Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Hřib strakoš (Suillus variegatus)

  11:17aktualizováno  11:17

Hřib strakoš | foto: www.houbar.cz

Jak vypadá

. Zajímavosti a rady

prewLidové názvy: bezpráce, borovák, borovinka, doupenka, doupnáček, hradečanka, husí pupek, jalovčík, kačenka, koženka, kožešník, kožužnička, linduška, máselka, mulička, ořechůvka, pastéřka, pepřák, písečník, růžička, skořičník, šafráník, šenkýřka, ševčík, verunka, voříšek, zaječák, židák...

Svým jasným zbarvením je již zdaleka viditelný, takže je požitkem jej sbírat. Dalším kladem této houby je fakt, že ze všech hřibovitých hub vykazuje nejnižší obsah těžkých kovů.

Klobouky jsou 4 – 10 cm široké, v mládí polokulovité, pak sklenuté až rozložené, jen za mokra lehce slizké, jinak suché, sametově plstnaté až jemně šupinkaté, okrové nebo žlutohnědavé, naspodu s velmi drobnými, pepřově hnědými až olivovými póry a žlutookrovým, 4 – 9 cm dlouhým a 1 – 3 cm širokým třeněm; hnědavě žlutá dužnina na řezu slabě modrá.

Kde a kdy roste

Hřib strakoš roste místy hojně až velmi hojně koncem léta až na podzim (srpen – listopad) v jehličnatých a smíšených lesích, hlavně pod borovicemi, ale i smrky, v písčitých borech a na rašeliništích.

Je jedlý. Z hlediska uchovávání je nejlepší jej usušit. Je dobré jej přidávat do směsí s jinými houbami – hodí se i do omáček, polévek, pod maso i na všechna ostatní sídla.

Autoři:


Témata: Jedlé, Nelupenaté

Nejčtenější

Císařským řezem vytáhl rybář z mrtvého žraloka téměř stovku mláďat

Císařským řezem vytáhl rybář téměř 100 mláďat z mrtvého žraloka

Během pouhých devíti minut dostal rybář Mathew Orlov na australském pobřeží z břicha mrtvé žraločí matky téměř stovku...

Pohlreich okoukal, jak si Španělé umí užít pečenou zeleninu na talíři

Naneste na opečené tortily grilovanou zeleninovou směs.

Sbalil grily, nakoupil a vyrazil do Španělska. Za teplem, sluníčkem i mořem a jeho dary. Se štábem, který se s ním vrhl...



Lógr je lahůdkou pro kompostující žížaly a navíc odrazuje slimáky

Žížaly promění kávovou sedlinu i další odpad z kuchyně v cenný substrát, který...

Kávová sedlina neboli lógr jednoznačně patří do bioodpadu. Doporučuje se i přímo jako hnojivo nebo mulč, nicméně kávová...

Nezapomeňte pohnojit trávník, zesílí a nedá prostor pampeliškám

Na malé plochy si vystačíte s ručním rozmetačem.

Kdo se pokouší udržet svůj trávník bez plevelů, neměl by ho na jaře opomenout pohnojit. Po zimě zesílí a až začnou...

Hasiče volali k mývalovi otupělému marihuanou. Stačilo nechat ho vyspat

Mýval se dostal k zásobám konopí a přehnal to s konzumací. Stačilo nechat ho...

Zoufalá majitelka mývala v americkém státě Indiana se uprostřed noci obrátila na hasiče, protože její zvíře bylo pod...

Další z rubriky

Hřib moravský (Boletus moravicus)

Hřib moravský

Za sběr hřibu moravského vám hrozí pokuta až 50 tisíc korun. Patří mezi kriticky ohrožené a chráněné houby.

Čirůvka kosatcová (Lepista irina)

Čirůvka kosatcová

Čirůvka voní po kosatcích, vzhledem připomíná čirůvku májovku.

Pavučinec kozlí (Cortinarius traganus)

Jedovatý pavučinec kozlí nesbírejte!

Jméno traganus odkazuje k pachu kozla. Aroma pavučince totiž není příjemné.

Najdete na iDNES.cz