Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Hřib siný (Gyroporus cyanescens)

  11:15aktualizováno  11:15

Hřib siný | foto: www.houbar.cz

Jak vypadá

. Zajímavosti a rady

prewNajdete-li tento hřib, ani byste neřekli, že patří mezi „modráky“. Je totiž od nohy přes rourky až po klobouk celý slámově žlutý, pouze dužina je bílá. Ale stačí se jen dotknout jeho povrchu nebo rozkrojit plodnici a vše ihned intenzivně zmodrá, takže není problém jej bezpečně určit. Modrání tohoto hřibu je způsobeno oxidací žlutého pigmentu gyrocyaninu.

Lidové názvy: hůščák, pískový modrák

Klobouky jsou 5 - 15 cm široké, polokulovité, záhy polštářkovité až rozložené, masité, měkce plstnaté, suché, často rozpukávající, běložluté nebo žlutookrové, naspodu s bělavými, pak lehce zažloutlými rourkami s nepravidelnými, po doteku chrpově modrajícími póry a slámožlutým, dolů kyjovitě rozšířeným, sklípkatě dutým, 5 - 12 cm dlouhým a 2 - 3 cm širokým třeněm. Dužnina má bílou a na řezu rychle modrá. Výtrusy jsou nažloutlé.

Kdy a kde roste

Hřib siný roste nehojně až vzácně od července do října jak v listnatých, tak smíšených i jehličnatých lesích, a to buď pod buky nebo pod borovicemi. . 

Je jedlý, takže jej můžete sníst, ale raději jej před tím trochu déle tepelně upravte – stejně jako ostatní jedlé a modrající druhy.

Autoři:


Témata: Jedlé, Nelupenaté

Nejčtenější

Za předražené „květákové steaky“ si britský řetězec vysloužil posměch

Květák běžně koupíte v zelenině nebo na trhu celý a nezabalený. Je kompaktní,...

Řetězec Marks & Spencer se minulý týden ocitl pod palbou kritiky poté, co začal v Británii prodávat takzvaný květákový...

Vaněk: Co Čech, to food bloger. A za českou kuchyni jako bychom se styděli

Doménou Romana Vaňka jsou tradiční recepty. V jeho kuchařkách nenajdete jediný,...

Kulinář Roman Vaněk svou urputností připomíná národního buditele. Křísí české jazyky, a to doslova. Učí nás znovu...



Naši největší a nejkrásnější kočku musí dobrovolníci bránit před pytláky

Rys ostrovid, největší kočkovitá šelma naší přírody, u nás byla zhruba před sto...

Rys ostrovid byl u nás doma jako největší kočkovitá šelma až do přelomu 19. a 20. století, kdy ho člověk vyhubil....

Chytili 114cm hlavatku pouhých šest minut před koncem povoleného lovu

Hlavatka ulovená Radkem Filipem měřila neskutečných 114 cm.

Sezona lovu dravců u nás skončila posledním prosincovým dnem. Existuje ale mnoho zahraničních zemích s pružnější...

Francouzská omeleta jako od šéfkuchaře je pravým prubířským kamenem

Hotovou omeletu posypejte nasekanou čerstvou pažitkou.

Příprava francouzské omelety často bývá zkušebním pokrmem právě přijímaných kuchařů. Nesmí být vyschlá, jako se to...

Další z rubriky

Čirůvka kosatcová (Lepista irina)

Čirůvka kosatcová

Čirůvka voní po kosatcích, vzhledem připomíná čirůvku májovku.

Hlíva dubová (Pleurotus dryinus)

Hlíva dubová

Je s podivem, že hlívu dubovou najdete spíše na smrku a jabloni než na dubu.

Hřib dřevožijný (Buchwaldoboletus lignicola)

Hřib dřevožijný

Hřib dřevožijný údajně přitahuje blesky.

Najdete na iDNES.cz