Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Pálffyho houskový knedlík se slaninou. Zabalený do utěrky se vaří hodinu

aktualizováno 
Vaří se sice hodinu, navíc zabalený v máslem potřeném plátýnku či utěrce, ale za vynaloženou námahu a trpělivost se tento knedlík odmění neobvykle jemnou konzistencí. Ta je opravdu překvapivá, vzhledem k tomu, že se do těsta nepřidává ani ždibec droždí či jiného kypřidla.

Pálffyho vídeňský knedlík neobsahuje žádná kypřidla, přesto je jemný a nadýchaný. | foto: www.e-knihovnicka.cz

Tento hraběcí vídeňský knedlík je skvělý s pečeným masem a červeným zelím, ale pochutnáte si na něm i v kombinaci s tradičními omáčkami.

Potřebné ingredience: 50 g slaniny (špek nebo anglická), 250 g housek nebo rohlíků, 350 ml mléka, 60 g másla, špetka soli, 1 vejce a 1 žloutek, zhruba 120 g hrubé mouky a 20 g másla na potření utěrky nebo ubrousku.

Knedlík krok za krokem

Pečivo pokrájejte na kostičky do větší mísy, ve které budete těsto na knedlíky zadělávat. Slaninu také pokrájejte na kostičky, na pánvičce ji vysmahněte do tuku a vše přilijte do mísy k houskám. Přilijte i mléko, které housky pěkně navlhčí, a vše promíchejte.

V další misce utřete měkké máslo se solí a zapracujte do něj rozklepnuté vejce a další žloutek. Hmota se zřejmě srazí, není to ale na závadu. Máslovou pěnu pak přidejte k houskovému základu se slaninou a mlékem, hmotu důkladně propracujte rukou či hnětačem a dohustěte ji moukou.

Vodou navlhčený textilní ubrousek nebo utěrku potřete tuhým máslem a položte na něj připravené tužší těsto. Vytvarujte z něj knedlík, zaviňte ho do ubrousku, který na obou koncích zavažte, a vložte ho do kastrolu s vroucí osolenou vodou. Knedlík vařte zhruba hodinu.

Jakmile poté knedlík z vroucí lázně vyjmete, hned ho z ubrousku vybalte a několika vpichy špejlí z něj uvolněte páru. A můžete ho nakrájet na plátky a servírovat jako přílohu.

Záhadná historie tohoto vídeňského knedlíku

Kulinární teorie praví, že Pálffyho knedlík má být připomínkou historické postavy Jánose Ference Pálffyho de Erdöd (1829 až 1908), posledního majitele zámku ve slovenských Bojnicích. Byl členem významného uherského hraběcího rodu, jehož příslušníkům bylo dovoleno užívat knížecí titul a mnozí zastávali u vídeňského císařského dvora. Nikde se ovšem nedochovala jediná zmínka o tom, že by byl Pálffy milovníkem těchto knedlíků či dokonce autorem receptu.

Tento a další původem rakouské recepty najdete v dubnovém čísle časopisu Knihovnička Recepty s podtitulem To nejlepší ze staré Vídně.

Autoři:



Nejčtenější

Chtěli vylovit basketbalový míč, pod vodou čekalo překvapení

Oficiální míč NBA

Nezvyklý úlovek se podařil manželům Annie a Ianovi Gilbertovým při projížďce na moři. Když chtěli z vody vylovit...

Kde už mrzlo, hřiby nesbírejte, i když ještě rostou, varuje mykoložka

Na hřiby stále ještě můžete v lese narazit. Pokud už ale teploty klesají - i...

Houbaři mají stále důvod vyrazit do lesa s košíkem v ruce, protože už začaly růst zimní druhy. Leckde ještě rostou i...



Kdy pes promluví? Zatím se zjistilo, že umí dobře počítat

Detail hlavy psa

Nejchytřejší psi rozumí i několika stovkám povelů v lidské řeči. Blíží se snad doba, kdy si s námi budou normálně...

VIDEO: Dopřejte si na sv. Martina rohlíčky se spoustou másla a ořechy

Martinské rohlíčky

Na svatého Martina určitě stojí za to dopřát si kromě husy i sladkou tečku. A když si zahrajete na marnotratníky,...

Velká soutěž o nejkrásnějšího psa. Pošlete fotku svého mazlíčka

Rotvajler Hank u kufru s aparaturou pro geologický výzkum. Pes našel kufr,...

Redakce iDNES.cz vyhlašuje velkou soutěž o nejkrásnějšího pejska. Během čtyř týdnů můžete posílat fotografie svých psů...

Další z rubriky

VIDEO: Pohlreich radí, jak na čirý hovězí vývar. I další pomalé vaření

I takto se dá servírovat hovězí vývar z jednoho hrnce - i se zeleninou,...

Na dobré věci se vyplatí si počkat, říká televizní šéfkuchař a zdaleka tím asi nemyslí jen jídlo. Každopádně tak uvedl...

VIDEO: Dopřejte si na sv. Martina rohlíčky se spoustou másla a ořechy

Martinské rohlíčky

Na svatého Martina určitě stojí za to dopřát si kromě husy i sladkou tečku. A když si zahrajete na marnotratníky,...

Upečte si anglický rostbíf. Podle Pohlreicha není nic jednoduššího

Anglický rostbíf zvládnete i doma. Odpočinuté maso po upečení nakrájíte na...

Pěkný odleželý kus roštěné je dobrý základ pro to, abyste zvládli připravit tradiční anglický rostbíf. Přípravy se...



Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.