Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Hřiby pořád rostou, i když méně. S prázdnou z lesa určitě neodejdete

aktualizováno 
Současné vlhké počasí bez přízemních mrazíků houbám svědčí, proto stále dobře rostou a na nadcházející volné dny si houbaři mohou naplánovat výpravu do lesa. Určitě něco donesou, i když hřibů už je pomálu.

Hřibů ubývá, ale pořád ještě se najít dají. Na ilustračním snímku hřib pravý smrkový | foto: Profimedia.cz

Postupně přibývá podzimních druhů hub, hřibovitých druhů a holubinek ale podle předsedy České mykologické společnosti Jaroslava Landy už přece jen ubývá. S pokračujícím říjnem a příchodem listopadu se podle něj situace o něco změní: „Houby porostou v nižších polohách, ve vyšších už jich bude kvůli ochlazení méně.“

Co všechno můžete najít

Z hřibovitých hub podle něj nyní roste nejhojněji hřib hnědý, z holubinek zůstávají jen některé druhy, například holubinku mandlovou už moc nenajdete. Ubylo i václavek. „Naopak stále častěji se objevují podzimní druhy jako bedla červenající, čirůvky dvojbarvé a fialové, lakovky nebo šupinovky,“ upřesnil mykolog. Na bedlu červenající ovšem pozor, může i zabít, více zde

Jinak mykolog věří, že současné počasí ještě nějakou dobu vydrží a houby porostou. V případě, že by už začalo mrznout, by ale lidé měli být při sběru opatrnější. Podle Landy by neměli sbírat houby, které vyrostly před dvou až třídenními mrazy, protože se začínají kazit a jsou nejedlé. Z přemrzlých hub totiž hrozí otravy (více zde).

„V lese vypadají ještě dobře, ale když se dostanou do pokojové teploty, tak víte, že to není ono. Jde to poznal podle vzhledu, vůně a chuti,“ upřesnil mykolog.

Pozor na jedovaté druhy

Lidé by se i v této době měli mít na pozoru před jedovatými druhy. Landa zmínil zejména pavučince (například pavučinec plyšový je jednou z nejzákeřnějších jedovatých hub u nás, více zde). 

Rostou ale i některé druhy jedovatých muchomůrek a také zdaleka ne všechny čirůvky jsou jedlé. Stejně tak podle mykologa rostou nejedlé slzivky, pečárky, pestřce a čechratky podvinuté. „Z těch nejjedovatějších je stále třeba dávat pozor na muchomůrku zelenou a na závojenky,“ zdůraznil Landa.

Autor:

Nejčtenější

V Paříži nainstalovali nové eko-pisoáry. Nechutné, bouří se místní

Pařížané si stěžují na výrazné pisoáry bez zástěn v centru města. (13. srpna...

Paříž přišla s novým nápadem, jak ekologicky využít lidskou moč. Nové červené pisoáry se slámou uvnitř dokážou vytvořit...

Rib eye, striploin, rump, flank, hanger. Který steak je nejlepší?

Různé druhy syrových steaků

Máte chuť ugrilovat si doma pořádný steak, ale nevíte, jaké maso vybrat? Vždyť možností je tak moc. Má to být svíčková,...



KVÍZ: Deset anglických kuchařských výrazů, které musíte znát v receptech

Při vaření se používá hodně postupů, které v anglické terminologii u nás nejsou...

Dnes jen už málokdo vaří podle ušmudlaného deníčku po mamince. Není nic snadnějšího než sednout k počítači nebo...

Pláže Floridy ochromil červený příliv. Hynou ryby, ptáci i želvy

Mrtvé ryby na plážích Floridy

Velká horka trápí nejen Česko, ale i americkou Floridu. Čtenářka Renata Mysliveček, která u zdejších pláží žije, den za...

Na webu najdete 10 tisíc míst, kde si můžete natrhat úrodu zdarma

Iniciativa Na ovoce pořádá řadu akcí se sběrem jablek a moštováním, ale i...

Speciální web ukazuje místa, kde je možné trhat ovoce, aniž by vás jeho majitel hnal. Interaktivní mapa zobrazí přes 10...

Další z rubriky

KVÍZ: Znáte jedovaté a chráněné hřiby, které byste měli nechat v lese?

Hřib rudonachový

Z nálezu hřibu se raduje každý houbař, patří ale všechny do košíku a do kuchyně? Zdaleka ne. I mezi hřiby jsou houby...

Rostou vzácné hřiby i zavlečené druhy hub ze Středomoří

Hřib Moserův

Přes sucho, které od jara sužuje republiku, osvěžující místní srážky posledních týdnů přece jen leckde umožnily růst...

Nejlepší houbové chutě: zlato získal kotrč, stříbro lišky, hřib bronz

Kotrče, lišky a hříbky volíme za vítězné houby.

Podobný žebříček u houbařského národa vždycky vyvolá diskuse, přesto to zkusme. Gastronomická expertka magazínu Víkend...

Najdete na iDNES.cz