I obyčejná starší kalkulačka už může být starožitností, říká sběratelka

  2:20aktualizováno  2:20
Ostravská učitelka matematiky Zuzana Václavíková sbírá prakticky všechny výpočetní pomůcky: abaky, mechanické kalkulátory, elektromechanické kalkulátory, sčítací stroje i kapesní strojky. Ve sbírce má přes stovku funkčních exponátů, nejvíce si váží zejména historických kalkulátorů.

Zuzana Václavíková představuje funkční historické mechanické kalkulačky ze své sbírky | foto: ČTK

"Učím na katedře matematiky Ostravské univerzity. Aritmetika a styly výpočtů mi jsou proto blízké, historicky mě zajímalo, jak se prováděly výpočty. Dneska jsme zvyklí na běžné kalkulačky, ale v minulé době se počítalo úplně jinak," uvedla Václavíková, která pracuje na katedře matematicky Ostravské univerzity.

Sběratelství zdaleka není jen doménou mužů

Začalo to nenápadně. Prostě se jí před několika lety dostala do rukou první mechanická kalkulačka. "Samozřejmě mě okamžitě zaujala, čímž se spustil celý koloběh sbírání," přiblížila začátky svého koníčku. Exponáty, které už jsou většinou starožitnostmi, získává převážně z bazarů, od známých, výměnou od jiných sběratelů, některé díky webovým aukčním portálům.

Historické kalkulátory ze sbírky Zuzany Václavíkové Historických mechanických kalkulátorů si Zuzana Václavíková ve své sbírce cení nejvíc

Ve své sbírce má i stařičká primitivní počítadla. "Zaměřuji se na mechanické, starší kalkulátory, protože mě stroje zajímají z pohledu konstrukčního, jak pracovaly, a z pohledu výpočetních možností, které v té době umožňovaly," uvedla. O moderní přístroje takový zájem nemá, protože ty jsou podle ní prakticky všechny stejné.

"Pro mě jsou nejvzácnější mechanické kalkulačky, které pocházejí ze začátku 20. století a jsou založené na principu ozubeného kola s proměnným počtem zubů," líčí se zaujetím.

Mechanický kalkulátor ze sbírky Zuzany Václavíkové Historický kalkulátor ze sbírky Zuzany Václavíkové

Má štěstí, že ji v jejím hobby podporuje jak manžel, tak škola. Ta jí umožňuje mít historické exempláře uskladněné v prostorách univerzity. I díky tomu si mohli její sbírku nedávno prohlédnout návštěvníci knihovny v Ostravě-Mariánských Horách, kde také měla o historických kalkulátorech přednášku.

Autor:

Nejčtenější

Neuklízejte od podlahy, prádlo nesušte doma. Při úklidu pozor na 15 chyb

Úklid těch nejexponovanějších míst, jako je kuchyně a koupelna, si nechte...

Je tu čas vánočního úklidu, na který se asi jen málokterá domácnost těší. Nepříjemná povinnost přinese na konci...

Jatýrka si lidi dají, ale na foie gras zapomeňte, radí šéfová v Beskydech

Restauraci s hotelem Rekovice najdete v beskydských kopcích nad Rožnovem pod...

Je libo minestrone, ossobuco nebo foie gras? Proč ne, ale ve venkovské restauraci uprostřed nádherných beskydských lesů...

Na čerstvou štěpku vstupují gorilák Richard i jeho synové jedině obutí

Richard - s bačkorami z dřevité vlny na tlapách - se natahuje po lákavých...

Dvakrát do roka vyměňují chovatelé spolu s dobrovolníky gorilám z hygienických důvodů dřevitou štěpku, která ve vysoké...

Pohlreich: Batáty prý vyhlazují vrásky. Měl bych je začít brát denně

Blesková polévka z batátů

Pohlreich miluje polévky, které považuje doslova za poklad. V dalším dílu Teď vaší Šéf! připravil k večeři bleskovou...

Plasty by nám měly jen sloužit. Bohužel je dnes pijeme, dýcháme i jíme

Ilustrační snímek

Zvykli jsme si pít z plastů i jíst z plastů. Ale situace se změnila. Teď plasty pijeme, dýcháme i jíme. Svět řeší, jak...

Další z rubriky

Jatýrka si lidi dají, ale na foie gras zapomeňte, radí šéfová v Beskydech

Restauraci s hotelem Rekovice najdete v beskydských kopcích nad Rožnovem pod...

Je libo minestrone, ossobuco nebo foie gras? Proč ne, ale ve venkovské restauraci uprostřed nádherných beskydských lesů...

Pohlreich: Batáty prý vyhlazují vrásky. Měl bych je začít brát denně

Blesková polévka z batátů

Pohlreich miluje polévky, které považuje doslova za poklad. V dalším dílu Teď vaší Šéf! připravil k večeři bleskovou...

Podle šéfové mají na Lipně na víc. Vydělávají, ale chybí láska k oboru

Santo na Lipně i vaří, ale majitelům o žádný posun nejde.

Proč si štáb pořadu Ano, šéfová! pozvou provozovatelé úspěšné restaurace Kotva na břehu Lipna, když za tři roky sami...

Najdete na iDNES.cz