Hřib siný (Gyroporus cyanescens)

  11:15aktualizováno  11:15

Hřib siný | foto: www.houbar.cz

Jak vypadá

. Zajímavosti a rady

prewNajdete-li tento hřib, ani byste neřekli, že patří mezi „modráky“. Je totiž od nohy přes rourky až po klobouk celý slámově žlutý, pouze dužina je bílá. Ale stačí se jen dotknout jeho povrchu nebo rozkrojit plodnici a vše ihned intenzivně zmodrá, takže není problém jej bezpečně určit. Modrání tohoto hřibu je způsobeno oxidací žlutého pigmentu gyrocyaninu.

Lidové názvy: hůščák, pískový modrák

Klobouky jsou 5 - 15 cm široké, polokulovité, záhy polštářkovité až rozložené, masité, měkce plstnaté, suché, často rozpukávající, běložluté nebo žlutookrové, naspodu s bělavými, pak lehce zažloutlými rourkami s nepravidelnými, po doteku chrpově modrajícími póry a slámožlutým, dolů kyjovitě rozšířeným, sklípkatě dutým, 5 - 12 cm dlouhým a 2 - 3 cm širokým třeněm. Dužnina má bílou a na řezu rychle modrá. Výtrusy jsou nažloutlé.

Kdy a kde roste

Hřib siný roste nehojně až vzácně od července do října jak v listnatých, tak smíšených i jehličnatých lesích, a to buď pod buky nebo pod borovicemi. . 

Je jedlý, takže jej můžete sníst, ale raději jej před tím trochu déle tepelně upravte – stejně jako ostatní jedlé a modrající druhy.

Autoři:
Témata: Jedlé, Nelupenaté

Nejčtenější

Neuklízejte od podlahy, prádlo nesušte doma. Při úklidu pozor na 15 chyb

Úklid těch nejexponovanějších míst, jako je kuchyně a koupelna, si nechte...

Je tu čas vánočního úklidu, na který se asi jen málokterá domácnost těší. Nepříjemná povinnost přinese na konci...

Jatýrka si lidi dají, ale na foie gras zapomeňte, radí šéfová v Beskydech

Restauraci s hotelem Rekovice najdete v beskydských kopcích nad Rožnovem pod...

Je libo minestrone, ossobuco nebo foie gras? Proč ne, ale ve venkovské restauraci uprostřed nádherných beskydských lesů...

Na čerstvou štěpku vstupují gorilák Richard i jeho synové jedině obutí

Richard - s bačkorami z dřevité vlny na tlapách - se natahuje po lákavých...

Dvakrát do roka vyměňují chovatelé spolu s dobrovolníky gorilám z hygienických důvodů dřevitou štěpku, která ve vysoké...

Pohlreich: Batáty prý vyhlazují vrásky. Měl bych je začít brát denně

Blesková polévka z batátů

Pohlreich miluje polévky, které považuje doslova za poklad. V dalším dílu Teď vaší Šéf! připravil k večeři bleskovou...

Plasty by nám měly jen sloužit. Bohužel je dnes pijeme, dýcháme i jíme

Ilustrační snímek

Zvykli jsme si pít z plastů i jíst z plastů. Ale situace se změnila. Teď plasty pijeme, dýcháme i jíme. Svět řeší, jak...

Další z rubriky

Krásnopórka kozí noha (Scutiger pes-caprae)

Krásnopórka kozí noha

Tato zajímavá houba má výrazný klobouk a obří póry.

Pavučinec kozlí (Cortinarius traganus)

Jedovatý pavučinec kozlí nesbírejte!

Jméno traganus odkazuje k pachu kozla. Aroma pavučince totiž není příjemné.

Hlíva dubová (Pleurotus dryinus)

Hlíva dubová

Je s podivem, že hlívu dubovou najdete spíše na smrku a jabloni než na dubu.

Najdete na iDNES.cz