Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Hřib smrkový (Boletus edulis)

  11:16aktualizováno  11:16

Hřib smrkový | foto: www.houbar.cz

Jak vypadá

. Zajímavosti a rady

prewPokud se o lvovi říká, že je králem zvířat, potom je hřib smrkový králem houbařské říše. Je obdařen nejen vynikající chutí, ale už samotný pohled na něj vzbuzuje v nejednom houbaři zážitek přímo euforický.

Je velmi proměnlivý, může dorůst značné velikosti a váhy, až do 1 kg. Vyroste během několika dní; hmyz klade vajíčka na dolní část třeně a vylíhlé larvy pak putují třeněm do klobouku a rourek. Proto je nejlepší sbírat hřiby smrkové v nejlepším stádiu vývoje. Najdete-li velkou plodnici, rozřízněte její klobouk dříve, než ji dáte do košíku, abyste se přesvědčili, že tam nejsou larvy hmyzu ("červi").

Šířka klobouku kolísá mezi 6 a 20 cm, zprvu je polokulovitý, později klenutý, v mládí i čistě bílý, většinou však zbarvený v široké škále odstínů hnědi. Na samém okraji je v mládí patrná bílá linka, jež se u ostatních "pravých" hřibů nevyskytuje. Třeň je 3 - 23 cm dlouhý, dole značně tlustý až hlízovitý, s jemnou síťkou, která je výraznější pod kloboukem. Póry jsou zprvu bílé, později se zbarvují do světle žluta. Dužnina je čistě bílá a stářím houby se nemění.

Kdy a kde roste

Roste v lesích, někdy i mimo les, hlavně pod smrky, ale i pod borovicemi, duby, buky, břízami, jednotlivě i ve skupinách, od pahorkatiny po hory, hojněji ve vyšších polohách, v jižních Čechách hojně. Hlavní růstové vlny tam přicházejí zpravidla v srpnu a v září a za příznivých podmínek je jeho výskyt až masový, zejména v malých smrčinách.


Hřib smrkový je kulinářsky velmi cenný a všestranně využitelný. Rozkrájený na jemné plátky je zřejmě nejdůležitější obchodní houbou na světě. Sušení je nejlepší způsob jeho uchovávání v domácnostech. Mladé plodnice můžeme dávat do čistého panenského olivového oleje, je však skutečně nejlépe nechat jej vyrůst do dospělosti a pak použít. Pokud jde o přípravu bílých houbových omáček, má konkurenci snad jen v čirůvce májovce.

Autoři:


Témata: Jedlé, Nelupenaté

Nejčtenější

VIDEO: Masité šťavnaté hamburgery v Ostravě ze šéfa vymáčkly tři hvězdy

Ani burger s kuřecím masem vůbec nemusí být nuda, dokázali šéfovi v ostravském...

Zbytečně sladké housky, nic moc lokalita a na Ostravu poměrně vysoké ceny čekaly na šéfovy spásné rady tentokrát. Dva...

Pohlreich v dětském koutku: Kdybyste jim vařili modré z nebe, nesnědí to

Zdeněk Pohlreich vysvětluje rozdíl mezi běžnou a panko strouhankou.

Zdeněk Pohlreich se dostal v poslední řadě pořadu Ano, šéfe! do pekla dětského koutku, který evidentně nesnáší. V...



Problémy s plasty mají nejen v Asii, řeší je i v USA. Chytají je do sítí

Sbírání odpadků u vyústění dešťové kanalizace

Kvůli plastům vznikají iniciativy i v rozvinutých státech, jako jsou Spojené státy americké. Vyvinuli tam systém, který...

V Dejvicích vsadili na jednoduchost, na zahradě odpočívají a suší prádlo

Vlevo záhon s ovocnými keři lemující plot, vzadu nová pergola s posezením a...

Zahrada ve vnitrobloku v klidné části pražských Dejvic patří k prvorepublikové dvojvile se sedmi byty. Ta se před...

Rostou? Pochlubte se svými aktuálními houbařskými úlovky

Miroslav Sovadina (na snímku) a další houbaři v regionu se vracejí z lesů s...

Někde lesy připomínají vyschlou poušť. Někde však bylo dost vláhy, aby houby mohly začít růst. Přitom by právě v této...

Další z rubriky

Hřib dřevožijný (Buchwaldoboletus lignicola)

Hřib dřevožijný

Hřib dřevožijný údajně přitahuje blesky.

Krásnopórka kozí noha (Scutiger pes-caprae)

Krásnopórka kozí noha

Tato zajímavá houba má výrazný klobouk a obří póry.

Bělokosmatka polokulovitá (Humaria hemisphaerica)

Bělokosmatka polokulovitá

Chlupatá koule, která se změní v misku - to je bělokosmatka.

Najdete na iDNES.cz