Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Pálffyho houskový knedlík se slaninou. Zabalený do utěrky se vaří hodinu

aktualizováno 
Vaří se sice hodinu, navíc zabalený v máslem potřeném plátýnku či utěrce, ale za vynaloženou námahu a trpělivost se tento knedlík odmění neobvykle jemnou konzistencí. Ta je opravdu překvapivá, vzhledem k tomu, že se do těsta nepřidává ani ždibec droždí či jiného kypřidla.

Pálffyho vídeňský knedlík neobsahuje žádná kypřidla, přesto je jemný a nadýchaný. | foto: www.e-knihovnicka.cz

Tento hraběcí vídeňský knedlík je skvělý s pečeným masem a červeným zelím, ale pochutnáte si na něm i v kombinaci s tradičními omáčkami.

Potřebné ingredience: 50 g slaniny (špek nebo anglická), 250 g housek nebo rohlíků, 350 ml mléka, 60 g másla, špetka soli, 1 vejce a 1 žloutek, zhruba 120 g hrubé mouky a 20 g másla na potření utěrky nebo ubrousku.

Knedlík krok za krokem

Pečivo pokrájejte na kostičky do větší mísy, ve které budete těsto na knedlíky zadělávat. Slaninu také pokrájejte na kostičky, na pánvičce ji vysmahněte do tuku a vše přilijte do mísy k houskám. Přilijte i mléko, které housky pěkně navlhčí, a vše promíchejte.

V další misce utřete měkké máslo se solí a zapracujte do něj rozklepnuté vejce a další žloutek. Hmota se zřejmě srazí, není to ale na závadu. Máslovou pěnu pak přidejte k houskovému základu se slaninou a mlékem, hmotu důkladně propracujte rukou či hnětačem a dohustěte ji moukou.

Vodou navlhčený textilní ubrousek nebo utěrku potřete tuhým máslem a položte na něj připravené tužší těsto. Vytvarujte z něj knedlík, zaviňte ho do ubrousku, který na obou koncích zavažte, a vložte ho do kastrolu s vroucí osolenou vodou. Knedlík vařte zhruba hodinu.

Jakmile poté knedlík z vroucí lázně vyjmete, hned ho z ubrousku vybalte a několika vpichy špejlí z něj uvolněte páru. A můžete ho nakrájet na plátky a servírovat jako přílohu.

Záhadná historie tohoto vídeňského knedlíku

Kulinární teorie praví, že Pálffyho knedlík má být připomínkou historické postavy Jánose Ference Pálffyho de Erdöd (1829 až 1908), posledního majitele zámku ve slovenských Bojnicích. Byl členem významného uherského hraběcího rodu, jehož příslušníkům bylo dovoleno užívat knížecí titul a mnozí zastávali u vídeňského císařského dvora. Nikde se ovšem nedochovala jediná zmínka o tom, že by byl Pálffy milovníkem těchto knedlíků či dokonce autorem receptu.

Tento a další původem rakouské recepty najdete v dubnovém čísle časopisu Knihovnička Recepty s podtitulem To nejlepší ze staré Vídně.

Autoři:



Nejčtenější

Zachraňte medvědí česnek, zní na sociálních sítích. Nájezdníci ho ničí

Nasbírané listy medvědího česneku s květy. I ty jsou jedlé.

Sběrači módního druhu česneku často trhají celé rostliny tak, že zničí i poupata. Tím, že nemají čas vykvést, zabrání...

Nezapomeňte pohnojit trávník, zesílí a nedá prostor pampeliškám

Na malé plochy si vystačíte s ručním rozmetačem.

Kdo se pokouší udržet svůj trávník bez plevelů, neměl by ho na jaře opomenout pohnojit. Po zimě zesílí a až začnou...



KVÍZ: Klíšťata už řádí. Nakolik víte, s kým máte tu čest?

Hladové klíště připravené zaútočit na teplokrevné zvíře nebo člověka. Potřebuje...

Pořekadlo o nepříteli, jehož je nutno nejprve pořádně poznat, abyste proti němu mohli účinně bojovat, platí u klíšťat...

Kooikerhondje je akční a radostný psík, původně naháněl kachny

Pojmenování „kooikerhondje“ se dá volně přeložit jako „kachní pes“. V...

Kooikerhondje, je málopočetné plemeno, jehož domovinou je Nizozemsko. Tento menší psík se zvláštním jménem je jako...

Britskou královnu podle médií zasáhla smrt milovaného psa

Na této oficiální fotografii vydané Buckinghamským palácem k jejím 90....

Britskou královnu Alžbětu II. hluboce zasáhla smrt posledního z jejích milovaných psů, píše britský tisk. Pes plemene...

Další z rubriky

Den Země má připomenout, co bychom si měli opravdu chránit

Na oslavách Dne Země v Podkrušnohorském zooparku v Chomutově si návštěvníci mj....

Den Země slaví 22. dubna více než miliarda lidí ve 175 státech světa bez ohledu na víru či národnost. Pro všechny je...

Už šedesát let úpíme bolestí při stoupnutí na kostičky z Lega

Dobové balení stavebnice

Společnost Lego začala s výrobou plastových kostiček už v roce 1949, ale kostky, jaké známe dnes, se zrodily až o devět...

Žádné práce na zahradě ani praní aneb co byste neměli o Velkém pátku dělat

Na Velký pátek podle tradice neperte.

Pětašedesát let nepatřil mezi státní svátky, z kalendáře ho vyškrtli komunisté. Před třemi roky se díky převaze...

Už víte, kam do školky?
Už víte, kam do školky?

Také vás čeká tento rok zápis do školky? Poraďte se, jaká školka je nejlepší ve vašem okolí, či jestli zvolit státní nebo soukromou.

Najdete na iDNES.cz