Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Hub momentálně roste jen nějakých 500 druhů, stěžují si mykologové

aktualizováno 
Houby prostě nerostou, je sucho. Přesto se najít dají, jen musíte vědět kde a co hledat. Obvyklé podzimní houbařské žně by ale také ještě mohly přijít. Pokud bude vydatně pršet.

Kdo houby opravdu dobře nezná, neměl by doma zapomenout atlas | foto: Profimedia.cz

Rostou jen v podhorských oblastech

Na většině území České republiky přetrvává velké sucho, a jedlé houby se proto v lesích vyskytují velmi vzácně. Podzimní houbařskou sezonu zatím zachraňují jen některé podhorské regiony. "Je to slabé, roste jen nějakých 500 druhů hub, zatímco touhle dobou by jich mělo růst na 3 tisíce," povzdychl si mykolog Jiří Baier.

Houby rostou jen v podhorských oblastech jako je Vysočina, Šumava, Novohradské hory a na některých místech v jižních Čechách. Podle Baiera houby rostou například i v okolí Broumova.

Aktuální předpověď výskytu hub a klíšťat pro ČR (Zdroj: biolit.cz)

Aktuální předpověď výskytu hub a klíšťat pro ČR (Zdroj: biolit.cz)

Začínají růst kozáci, ale jinak se objevují jen druhy, které rekreační houbaři běžně nesbírají. Jsou mezi nimi různé druhy holubinek, pavučince, muchomůrky a čirůvky. "Houbaři se momentálně mohou ve zvýšené míře setkat také s nejedlými hřiby "hořčáky"," řekl Jan Borovička z České mykologické společnosti.

Hub momentálně moc neroste Na houbařské žně to tedy v nejbližší době nevypadá. "Nelze očekávat, že nějaký kratší déšť tuto situaci vyřeší. Je potřeba, aby pršelo mnohem víc," vysvětluje Borovička hlavní příčinu dosavadní špatné houbařské úrody.




Sbírejte jen to, co znáte!

Z nebezpečných hub stále rostou muchomůrka zelená a nově i muchomůrka panterová, uvedl mykolog. Často také můžete narazit na hořké a nepoživatelné hřiby žlučníky neboli "hořčáky", kterým sucho tolik nevadí. Na pohled sice vypadají úžasně, ale stačí vzít kousek na jazyk a bezpečně je poznáte podle chuti. Ale i podle toho, že se starší plodnice pod kloboučkem zbarvují do růžova, ty mladší se růžově zbarvují v místech, kde je osaháte.

Houby alespoň na výstavách

Přesto se houby najít dají. "Mykologům ani nic jiného nezbývá, v tomhle období se prostě s houbami počítá, takže jsou naplánované různé výstavy a další akce," říká Baier. "Například v sobotu 19. září se od 11 hodin stanou čerstvé houby součástí kulinářské soutěže ve středočeských Všeradicích, rodišti Magdaleny Dobromily Rettigové."

Podobných úlovků se hned tak nedočkáme, je suchoNa 250 druhů hub se mykologům podařilo shromáždit i pro expozici, která je dnes od 9:00 do 19:00 otevřená v přerovském klubu Teplo. Pro návštěvníky je připravena i mykologická poradna a odborné přednášky s projekcí.

V Přerově se dokonce představuje mnoho vzácných druhů. Podle přerovského mykologa Milana Pláška patří k těm nejzajímavějším korálovce. "Jsou to dřevokazné houby a my tu máme všechny tři, které v Česku rostou. Jde o korálovec bukový, jedlový a ježatý. Ježatý je nejvzácnější z nich," vysvětlil mykolog.

Autoři:




Nejčtenější

Ústecké komíny (ilustrační snímek).
Kominíci mají napilno, topná sezona letos začala dřív

Letošní topná sezona začala nemilosrdně už na začátku září, a to způsobilo řadě tuzemských domácností nečekané starosti. Většina z nich totiž nestihla objednat...  celý článek

Šikoku inu (shikoku inu) je od roku 1937 japonským národním pokladem.
Z japonských psích lovců prasat milovaní společníci i národní poklad

Japonci jsou přesvědčeni, že jimi vyšlechtěná psí plemena jsou naprosto výjimečná, což lze samozřejmě tvrdit například i u národních plemen českých. Nicméně...  celý článek

Reportér Matěj Smlsal předvádí několik praktických triků s vejci.
VIDEO: Čerstvé, nebo zkažené? Triky, které vám pomohou při vaření vajec

Jako synonymum neschopnosti v kuchyni se říká: umí jenom uvařit vejce a čaj. Ale práce s vejci není až tak triviální, jak se zdá. Práci s vejci si totiž lze...  celý článek

Majitelka podniku přinutila Pohlreicha svézt se na místní bobové dráze.
Na Pražáka dobrý, pochválila Pohlreicha restauratérka s dvěma hvězdami

Majitelka brněnské restaurace, kterou navštívil Zdeněk Pohlreich v dalším díle pořadu Ano, šéfe!, se rozhodla vybudovat dietní fast food, ale stěžovala si, že...  celý článek

Další z rubriky

Kačenka česká je velmi chutná jarní houba, která ale zdaleka neroste všude.
Lahodné jarní kačenky české už rostou, ochlazení jim jen prospělo

Houbaři jsou po zimě nabuzení a jejich jarní touha najít místečko s kačenkami připomíná hlad po medvědím česneku. Pokud víte, na jakých lokalitách hledat, máte...  celý článek

Krásnými hřiby se na facebookové skupině Houby tento týden pochlubil například...
Konečně rostou. Jen pozor na hřiby jedovaté, nejedlé a chráněné

Konečně rostou. Ale jen někde, dodá spousta zklamaných houbařů, kteří zatím z lesa nic pořádného nepřinesli. Opravdovou radost z krásných hřibů totiž zatím...  celý článek

Pokud se vám podaří z lesa přinést podobný úlovek, tak s ním hurá co nejdříve...
Houbové hody i po vzoru císařů: pomazánka z růžovek i bedly po lesnicku

Houby byly oblíbeným pokrmem od nepaměti a za náramnou lahůdku je měli už vybíraví římští císaři. Hlavní houbařská sezona je v rozpuku, takže tradiční...  celý článek

Zeleninové hranolky
Zeleninové hranolky

Hranolky nemusí být zabijákem diety.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.