Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Hřib kovář (Boletus erythropus)

  9:00aktualizováno  9:00

Hřib kovář | foto: houbar.cz

Jak vypadá

. Zajímavosti

midiJako každá houba má také hřib kovář několik přezdívek. Lidově se mu říká např. sivák, modrák nebo hněvuš.


Klobouk je 5-20 cm široký, v mládí polokulovitý, pak polštářovitý a vyklenutý. Barva je tmavohnědá, někdy olivově hnědá. Povrch má sametový, suchý a matný. Třeň kyjovitého tvaru s červenými tečkami je 4-15 cm dlouhý a 2-6 cm tlustý. Výtrusový prach má hnědou či olivově hnědou barvu. Dužina je žlutá, ale po rozkrojení zmodrá.

Kdy a kde roste

V Evropě je hřib kovář široce rozšířeným a hojným druhem. Roste od května do října a vyskytuje se především v mírném pásu a ve střední Evropě. Roste většinou jednotlivě. Tvoří mykorhizu (symbiotické soužití hub s kořeny vyšších rostlin) s listnáči i jehličnany na dobře propustných, kyselých půdách bez vápence.

Je to velice chutná jedlá houba. Vyžaduje však delší tepelnou úpravu, protože syrový nebo málo dovařený může způsobit trávicí potíže. Tato houba se nedoporučuje k sušení. Přidává se do polévek, omáček či těstovin.

Autoři:


Témata: Jedlé, Nelupenaté

Nejčtenější

Za předražené „květákové steaky“ si britský řetězec vysloužil posměch

Květák běžně koupíte v zelenině nebo na trhu celý a nezabalený. Je kompaktní,...

Řetězec Marks & Spencer se minulý týden ocitl pod palbou kritiky poté, co začal v Británii prodávat takzvaný květákový...

Vaněk: Co Čech, to food bloger. A za českou kuchyni jako bychom se styděli

Doménou Romana Vaňka jsou tradiční recepty. V jeho kuchařkách nenajdete jediný,...

Kulinář Roman Vaněk svou urputností připomíná národního buditele. Křísí české jazyky, a to doslova. Učí nás znovu...



Naši největší a nejkrásnější kočku musí dobrovolníci bránit před pytláky

Rys ostrovid, největší kočkovitá šelma naší přírody, u nás byla zhruba před sto...

Rys ostrovid byl u nás doma jako největší kočkovitá šelma až do přelomu 19. a 20. století, kdy ho člověk vyhubil....

Chytili 114cm hlavatku pouhých šest minut před koncem povoleného lovu

Hlavatka ulovená Radkem Filipem měřila neskutečných 114 cm.

Sezona lovu dravců u nás skončila posledním prosincovým dnem. Existuje ale mnoho zahraničních zemích s pružnější...

Francouzská omeleta jako od šéfkuchaře je pravým prubířským kamenem

Hotovou omeletu posypejte nasekanou čerstvou pažitkou.

Příprava francouzské omelety často bývá zkušebním pokrmem právě přijímaných kuchařů. Nesmí být vyschlá, jako se to...

Další z rubriky

Hřib přívěskatý (Boletus appendiculatus)

Hřib přívěskatý

Najít tuto houbu je vzácné. Ještě vzácnější je, pokud ji předtím neprokousali červi.

Krásnopórka žemlička (Albatrellus confluens)

Krásnopórka žemlička

Najdete ji v Jižních Čechách v místech s nejčistším vzduchem.

Hlíva dubová (Pleurotus dryinus)

Hlíva dubová

Je s podivem, že hlívu dubovou najdete spíše na smrku a jabloni než na dubu.

Najdete na iDNES.cz