Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Hřib hnědý (Boletus badius/Xerocomus badius)

  10:35aktualizováno  10:35

Hřib Hnědý | foto: www.houbar.cz

Jak vypadá

. Zajímavosti a rady

prewTomuto hřibu od pradávna říká suchohřib, a to hlavně proto, že je nejlepší jej usušit. Nebývá tak často napadán larvami hmyzu jako většina jiných hřibů, avšak je třeba sbírat jen pěkné čisté plodnice. Chuť a vůni má vynikající a pro svou všestrannost je jedním z nejoblíbenějších druhů u nás.

Klobouk je 4 – 18 cm široký, v jehličnatých lesích zbarven to kaštanově hnědé barvy, v listnatých lesích má světlejší barvu. Má lesklý vzhled a za vlhka na něm zůstávají skvrny. Třeň je 4,5 – 12,5 cm dlouhý a podobně zbarvený jako klobouk, bez síťky. Rourky jsou 1 – 2 cm dlouhé, světle žluté a po dotyku slabě modrají, což je jedním z hlavních určovacích znaků hřibu hnědého. Bílá dužnina má slabou houbovou vůni, na řezu rovněž modrá, ovšem zbarvení brzy vybledá. Výtrusný prach je světle hnědý.


Kde a kdy roste

Hřib hnědý můžeme najít ve všech typech lesů v mechu, jehličí, na odumřelých větvích stromů nebo na smrkových šiškách. U nás je to všeobecně rozšířená houba v nížinách i v horách, všude dost hojná. Je to velice proměnlivá houba.

Mladé plodnice můžeme uchovávat v panenském olivovém oleji nebo naložené ve víně či ovocném octě. Větší kusy je ovšem nejlepší rozkrájet a po odstranění příliš mokrých rourek, které by nedostatečně vyschly, usušit. Odstraněné rourky můžeme využít jinak.
Hřib hnědý je nejlépe sbírat za sucha. Klobouky otřeme utěrkou a než jej začneme zpracovávat, necháme je oschnout. Tenké řezy můžeme dokonce požívat za syrova a věřte – je to opravdu lahůdka. Ať máme hřib hnědý čerstvý či usušený, můžeme jej mnohostranně využít do polévek, omáček, k dušenému masu a do jiných jídel.

Autoři:


Témata: Jedlé, Nelupenaté, víno

Nejčtenější

Pohlreich v dětském koutku: Kdybyste jim vařili modré z nebe, nesnědí to

Zdeněk Pohlreich vysvětluje rozdíl mezi běžnou a panko strouhankou.

Zdeněk Pohlreich se dostal v poslední řadě pořadu Ano, šéfe! do pekla dětského koutku, který evidentně nesnáší. V...

Pohlreich: To jsem ještě nikdy neviděl. Televize už dlouho tak nepípala

Pohlreich učí atraktivně aranžovat pokrmy na talíři.

Předposlední díl Pořadu Ano, šéfe! připravil Zdeňku Pohlreichovi výživné překvapení v hotelu Kamenný vrch v Chomutově....



Pohlreich odhalil rozpory v kuchyni. Kuchaři to zabalili kvůli neshodám

Bývalý šéfkuchař Vladimír Hanzelka dnes už vaří v Novém Jičíně.

V pořadu televize Prima Ano, šéfe! se odehrálo drama, které je velmi časté v mnoha restauracích. Až po návštěvě...

KVÍZ: Panenka, plecko, krkovice. Vyznáte se ve vepřovém mase?

V chladírně jsou jednotlivé roztříděné kousky připravené pro čisté kuchyňské...

Myslíte si, že by z vás mohl být dobrý řezník? V našem dalším kvízu se můžete otestovat. Podívejte se na „slepou mapu“...

Díky tatře hnoje vydupala zahrádku i z jílovité země. Trvalo to 40 let

Zahrádka kolem rodinného domu u Frýdku-Místku je pečlivě udržovaná.

Když před čtyřiceti lety manželé v obci nedaleko Frýdku-Místku dostavěli nový dům, postavili nový plot a provedli nutné...

Další z rubriky

Krásnopórka žemlička (Albatrellus confluens)

Krásnopórka žemlička

Najdete ji v Jižních Čechách v místech s nejčistším vzduchem.

Hřib skvrnitý (Hemileccinum depilatum)

Hřib skvrnitý

Podle povrchu klobouku se mu slovensky říká jamkatý.

Krásnopórka kozí noha (Scutiger pes-caprae)

Krásnopórka kozí noha

Tato zajímavá houba má výrazný klobouk a obří póry.



Najdete na iDNES.cz