Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Hřib kříšť (Boletus calopus)

  10:41aktualizováno  10:41

Hřib kříšť | foto: www.houbar.cz

Jak vypadá

. Zajímavosti a rady

prewZáměnou za jiný hřib nevznikne žádná tragická událost, maximálně si pokazíme dobrý oběd. Tomuto neštěstí můžeme zabránit správnou identifikací hřiba kříšťe. Od všech zmíněných se totiž liší především zbarvením ústí rourek – nemá je červené, nýbrž citrónově žluté. Také klobouk bývá světlejší než u kováře či koloděje a nikdy tak výrazně šedý jako u satana.

Klobouky jsou 6 - 15 cm široké, v mládí polokulovité, pak sklenuté až polštářovité, na okrajích zvlněné, suché, světle šedé až okrově hnědé, naspodu se žlutými, poraněním modrajícími póry a válcovitě kyjovitým, nahoře žlutým, jinde výrazně červeným, 6-12 cm dlouhým a 3 - 5 cm širokým třeněm s červenavou síťkou; dužnina je bílá až žlutavá, modrající, chuť hořká. Výtrusy jsou žlutavé.


Kde a kdy roste

Hřib kříšť roste jen místy hojněji od července do října, hlavně v jehličnatých a smíšených lesích ve vyšších polohách pod smrky, málo i v lesích listnatých. Je nejedlý.

Hřib kříšť často láká svým vzhledem houbaře ke sběru, avšak pro svoji odpornou hořkost je v kuchyni naprosto nepoužitelný. Tento nápadný krásný hřib patří do rodiny nejedlých hřibů „modráků“. Někdy může vypadat jako hřib satan nebo hřib nachový, které jsou jedovaté – v tomto případě jej samozřejmě nesebereme. V horším případě si jej lehce můžeme splést s hřibem kovářem nebo hřibem kolodějem, které jsou po delší tepelné úpravě jedlé.

Autoři:




Nejčtenější

Hovězí carpaccio zvládnete podle Pohlreicha připravit i doma.
Hovězí naložte do soli a nemusíte vařit, doporučuje Pohlreich carpaccio

Většinou máme zažito, že maso má být hlavně pořádně tepelně upravené. Přitom jsou i jiné možnosti, jak ho upravit tak, abychom si na něm co nejvíc pochutnali....  celý článek

Vlhké košile se postupně jedna za druhou vtahují do skříně přístroje.
VIDEO: Automat na nenáviděné žehlení zvládne dvanáct kusů v jedné várce

Britští inženýři se rozhodli dát sbohem nejúmornější domácí práci, tedy žehlení. Rohan Kamdar a Trevor Kerth vymysleli parní stroj Effie, do kterého můžete...  celý článek

U vody je nyní božský klid.
Rybář Vágner chce sjednotit dobu lovu. Kdo chodí pozdě z práce, nemá šanci

Jakub Vágner zahájil kampaň za prodloužení doby lovu tak, aby byla celoročně od čtyř hodin ráno až do půlnoci. Podle něj současná doba, kdy se smí lovit...  celý článek

Max a Angie zkoumají spinner
VIDEO: Princip spinneru pochopila i koťata něžných chlupatých obrů

Jak dopadne spinner, který svěříte tlapkám a drápkům dvěma téměř čtyřměsíčních kocourků mainské mývalí? Zasunou ho rázným úderem někam pod nábytek, nebo ho...  celý článek

Další z rubriky

Čirůvka kosatcová
Čirůvka kosatcová (Lepista irina)

Čirůvka voní po kosatcích, vzhledem připomíná čirůvku májovku.  celý článek

Bedla orosená
Bedla orosená (Chamaemyces fracidus)

Celou houbu pokrývají červené kapičky.  celý článek

Hlíva dubová
Hlíva dubová (Pleurotus dryinus)

Je s podivem, že hlívu dubovou najdete spíše na smrku a jabloni než na dubu.  celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.