšení se podle předpovědi nedá čekat ani příští týden. I kdyby pořádně zapršelo, tedy minimálně 20 milimetrů, trvá některým houbám týden i více, než začnou růst,“ řekl ČTK předseda České mykologické společnosti Jaroslav Landa.

Roste jen něco

Kdo si přesto nedokáže odpustit vycházku do lesa s nadějí, že něco zajímavého najde (dobrý houbař údajně nikdy nepřijde z lesa s prázdnou, rady zde), nemá moc širokou paletu možností.

V lesích či na loukách se sice dají výjimečně najít holubinky, občas se objeví i jedovaté muchomůrky šedivky, růžovky nebo tygrované (pozor na jejich záměnu!), ale téměř nerostou oblíbené hřibovité houby. Podle mykologa roste i málo křehutek, hnojníků, kropenatců, hadovek či  žampionů.

O tom, kolik hub nasbírala průměrná česká domácnost loni, čtěte zde.

Neuvěřitelný houbařský úlovek. Podívejte se, jak náš čtenář natočil ráj hříbků:

Autor:


Témata: Hobby - houby, Jedlé


Nejčtenější

Při metodě vaření sous-vide neboli ve vakuu se neobejdete bez vakuovacího...
Pohlreich učí vařit sous-vide neboli ve vakuu. Tedy šetrně a jednoduše

„Sous-vide je kámoš, ne soupeř. Pomůže vám uvařit věci, o kterých jste si v životě mysleli, že jsou neproveditelné,“ popisuje Pohlreich francouzskou metodu...  celý článek

Většina červených vín by se měla podávat o teplotě kolem 18 °C. (ilustrační...
Šroubovací uzávěry nemusí být jen u nekvalitních vín, tvrdí someliér

Someliér Libor Nazarčuk upozorňuje, že sudové víno stáčené do PET lahví je určeno k rychlé spotřebě. A už dávno neplatí, že šroubovací uzávěry se používají jen...  celý článek

Blecha pod elektronovým mikroskopem. Ilustrační fotografie.
PORADNA: Sousedčin kocour má blechy. Může je chytit i náš pes?

Moje sousedka má doma kocoura, který neustále courá ven, a často ho vidím drbat se. Je to starší paní a sama se zmínila, že má asi kocour blechy. Mám doma...  celý článek

Šlechtitelé představili koně jako z animáka
Šlechtitelé představili koně jako z animáka. Odborníci se bouří

Americká farma Orrion se chlubí dlouhou tradicí v chovu a šlechtění koní. Ovšem arabský plnokrevník El Rey Magnum, kterého představili, vyvolal mezi odborníky...  celý článek

Další z rubriky

Nádherný úlovek z Náchodska.
Pochlubte se, jak u vás rostou. Nejlepší houbařské fotky odměníme

Čas hřibů je pro drtivou většinu nadšených houbařů tím nejkrásnějším obdobím v roce. Tedy pokud rostou, to je potom radost. Tu ovšem můžete mít i z fotoúlovků...  celý článek

Pokud se vám podaří z lesa přinést podobný úlovek, tak s ním hurá co nejdříve...
Houbové hody i po vzoru císařů: pomazánka z růžovek i bedly po lesnicku

Houby byly oblíbeným pokrmem od nepaměti a za náramnou lahůdku je měli už vybíraví římští císaři. Hlavní houbařská sezona je v rozpuku, takže tradiční...  celý článek

Václavka smrková
Jedovaté václavky promění ve zdravou delikatesu až kuchyňská úprava

Jakmile je použijete do guláše či naložíte do sladkokyselého nálevu, jsou václavky opravdovou delikatesou a jedním z pozitiv začínajícího podzimu. Pokud byste...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.