Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Pohrajte si s ohněm a ledem. Dejte si drink inspirovaný Hrou o trůny

  0:09aktualizováno  0:09
Píseň ledu a ohně, šestidílná sága George R. R. Martina, má fanoušky i mezi barmany. Stejnojmenný originální hořící koktejl je opravdu efektní záležitost.

Potřebujete tvořítko na ledové koule, velkou injekční stříkačku, sklenici z tvrzeného neboli kaleného skla, které vydrží teplotní šoky, šídlo nebo jiný špičatý ostrý nástroj, kterým uděláte dírky do ledu a bambusové párátko. Z alkoholu pak vysokoprocentní rum, ingredience na drink Havana a sirky nebo zapalovač.

Do tvořítka na led v předstihu nalijte filtrovanou vodu a dejte ho na hodinu a čtvrt do mrazáku. Poté ho točte a opět nechte mráz pracovat další hodinu a čtvrt. Je to přesně ta správná doba, aby se v domácím mrazáku vytvořila ledová koule se zhruba půl centimetru silnou stěnou. Uvnitř koule zůstane voda, kterou je potřeba odsát. Na to potřebujete stříkačku, ideálně s nahřátou jehlou, která snadněji pronikne ledem.

Koktejl: Píseň ledu a ohně

Pak potřebujete kouli „proklát“ bambusovým párátkem tak, aby šla právě na tomto párátku usadit na koktejlovou sklenici z tvrzeného skla.

Ostrou špičkou tedy těsně nad středem koule vytvořte dírky a párátko jimi provlékněte. Oba otvory pak zakápněte vodou a dejte je zamrazit, aby jimi ve finále nevytékal koktejl. A můžete se vrhnout na vlastní přípravu koktejlu.

Barman vybral koktejl Havana a potřebovat na něj budete silný tmavý rum (množství podle videa), přidáte čerstvou citronovou šťávu, trochu Cointreau, sirup pro sladší chuť (návod na jeho domácí přípravu najdete zde), trochu pomerančové šťávy a pár kapek pomerančového bitteru. Vše vychlaďte v šejkru s pořádnou dávkou ledu, aby se vám kvůli drinku nerozpustila ledová koule.

A jde se do finále. Na dno sklenice nejprve nalijte trochu silného rumu, stříkačkou opatrně naplňte ledovou kouli až po okraj vychlazeným drinkem. Pak zapalte rum ve sklenici a na oheň usaďte ledovou kouli s koktejlem. Oheň pomalu rozpustí spodek ledové koule, koktejl vyteče do sklenice a uhasí plamen.

Autor:




Nejčtenější

Majitelka podniku přinutila Pohlreicha svézt se na místní bobové dráze.
Na Pražáka dobrý, pochválila Pohlreicha restauratérka s dvěma hvězdami

Majitelka brněnské restaurace, kterou navštívil Zdeněk Pohlreich v dalším díle pořadu Ano, šéfe!, se rozhodla vybudovat dietní fast food, ale stěžovala si, že...  celý článek

Reportér Matěj Smlsal předvádí několik praktických triků s vejci.
VIDEO: Čerstvé, nebo zkažené? Triky, které vám pomohou při vaření vajec

Jako synonymum neschopnosti v kuchyni se říká: umí jenom uvařit vejce a čaj. Ale práce s vejci není až tak triviální, jak se zdá. Práci s vejci si totiž lze...  celý článek

Ústecké komíny (ilustrační snímek).
Kominíci mají napilno, topná sezona letos začala dřív

Letošní topná sezona začala nemilosrdně už na začátku září, a to způsobilo řadě tuzemských domácností nečekané starosti. Většina z nich totiž nestihla objednat...  celý článek

Další z rubriky

Lilková zmrzlina se sušenými lilkovými chipsy, mandlovou drobenkou a...
VIDEO: Lilek je v kuchyni hvězdou, ze které uděláte i zmrzlinu

Lilek, nebo taky baklažán je typickou plodinou vhodnou k nejrůznější kuchyňské úpravě. Mnoho lidí lilku nedůvěřuje, avšak šéfkuchař Vojtěch Kalášek, který vaří...  celý článek

Ústecké komíny (ilustrační snímek).
Kominíci mají napilno, topná sezona letos začala dřív

Letošní topná sezona začala nemilosrdně už na začátku září, a to způsobilo řadě tuzemských domácností nečekané starosti. Většina z nich totiž nestihla objednat...  celý článek

Klasickým sporákům, i když jsou na pevná paliva, nechybí některé moderní...
Kamna na chalupu: vyberte typ, který se rychle zahřeje a vyhrajte vysavač

Topení na chalupě je specifické tím, že se s ním začíná v pátek odpoledne a končí v neděli po obědě. Takže rozhodně není žádoucí zdroj tepla, který se sám o...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.