Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Hřib siný (Gyroporus cyanescens)

  11:15aktualizováno  11:15

Hřib siný | foto: www.houbar.cz

Jak vypadá

. Zajímavosti a rady

prewNajdete-li tento hřib, ani byste neřekli, že patří mezi „modráky“. Je totiž od nohy přes rourky až po klobouk celý slámově žlutý, pouze dužina je bílá. Ale stačí se jen dotknout jeho povrchu nebo rozkrojit plodnici a vše ihned intenzivně zmodrá, takže není problém jej bezpečně určit. Modrání tohoto hřibu je způsobeno oxidací žlutého pigmentu gyrocyaninu.

Lidové názvy: hůščák, pískový modrák

Klobouky jsou 5 - 15 cm široké, polokulovité, záhy polštářkovité až rozložené, masité, měkce plstnaté, suché, často rozpukávající, běložluté nebo žlutookrové, naspodu s bělavými, pak lehce zažloutlými rourkami s nepravidelnými, po doteku chrpově modrajícími póry a slámožlutým, dolů kyjovitě rozšířeným, sklípkatě dutým, 5 - 12 cm dlouhým a 2 - 3 cm širokým třeněm. Dužnina má bílou a na řezu rychle modrá. Výtrusy jsou nažloutlé.

Kdy a kde roste

Hřib siný roste nehojně až vzácně od července do října jak v listnatých, tak smíšených i jehličnatých lesích, a to buď pod buky nebo pod borovicemi. . 

Je jedlý, takže jej můžete sníst, ale raději jej před tím trochu déle tepelně upravte – stejně jako ostatní jedlé a modrající druhy.

Autoři:


Témata: Jedlé, Nelupenaté


Nejčtenější

Bedla vysoká má štíhlou tygrovanou nohu s pohyblivým prstenem a velký šupinatý...
Bedly rostou jako o život. Na řízky jsou skvělé, ale umí i otrávit

Houbařská sezona vrcholí a s ní i růst oblíbených bedel. Pro laiky často prezentují houby, které si nelze splést, jenže opak je pravdou. Některé druhy jsou...  celý článek

Soutěžní příspěvek do fotosoutěže pořádané Zoo Praha
Fotosoutěž Zoo Praha se blíží do finále. Klikněte pro nejlepší fotky

Zoo Praha vyzvala všechny fotografy, aby posílali své nejlepší výtvory do fotografické soutěže. Nejlepší z nich použije na billboardy a citylighty. Naše...  celý článek

V Praze se chystá nejpálivější zmrzlina.
Nejpálivější zmrzlina na světě? Taková se bude prodávat v říjnu v Praze

S výraznou chilli chutí se rozhodl experimentovat Jan Hochsteiger, alias pan Zmrzlinka ze zmrzlinárny Crème de la Crème. Tvrdí, že by to měla být...  celý článek

Pohlreich vysvětluje, že základy kuchařského umění se nedají přeskočit, a učí...
I čerstvou rybu lze v kuchyni zabít, předvedl šéfovi amatér z Vodňan

Opravdu čerstvou a dobře udělanou sladkovodní rybu si v Česku jen tak někde nedáte. Když si tedy Zdeňka Pohlreicha s pořadem Ano, šéfe! pozval majitel rybí...  celý článek

Když se rybář podíval do tlamy svého uloveného lingcoda, načel tam neporušenou...
Dva v jednom. Rybář chytil rybu, která ještě nestačila sníst chobotnici

Čtyřiadvacetiletému Mattu Mertzovi se u pobřeží Santa Cruz v Kalifornii povedl nezvyklý úlovek. Když vylovil vzácného lingcoda a otevřel jeho tlamu, zjistil,...  celý článek

Další z rubriky

Bedla orosená
Bedla orosená (Chamaemyces fracidus)

Celou houbu pokrývají červené kapičky.  celý článek

Hřib skvrnitý
Hřib skvrnitý (Hemileccinum depilatum)

Podle povrchu klobouku se mu slovensky říká jamkatý.  celý článek

Bělokosmatka polokulovitá
Bělokosmatka polokulovitá (Humaria hemisphaerica)

Chlupatá koule, která se změní v misku - to je bělokosmatka.  celý článek

Okurková limonáda v 7 minutách!
Okurková limonáda v 7 minutách!

Vyměňte kupované limonády za domácí.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.