Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Hřib borový (Boletus pinophilus)

  10:29aktualizováno  10:29

Hřib Borový | foto: www.houbar.cz

Jak vypadá

. Zajímavosti a rady

prewTento hřib je v posledních letech málo nalézaný, o to však krásnější hřib z borů s červenohnědým kloboukem, majestátním vzezřením i chutí. 

Hřib borový se na jaře objevuje ze všech hřibů jako první - ve vyhřátých písčitých borech. Je jen věčná škoda, že jej valem ubývá. Měl by se proto spíše chránit, než sbírat, i kdyby vám to mělo srdce utrhnout. Ale to asi udělá málokterý houbař, a tak nezbývá nic než doufat, že se hřibům borovým u nás blýská na lepší časy a že jich bude do budoucna spíše přibývat.

Klobouky jsou 6 - 20 cm široké, v mládí polokulovité, pak polštářovité až rozložené, na povrchu drobně svraskalé, tmavě červenohnědé nebo kaštanové, v mládí jakoby ojíněné, naspodu s drobnými, žlutě až olivově zelenavými póry. Světle hnědý třeň měří 8 - 18 cm na délku a 3 - 6 cm na šířku s červenohnědou síťkou. Dužnina je bílá, výtrusy olivově hnědavé.

Kde a kdy roste

Hřib borový roste nehojně až velmi vzácně od května do října v borových a smíšených lesích na kyselých písčitých půdách, nejčastěji v borůvkových a vřesových borech pod borovicí lesní. Hřib borový je dosti podobný rovněž jedlému hřibu smrkovému (Boletus edulis), který se liší světle nebo i tmavěji hnědým kloboukem, světlejší síťkou na třeni a růstem hlavně pod smrky.

Je jedlý. Z kulinářského hlediska můžete s hřibem borovým naložit zcela dle libosti do omáček, pod maso, můžete jej smažit v trojobalu nebo usušit pro pozdější použití.

Autoři:


Témata: Jedlé, Nelupenaté, Srdce

Nejčtenější

Pohlreich v dětském koutku: Kdybyste jim vařili modré z nebe, nesnědí to

Zdeněk Pohlreich vysvětluje rozdíl mezi běžnou a panko strouhankou.

Zdeněk Pohlreich se dostal v poslední řadě pořadu Ano, šéfe! do pekla dětského koutku, který evidentně nesnáší. V...

Pohlreich: To jsem ještě nikdy neviděl. Televize už dlouho tak nepípala

Pohlreich učí atraktivně aranžovat pokrmy na talíři.

Předposlední díl Pořadu Ano, šéfe! připravil Zdeňku Pohlreichovi výživné překvapení v hotelu Kamenný vrch v Chomutově....



Pohlreich odhalil rozpory v kuchyni. Kuchaři to zabalili kvůli neshodám

Bývalý šéfkuchař Vladimír Hanzelka dnes už vaří v Novém Jičíně.

V pořadu televize Prima Ano, šéfe! se odehrálo drama, které je velmi časté v mnoha restauracích. Až po návštěvě...

KVÍZ: Panenka, plecko, krkovice. Vyznáte se ve vepřovém mase?

V chladírně jsou jednotlivé roztříděné kousky připravené pro čisté kuchyňské...

Myslíte si, že by z vás mohl být dobrý řezník? V našem dalším kvízu se můžete otestovat. Podívejte se na „slepou mapu“...

Díky tatře hnoje vydupala zahrádku i z jílovité země. Trvalo to 40 let

Zahrádka kolem rodinného domu u Frýdku-Místku je pečlivě udržovaná.

Když před čtyřiceti lety manželé v obci nedaleko Frýdku-Místku dostavěli nový dům, postavili nový plot a provedli nutné...

Další z rubriky

Čirůvka kosatcová (Lepista irina)

Čirůvka kosatcová

Čirůvka voní po kosatcích, vzhledem připomíná čirůvku májovku.

Krásnopórka kozí noha (Scutiger pes-caprae)

Krásnopórka kozí noha

Tato zajímavá houba má výrazný klobouk a obří póry.

Bělokosmatka polokulovitá (Humaria hemisphaerica)

Bělokosmatka polokulovitá

Chlupatá koule, která se změní v misku - to je bělokosmatka.

Najdete na iDNES.cz