Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Hřib peprný (Boletus piperatus)

  10:49aktualizováno  10:49

Hřib peprný | foto: houbar.cz

Jak vypadá

. Zajímavosti a rady

prewRoztomilé, malé hříbečky, kterých, když rostou, bývá v lese plno. Dodnes se leckteří houbaři mezi sebou dohadují, zda je sbírat či nikoliv. 
Na užití v kuchyni dejte pozor - větším množství dokáže zkazit celý pokrm, ale v menším se používá jako koření.

Klobouky jsou 2 - 6 cm široké, v mládí polokulovité, později nízce sklenuté až polštářkovité, za vlhka lepkavé, jinak suché a matně lesklé, plavě okrové až žlutavě hnědé, naspodu s červenohnědými póry a žlutohnědým, na bázi šafránově žlutým, 3 - 6 cm dlouhým a 5 - 10 mm širokým třeněm. Dužnina je žlutá, chuť peprná.

Kde a kdy roste

Hřib peprný roste spíše nehojně až roztroušeně v létě a na podzim v jehličnatých, smíšených a méně i listnatých lesích, zejména pod borovicemi a smrky.

Pokud se rozhodnete vyzkoušet hřib peprný použít v kuchyni, pak pamatujte, že delší tepelnou úpravou se vytrácí jeho palčivost. Proto se doporučuje vložit pár čerstvých plátků vložit do jídla několik minut před ukončením jeho úpravy nebo si hřiby peprné nasušit a rozdrcené na prášek je používat místo pepře.

Autoři:




Nejčtenější

Blecha pod elektronovým mikroskopem. Ilustrační fotografie.
PORADNA: Sousedčin kocour má blechy. Může je chytit i náš pes?

Moje sousedka má doma kocoura, který neustále courá ven, a často ho vidím drbat se. Je to starší paní a sama se zmínila, že má asi kocour blechy. Mám doma...  celý článek

Šlechtitelé představili koně jako z animáka
Šlechtitelé představili koně jako z animáka. Odborníci se bouří

Americká farma Orrion se chlubí dlouhou tradicí v chovu a šlechtění koní. Ovšem arabský plnokrevník El Rey Magnum, kterého představili, vyvolal mezi odborníky...  celý článek

Většina červených vín by se měla podávat o teplotě kolem 18 °C. (ilustrační...
Šroubovací uzávěry nemusí být jen u nekvalitních vín, tvrdí someliér

Someliér Libor Nazarčuk upozorňuje, že sudové víno stáčené do PET lahví je určeno k rychlé spotřebě. A už dávno neplatí, že šroubovací uzávěry se používají jen...  celý článek

Při metodě vaření sous-vide neboli ve vakuu se neobejdete bez vakuovacího...
Pohlreich učí vařit sous-vide neboli ve vakuu. Tedy šetrně a jednoduše

„Sous-vide je kámoš, ne soupeř. Pomůže vám uvařit věci, o kterých jste si v životě mysleli, že jsou neproveditelné,“ popisuje Pohlreich francouzskou metodu...  celý článek

Další z rubriky

Hřib skvrnitý
Hřib skvrnitý (Hemileccinum depilatum)

Podle povrchu klobouku se mu slovensky říká jamkatý.  celý článek

Bedla orosená
Bedla orosená (Chamaemyces fracidus)

Celou houbu pokrývají červené kapičky.  celý článek

Hřib rudonachový
Hřib rudonachový (Boletus rhodopurpureus)

Kriticky ohrožený hřib rudonachový najdete určitě v Červeném seznamu., v lese však vzácně.  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.