Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Pálffyho houskový knedlík se slaninou. Zabalený do utěrky se vaří hodinu

aktualizováno 
Vaří se sice hodinu, navíc zabalený v máslem potřeném plátýnku či utěrce, ale za vynaloženou námahu a trpělivost se tento knedlík odmění neobvykle jemnou konzistencí. Ta je opravdu překvapivá, vzhledem k tomu, že se do těsta nepřidává ani ždibec droždí či jiného kypřidla.

Pálffyho vídeňský knedlík neobsahuje žádná kypřidla, přesto je jemný a nadýchaný. | foto: www.e-knihovnicka.cz

Tento hraběcí vídeňský knedlík je skvělý s pečeným masem a červeným zelím, ale pochutnáte si na něm i v kombinaci s tradičními omáčkami.

Potřebné ingredience: 50 g slaniny (špek nebo anglická), 250 g housek nebo rohlíků, 350 ml mléka, 60 g másla, špetka soli, 1 vejce a 1 žloutek, zhruba 120 g hrubé mouky a 20 g másla na potření utěrky nebo ubrousku.

Knedlík krok za krokem

Pečivo pokrájejte na kostičky do větší mísy, ve které budete těsto na knedlíky zadělávat. Slaninu také pokrájejte na kostičky, na pánvičce ji vysmahněte do tuku a vše přilijte do mísy k houskám. Přilijte i mléko, které housky pěkně navlhčí, a vše promíchejte.

V další misce utřete měkké máslo se solí a zapracujte do něj rozklepnuté vejce a další žloutek. Hmota se zřejmě srazí, není to ale na závadu. Máslovou pěnu pak přidejte k houskovému základu se slaninou a mlékem, hmotu důkladně propracujte rukou či hnětačem a dohustěte ji moukou.

Vodou navlhčený textilní ubrousek nebo utěrku potřete tuhým máslem a položte na něj připravené tužší těsto. Vytvarujte z něj knedlík, zaviňte ho do ubrousku, který na obou koncích zavažte, a vložte ho do kastrolu s vroucí osolenou vodou. Knedlík vařte zhruba hodinu.

Jakmile poté knedlík z vroucí lázně vyjmete, hned ho z ubrousku vybalte a několika vpichy špejlí z něj uvolněte páru. A můžete ho nakrájet na plátky a servírovat jako přílohu.

Záhadná historie tohoto vídeňského knedlíku

Kulinární teorie praví, že Pálffyho knedlík má být připomínkou historické postavy Jánose Ference Pálffyho de Erdöd (1829 až 1908), posledního majitele zámku ve slovenských Bojnicích. Byl členem významného uherského hraběcího rodu, jehož příslušníkům bylo dovoleno užívat knížecí titul a mnozí zastávali u vídeňského císařského dvora. Nikde se ovšem nedochovala jediná zmínka o tom, že by byl Pálffy milovníkem těchto knedlíků či dokonce autorem receptu.

Tento a další původem rakouské recepty najdete v dubnovém čísle časopisu Knihovnička Recepty s podtitulem To nejlepší ze staré Vídně.

Autoři:




Nejčtenější

Hlína údajně obsahuje tzv. hodné bakterie, které podobně jako čokoláda...
Unikátní pojízdný záhon přiveze seniorům hlínu a květináče až k lůžku

Té paní už bylo osmdesát roků. V domově pro seniory leží na posteli mezi čtyřmi stěnami, celé dny tráví na lůžku, chodit už moc nemůže. A pak se ozve zaťukání....  celý článek

Většina červených vín by se měla podávat o teplotě kolem 18 °C. (ilustrační...
Šroubovací uzávěry nemusí být jen u nekvalitních vín, tvrdí someliér

Someliér Libor Nazarčuk upozorňuje, že sudové víno stáčené do PET lahví je určeno k rychlé spotřebě. A už dávno neplatí, že šroubovací uzávěry se používají jen...  celý článek

Ve vařiči můžete vařit, ohřívat i péct.
Nadšenci vsadili na vaření sluncem. Na výrobu už vybrali třináctinásobek

Na serveru Kickstarter se občas objeví nápad, který osloví širokou masu lidí. Takový zásah se podařil při prezentaci solárního vařiče GoSun Go, kdy se vybral...  celý článek

Šlechtitelé představili koně jako z animáka
Šlechtitelé představili koně jako z animáka. Odborníci se bouří

Americká farma Orrion se chlubí dlouhou tradicí v chovu a šlechtění koní. Ovšem arabský plnokrevník El Rey Magnum, kterého představili, vyvolal mezi odborníky...  celý článek

Další z rubriky

Někdy stačí špatně fungující radiátory jen odvzdušnit a je teplo.
PORADNA: Jak řešit zavzdušněné topení. Automatické ventily nepomohou

Stále se mi zavzdušňuje topení, nepomohly by mi automatické odvzdušňovací ventily? ptá se čtenář Martin. Podle odborníků je daleko lepší zjistit příčinu...  celý článek

Dýně pod svou slupkou ukrývají nasládlou dužinu, která má podle druhu různý...
Dýně jsou hitem podzimu. Jak je nakupovat, skladovat i upravovat

Dýně na podzim doslova zaplaví trhy. Skladováním si jejich sezónu můžete prodloužit až na druhou půlku zimy, kdy jejich hřejivá barva a chuť přijdou obzvláště...  celý článek

Rybu vařenou v páře můžete podávat se salátem podle vlastní fantazie.
VIDEO: Pár tahů nožem a ryba je bez kostí. Pohlreich učí filetovat

Kuchař Zdeněk Pohlreich střídá polohu „kata“ nezdárných restaurací s polohou lektora, kdy se snaží pěkně krok za krokem naučit kuchaře některou základní...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.