Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Indické chlebové placky si ke grilovanému masu upečte venku na kameni

  0:26aktualizováno  0:26
Indové pečou placaté chlebové placky v peci zvané tandoor, vám na to postačí kámen na grilu. Není to nic složitého, základem těsta je obyčejná hladká mouka. A podávat ho můžete ke grilovanému masu i salátům třeba jako v Indii - místo příboru. Zdeněk Pohlreich ho peče k typicky indickému jehněčímu šašliku.

Připravte si do mističky zhruba čtvrt kilogramu hladké mouky, přidejte špetku soli, zhruba dvě lžíce cukru a balíček sušeného droždí. Tyto suché ingredience promíchejte a přidejte k nim malý kelímek bílého jogurtu a pár lžic rozpuštěného másla a spojte směs dohromady. Pak si podsypte vál a vypracujte vláčné těsto, které odložte do misky, přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě vykynout.

Fotogalerie

Mezitím si můžete připravit maso či salát, které s chlebem budete podávat, Zdeněk Pohlreich nabídne v sedmém díle Rozpal to šéfe! v neděli podvečer na Primě dostatečnou plejádu indických jídel vhodných na přípravu na grilu, takže si spolehlivě vyberete. Ať jde právě o jehněčí šašlik, typický čočkový dhal (čti dál), kuře tandoori či kuřecí tikka masala s okurkovou raitou (čti rajtou). A nakonec i smažený banán s vanilkovou zmrzlinou, který už určitě dáte bez chleba.

Mezitím vám ideálně nakyne těsto, takže se můžete pustit do tvarování chlebových bochánků. Moukou si posypte vál a z těsta odkrojujte přiměřené kousky a prsty z nich na válu vytvarujte poměrně tenké placky.

A můžete je dát péct na rozpálený kámen na gril a přitom průběžně sledovat, jak chleba začne při pečení pouštět typické bublinky. Jakmile je opečený z jedné strany, otočte ho a nechte opéct ještě z druhé a můžete servírovat. Placky upečené navíc se dají zabalit třeba do plátěné utěrky. Ono na ně také dojde.

Autor:




Nejčtenější

Když se rybář podíval do tlamy svého uloveného lingcoda, načel tam neporušenou...
Dva v jednom. Rybář chytil rybu, která ještě nestačila sníst chobotnici

Čtyřiadvacetiletému Mattu Mertzovi se u pobřeží Santa Cruz v Kalifornii povedl nezvyklý úlovek. Když vylovil vzácného lingcoda a otevřel jeho tlamu, zjistil,...  celý článek

Soutěžní příspěvek do fotosoutěže pořádané Zoo Praha
Fotosoutěž Zoo Praha se blíží do finále. Klikněte pro nejlepší fotky

Zoo Praha vyzvala všechny fotografy, aby posílali své nejlepší výtvory do fotografické soutěže. Nejlepší z nich použije na billboardy a citylighty. Naše...  celý článek

Pohlreich vysvětluje, že základy kuchařského umění se nedají přeskočit, a učí...
I čerstvou rybu lze v kuchyni zabít, předvedl šéfovi amatér z Vodňan

Opravdu čerstvou a dobře udělanou sladkovodní rybu si v Česku jen tak někde nedáte. Když si tedy Zdeňka Pohlreicha s pořadem Ano, šéfe! pozval majitel rybí...  celý článek

V Praze se chystá nejpálivější zmrzlina.
Nejpálivější zmrzlina na světě? Taková se bude prodávat v říjnu v Praze

S výraznou chilli chutí se rozhodl experimentovat Jan Hochsteiger, alias pan Zmrzlinka ze zmrzlinárny Crème de la Crème. Tvrdí, že by to měla být...  celý článek

Bedla vysoká má štíhlou tygrovanou nohu s pohyblivým prstenem a velký šupinatý...
Bedly rostou jako o život. Na řízky jsou skvělé, ale umí i otrávit

Houbařská sezona vrcholí a s ní i růst oblíbených bedel. Pro laiky často prezentují houby, které si nelze splést, jenže opak je pravdou. Některé druhy jsou...  celý článek

Další z rubriky

Výzkumníci odebrali 159 vzorků kohoutkové vody.
Kohoutková voda v zahraničí je plná mikroplastů. U nás se to neměří

Studie společnosti Orb Media odhalila, že přes 80 procent kohoutové vody ve světě je kontaminováno mikročásticemi plastů. Zatímco o mikroplastech v mořích se...  celý článek

Jeden z druhů octomilek pod mikroskopem. Ilustrační snímek
Masožravky, pastičky, samolepky, vysavač. Jak se doma zbavit octomilek

Tyto malé mušky milují sladké vůně a znepříjemňují pobyt v bytě v okamžiku, kdy se na stole objeví ovoce, pivo, víno, mošt nebo limonáda. Boj s nimi se zdá na...  celý článek

Reportér Matěj Smlsal předvádí několik praktických triků s vejci.
VIDEO: Čerstvé, nebo zkažené? Triky, které vám pomohou při vaření vajec

Jako synonymum neschopnosti v kuchyni se říká: umí jenom uvařit vejce a čaj. Ale práce s vejci není až tak triviální, jak se zdá. Práci s vejci si totiž lze...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.