Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Hřib sametový (Xerocomus pruinatus)

  10:51aktualizováno  10:51

Hřib sametový | foto: www.houbar.cz

Jak vypadá

. Zajímavosti a rady

prewHřib sametový většina z nás škatulkuje mezi „babky“. V tomto případě jde o chutnou i vzhledově atraktivní „babku“, kterou každý rád sebere.

Plodnice hřibu sametového bohužel bývají často napadány larvami hmyzu, proto je dobré je důkladně očistit a „prolezlé“ klobouky a třeně nechat raději v lese.

Klobouky jsou 4 - 12 cm široké, v mládí polokulovité, později polštářkovité až rozložené, jemně plstnaté, pak lysé, hnědavé nebo červenavě hnědé, nerozpukávající (nebo jen místy ve stáří), naspodu se žlutozelenými až olivovými póry a žlutavým, někdy červenožlutým, 4 - 12 cm dlouhým a 0,5 - 2 cm širokým třeněm; bělavá až žlutavá dužnina na řezu slabě modrá. Výtrusy jsou žlutavé, velmi jemně podélně pruhované.

Kde a kdy roste


Hřib sametový roste místy hojně až velmi hojně od srpna do listopadu v jehličnatých, smíšených a listnatých lesích, hlavně pod buky, duby, ale i smrky ap. Je jedlý.

V kuchyni s ním můžete nakládat dle libosti – hodí se k sušení, k nakládání do octa, můžete jej použít do směsí, pod maso, smažit, péct nebo cokoli, co vás napadne.

Autoři:




Nejčtenější

Bedla vysoká má štíhlou tygrovanou nohu s pohyblivým prstenem a velký šupinatý...
Bedly rostou jako o život. Na řízky jsou skvělé, ale umí i otrávit

Houbařská sezona vrcholí a s ní i růst oblíbených bedel. Pro laiky často prezentují houby, které si nelze splést, jenže opak je pravdou. Některé druhy jsou...  celý článek

V Praze se chystá nejpálivější zmrzlina.
Nejpálivější zmrzlina na světě? Taková se bude prodávat v říjnu v Praze

S výraznou chilli chutí se rozhodl experimentovat Jan Hochsteiger, alias pan Zmrzlinka ze zmrzlinárny Crème de la Crème. Tvrdí, že by to měla být...  celý článek

Soutěžní příspěvek do fotosoutěže pořádané Zoo Praha
Fotosoutěž Zoo Praha se blíží do finále. Klikněte pro nejlepší fotky

Zoo Praha vyzvala všechny fotografy, aby posílali své nejlepší výtvory do fotografické soutěže. Nejlepší z nich použije na billboardy a citylighty. Naše...  celý článek

Pohlreich vysvětluje, že základy kuchařského umění se nedají přeskočit, a učí...
I čerstvou rybu lze v kuchyni zabít, předvedl šéfovi amatér z Vodňan

Opravdu čerstvou a dobře udělanou sladkovodní rybu si v Česku jen tak někde nedáte. Když si tedy Zdeňka Pohlreicha s pořadem Ano, šéfe! pozval majitel rybí...  celý článek

Když se rybář podíval do tlamy svého uloveného lingcoda, načel tam neporušenou...
Dva v jednom. Rybář chytil rybu, která ještě nestačila sníst chobotnici

Čtyřiadvacetiletému Mattu Mertzovi se u pobřeží Santa Cruz v Kalifornii povedl nezvyklý úlovek. Když vylovil vzácného lingcoda a otevřel jeho tlamu, zjistil,...  celý článek

Další z rubriky

Hřib dřevožijný
Hřib dřevožijný (Buchwaldoboletus lignicola)

Hřib dřevožijný údajně přitahuje blesky.  celý článek

Hlíva dubová
Hlíva dubová (Pleurotus dryinus)

Je s podivem, že hlívu dubovou najdete spíše na smrku a jabloni než na dubu.  celý článek

Hřib moravský
Hřib moravský (Boletus moravicus)

Za sběr hřibu moravského vám hrozí pokuta až 50 tisíc korun. Patří mezi kriticky ohrožené a chráněné houby.  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.