Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Hřib sametový (Xerocomus pruinatus)

  10:51aktualizováno  10:51

Hřib sametový | foto: www.houbar.cz

Jak vypadá

. Zajímavosti a rady

prewHřib sametový většina z nás škatulkuje mezi „babky“. V tomto případě jde o chutnou i vzhledově atraktivní „babku“, kterou každý rád sebere.

Plodnice hřibu sametového bohužel bývají často napadány larvami hmyzu, proto je dobré je důkladně očistit a „prolezlé“ klobouky a třeně nechat raději v lese.

Klobouky jsou 4 - 12 cm široké, v mládí polokulovité, později polštářkovité až rozložené, jemně plstnaté, pak lysé, hnědavé nebo červenavě hnědé, nerozpukávající (nebo jen místy ve stáří), naspodu se žlutozelenými až olivovými póry a žlutavým, někdy červenožlutým, 4 - 12 cm dlouhým a 0,5 - 2 cm širokým třeněm; bělavá až žlutavá dužnina na řezu slabě modrá. Výtrusy jsou žlutavé, velmi jemně podélně pruhované.

Kde a kdy roste


Hřib sametový roste místy hojně až velmi hojně od srpna do listopadu v jehličnatých, smíšených a listnatých lesích, hlavně pod buky, duby, ale i smrky ap. Je jedlý.

V kuchyni s ním můžete nakládat dle libosti – hodí se k sušení, k nakládání do octa, můžete jej použít do směsí, pod maso, smažit, péct nebo cokoli, co vás napadne.

Autoři:


Nejčtenější

Pohlreich v dětském koutku: Kdybyste jim vařili modré z nebe, nesnědí to

Zdeněk Pohlreich vysvětluje rozdíl mezi běžnou a panko strouhankou.

Zdeněk Pohlreich se dostal v poslední řadě pořadu Ano, šéfe! do pekla dětského koutku, který evidentně nesnáší. V...

Pohlreich: To jsem ještě nikdy neviděl. Televize už dlouho tak nepípala

Pohlreich učí atraktivně aranžovat pokrmy na talíři.

Předposlední díl Pořadu Ano, šéfe! připravil Zdeňku Pohlreichovi výživné překvapení v hotelu Kamenný vrch v Chomutově....



Pohlreich odhalil rozpory v kuchyni. Kuchaři to zabalili kvůli neshodám

Bývalý šéfkuchař Vladimír Hanzelka dnes už vaří v Novém Jičíně.

V pořadu televize Prima Ano, šéfe! se odehrálo drama, které je velmi časté v mnoha restauracích. Až po návštěvě...

KVÍZ: Panenka, plecko, krkovice. Vyznáte se ve vepřovém mase?

V chladírně jsou jednotlivé roztříděné kousky připravené pro čisté kuchyňské...

Myslíte si, že by z vás mohl být dobrý řezník? V našem dalším kvízu se můžete otestovat. Podívejte se na „slepou mapu“...

Díky tatře hnoje vydupala zahrádku i z jílovité země. Trvalo to 40 let

Zahrádka kolem rodinného domu u Frýdku-Místku je pečlivě udržovaná.

Když před čtyřiceti lety manželé v obci nedaleko Frýdku-Místku dostavěli nový dům, postavili nový plot a provedli nutné...

Další z rubriky

Hřib přívěskatý (Boletus appendiculatus)

Hřib přívěskatý

Najít tuto houbu je vzácné. Ještě vzácnější je, pokud ji předtím neprokousali červi.

Hřib moravský (Boletus moravicus)

Hřib moravský

Za sběr hřibu moravského vám hrozí pokuta až 50 tisíc korun. Patří mezi kriticky ohrožené a chráněné houby.

Bělokosmatka polokulovitá (Humaria hemisphaerica)

Bělokosmatka polokulovitá

Chlupatá koule, která se změní v misku - to je bělokosmatka.

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz