Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Hřib žlučník (Tylopilus felleus )

  9:00aktualizováno  9:00

Hřib žlučník | foto: houbar.cz

Jak vypadá

. Zajímavosti a rady

midiTato houba je snadno zaměnitelná, nejčastěji za hřib smrkový nebo hřib dubový.

Nejobvyklejší je záměna mladých plodnic, protože ústí trubek nejsou dostatečně zbarvená.

Hřib žlučník má mnoho jiných názvů, jako je např. hřib hořký, žlučový, žlučák, hořčík, podhřibnice.

Jeho latinské jméno Felleus znamená hořký jako žluč.


Klobouk je široký 5-15 cm, v mládí polokulovitý. Je suchý, sametový a těžkou loupatelný. Klobouk má matně hnědou nebo šedohnědou barvu. Třeň je 4-12 cm dlouhý a 1-4 cm tlustý. Tmavá, hrubá a výrazná síťka je po celé délce tlustého třeně. Dužina je bílá, někdy světle růžová, měkká a vodnatá. Vůně je nevýrazná, ale chuť velmi hořká. Výtrusový prach je růžový až hnědý.

Kdy a kde roste

Hřib žlučník je rozšířen v mnoha částech severního mírného pásu. Roste hojně v jehličnatých i smíšených lesích. Najdeme ho jednotlivě na dobře propustných kyselých půdách od léta až do podzimu. Nejvíce však v srpnu a v září.


Je nejedlý. Jeho chuť je velice hořká. Nedá se použít v kuchyni, neboť může vyvolat střevní a trávicí potíže.


Autoři:




Nejčtenější

Kareta pravá (Eretmochelys imbricata)
Ekolog zjistil, že množství želv ve světových mořích roste. Až desetkrát

Světové populace mořských želv jsou zřejmě na vzestupu. Vědci z Aristotelovy univerzity v Soluni totiž zjistili, že po historickém úbytku se želvám v...  celý článek

Soutěžní příspěvek do fotosoutěže pořádané Zoo Praha
Fotosoutěž Zoo Praha se blíží do finále. Klikněte pro nejlepší fotky

Zoo Praha vyzvala všechny fotografy, aby posílali své nejlepší výtvory do fotografické soutěže. Nejlepší z nich použije na billboardy a citylighty. Naše...  celý článek

V Praze se chystá nejpálivější zmrzlina.
Nejpálivější zmrzlina na světě? Taková se bude prodávat v říjnu v Praze

S výraznou chilli chutí se rozhodl experimentovat Jan Hochsteiger, alias pan Zmrzlinka ze zmrzlinárny Crème de la Crème. Tvrdí, že by to měla být...  celý článek

Bedla vysoká má štíhlou tygrovanou nohu s pohyblivým prstenem a velký šupinatý...
Bedly rostou jako o život. Na řízky jsou skvělé, ale umí i otrávit

Houbařská sezona vrcholí a s ní i růst oblíbených bedel. Pro laiky často prezentují houby, které si nelze splést, jenže opak je pravdou. Některé druhy jsou...  celý článek

Další z rubriky

Hlíva dubová
Hlíva dubová (Pleurotus dryinus)

Je s podivem, že hlívu dubovou najdete spíše na smrku a jabloni než na dubu.  celý článek

Krásnopórka kozí noha
Krásnopórka kozí noha (Scutiger pes-caprae)

Tato zajímavá houba má výrazný klobouk a obří póry.  celý článek

Hřib moravský
Hřib moravský (Boletus moravicus)

Za sběr hřibu moravského vám hrozí pokuta až 50 tisíc korun. Patří mezi kriticky ohrožené a chráněné houby.  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.