Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Hřib dutonohý (Boletinus cavipes)

aktualizováno 
Je jedlý, ale doporučuje se pouze do směsí, neboť je příliš tuhý.

Hřib dutonohý | foto: profimedia.cz

Jak vypadásp5

Ježatý hnědý klobouk je 5 – 10 cm široký. Zprvu vypouklý, později poduškovitý, často s tupým nízkým hrbolem. Má nápadně velké a nepravidelné žluté rourky. Dutý třeň bývá 5 – 8 cm dlouhý. Dužina je bleděžlutá a při poranění nemění barvu. Je křehká a chuť i vůni má nevýraznou. Plodnice dosahuje výšky až 10 cm. Je to dokonale asymetrická houba, která však bývá houbaři podceňována, i když se vyskytuje zřídka.

Kde a kdy roste

Houba tvoří mykorrhizu s modříny a můžete ji nalézt v prostředí typickém pro tento strom. Tedy převážně v podhorských až subalpinských polohách. Sleduje výsadbu modřínu i v nížinách, kde ovšem není tak hojná. Roste od července do října na více nebo méně kyselých půdách.

Hřib dutonohý je sice jedlý, ale příliš tuhý. Zaměnit se dá pouze s houbami hřibovitými, které jsou většinou jedlé, navíc roste pod modříny, kterých je v lesích ČR poskrovnu.

Autor:


Témata: Jedlé, Nelupenaté, Houby


Nejčtenější

V Praze se chystá nejpálivější zmrzlina.
Nejpálivější zmrzlina na světě? Taková se bude prodávat v říjnu v Praze

S výraznou chilli chutí se rozhodl experimentovat Jan Hochsteiger, alias pan Zmrzlinka ze zmrzlinárny Crème de la Crème. Tvrdí, že by to měla být...  celý článek

Bedla vysoká má štíhlou tygrovanou nohu s pohyblivým prstenem a velký šupinatý...
Bedly rostou jako o život. Na řízky jsou skvělé, ale umí i otrávit

Houbařská sezona vrcholí a s ní i růst oblíbených bedel. Pro laiky často prezentují houby, které si nelze splést, jenže opak je pravdou. Některé druhy jsou...  celý článek

Když se rybář podíval do tlamy svého uloveného lingcoda, načel tam neporušenou...
Dva v jednom. Rybář chytil rybu, která ještě nestačila sníst chobotnici

Čtyřiadvacetiletému Mattu Mertzovi se u pobřeží Santa Cruz v Kalifornii povedl nezvyklý úlovek. Když vylovil vzácného lingcoda a otevřel jeho tlamu, zjistil,...  celý článek

Pohlreich vysvětluje, že základy kuchařského umění se nedají přeskočit, a učí...
I čerstvou rybu lze v kuchyni zabít, předvedl šéfovi amatér z Vodňan

Opravdu čerstvou a dobře udělanou sladkovodní rybu si v Česku jen tak někde nedáte. Když si tedy Zdeňka Pohlreicha s pořadem Ano, šéfe! pozval majitel rybí...  celý článek

Soutěžní příspěvek do fotosoutěže pořádané Zoo Praha
Fotosoutěž Zoo Praha se blíží do finále. Klikněte pro nejlepší fotky

Zoo Praha vyzvala všechny fotografy, aby posílali své nejlepší výtvory do fotografické soutěže. Nejlepší z nich použije na billboardy a citylighty. Naše...  celý článek

Další z rubriky

Hřib přívěskatý
Hřib přívěskatý (Boletus appendiculatus)

Najít tuto houbu je vzácné. Ještě vzácnější je, pokud ji předtím neprokousali červi.  celý článek

Krásnopórka žemlička
Krásnopórka žemlička (Albatrellus confluens)

Najdete ji v Jižních Čechách v místech s nejčistším vzduchem.  celý článek

Čirůvka kosatcová
Čirůvka kosatcová (Lepista irina)

Čirůvka voní po kosatcích, vzhledem připomíná čirůvku májovku.  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.