Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Záchrana gotického hradu Soběslav

aktualizováno 
Město Soběslav zachránilo svůj gotický hrad a postavilo v něm knihovnu. Tato kulturní památka byla zrekonstruována a uvnitř byla vytvořena moderní městská knihovna.

Propojení dvou rozdílných architektur napříč několika stoletími. S touto myšlenkou přišlo město Soběslav při záchraně svého gotického hradu. Tato kulturní památka byla zrekonstruována a uvnitř byla vytvořena moderní městská knihovna. Unikátním řešením je zasazení skleněného skeletu, ve kterém se nachází moderní městská knihovna, do útrob hradu.

Díky této vestavbě mohou návštěvníci knihovny vidět staré zdivo, které pochází ze 14. století. Město získalo dotaci ve výši 36 mil. Kč a mohlo vestavět knihovnu do hradního paláce dle projektu ing. arch. Jaromíra Kročáka.

Objekt paláce je zachován ve stejném rozsahu a tvaru. Z vchodové prosklené přístavby je umožněn přístup do věže Hláska. V patře palácového křídla je umístěn prosklený kontejner s vloženým mezipatrem pro městskou knihovnu.

Knihovna má své vlastní mikroklima a na původním zdivu je patrné, jak se vrstvily jednotlivé slohy a jakými vývojovými etapami hrad procházel. Knihovna poskytuje informace o městě a regionu, samozřejmostí je bezbariérový přístup. V prostorách knihovny se pořádají každý měsíc společenské akce. Projekt se setkal mezi občany města s velkým úspěchem a objekt hradu je hojně navštěvován.

Knihovna je energeticky velmi úsporná vzhledem k moderní architektuře a použitým technologiím. Hlavní izolační složkou je složení stěn, které tepelně izolují knihovnu a šetří tím náklady na spotřebovanou energii. Složení stěn je staré zdivo hradu (150–200 cm), vzduchová bublina (70 cm) a termosklo. Objekt se vytápí pomocí plynového kotle. V knihovně je vzduchotechnika s rekuperací tepla.

Oproti původní knihovně, která byla umístěna na náměstí, jsou její prostory téměř třikrát větší a přitom je přibližně o polovinu energeticky úspornější. Projekt Záchrana gotického hradu Soběslav splnil své cíle a obdržel množství ocenění za moderní architekturu v historickém objektu (Presta, Inspira, Kompas, BEFA).

Autor:



Nejčtenější

Po Česku se prohání tisíce bobrů, lidí už se nebojí a umí i zabíjet

Bobr evropský v plné práci. Vyrušit ho, to se vám nemusí vyplatit.

V české přírodě se znovu zabydlelo zvíře, které jsme kdysi vyhubili. Máme se z návratu bobrů radovat, nebo nabíjet...

Většině ovoce a zeleniny lednička škodí. Kde je tedy skladovat?

Nezralý ananas do lednice zásadně nepatří. A jak je to s dalším ovocem?

Draze zakoupené ovoce a zeleninu logicky chceme uchovat čerstvé a chladničku považujeme za jasnou volbu. Jenže většina...



KVÍZ: Bazmek nebo pačok. Vyznáte se ve starém řemeslnickém slangu?

Rozumíte, když s vámi mluví řemeslník?

Řemeslníci někdy mají tendenci používat termíny, kterými chtějí ohromit zákazníky, aby dali najevo odbornou převahu. Ne...

Češi jsou považováni za krále recyklace, ukázal průzkum

Kontejnery na tříděný odpad

Díky třídění odpadu dokážou Češi za rok vrátit „do oběhu“ 9 z 10 stromů, které byly pokáceny kvůli papíru. Třídění se u...

Evropou se šíří noví škůdci. Tesaříci a krasci napadají okrasné dřeviny

Krasec Lamprodila festiva

Tesaříci a krasci vázaní na jalovce byli posledních padesát let ve střední Evropě velice vzácní a ohrožení. S útlumem...

Další z rubriky

PET lahve nepoužívejte opakovaně, nikdo za ně pak neručí, varují odborníci

PET lahve nepoužívejte opakovaně, tvrdí odborníci.

Plastové lahve jsou sice opředeny nejrůznějšími mýty o tom, jak škodí našemu zdraví. Odborníci se však údajného...

KVÍZ: Umíte nakupovat maso, abyste uvařili klasická česká jídla?

Segedinský guláš

Jiné maso potřebujete na karbanátky, jiné na cikánskou pečeni nebo ke koprovce. Umíte si u řezníka říci, které maso vám...

Maso klidně marinujte, ale neutopte ho v oleji, radí šéfkuchař

Zatímco krkovička se ještě dopéká, kuřecí prsa už budou hotová. Aby byla...

Šéfkuchař Radek David soudí, že z grilování se někdy dělá větší věda, než ve skutečnosti je. Podle něj je hlavní...

Ověřeno maminkami: Co s nákupem z farmářských trhů
Ověřeno maminkami: Co s nákupem z farmářských trhů

Připravte si večeři z dobrot, které si přinesete z trhu. Stačí pár ingrediencí a za pár minut hotovo. Tyto recepty vaří ženy pro celou rodinu.

Najdete na iDNES.cz