Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Indické chlebové placky si ke grilovanému masu upečte venku na kameni

  0:26aktualizováno  0:26
Indové pečou placaté chlebové placky v peci zvané tandoor, vám na to postačí kámen na grilu. Není to nic složitého, základem těsta je obyčejná hladká mouka. A podávat ho můžete ke grilovanému masu i salátům třeba jako v Indii - místo příboru. Zdeněk Pohlreich ho peče k typicky indickému jehněčímu šašliku.

Připravte si do mističky zhruba čtvrt kilogramu hladké mouky, přidejte špetku soli, zhruba dvě lžíce cukru a balíček sušeného droždí. Tyto suché ingredience promíchejte a přidejte k nim malý kelímek bílého jogurtu a pár lžic rozpuštěného másla a spojte směs dohromady. Pak si podsypte vál a vypracujte vláčné těsto, které odložte do misky, přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě vykynout.

Fotogalerie

Mezitím si můžete připravit maso či salát, které s chlebem budete podávat, Zdeněk Pohlreich nabídne v sedmém díle Rozpal to šéfe! v neděli podvečer na Primě dostatečnou plejádu indických jídel vhodných na přípravu na grilu, takže si spolehlivě vyberete. Ať jde právě o jehněčí šašlik, typický čočkový dhal (čti dál), kuře tandoori či kuřecí tikka masala s okurkovou raitou (čti rajtou). A nakonec i smažený banán s vanilkovou zmrzlinou, který už určitě dáte bez chleba.

Mezitím vám ideálně nakyne těsto, takže se můžete pustit do tvarování chlebových bochánků. Moukou si posypte vál a z těsta odkrojujte přiměřené kousky a prsty z nich na válu vytvarujte poměrně tenké placky.

A můžete je dát péct na rozpálený kámen na gril a přitom průběžně sledovat, jak chleba začne při pečení pouštět typické bublinky. Jakmile je opečený z jedné strany, otočte ho a nechte opéct ještě z druhé a můžete servírovat. Placky upečené navíc se dají zabalit třeba do plátěné utěrky. Ono na ně také dojde.

Autor:



Nejčtenější

VIDEO: V čínském cirkuse lev a tygr při tréninku brutálně napadli koně

Lev a tygr napadli koně v čínském cirkusu

Vlnu protestů proti drezůře divokých zvířat v čínských cirkusech spustilo na sociálních sítích video, které natočil...

Za předražené „květákové steaky“ si britský řetězec vysloužil posměch

Květák běžně koupíte v zelenině nebo na trhu celý a nezabalený. Je kompaktní,...

Řetězec Marks & Spencer se minulý týden ocitl pod palbou kritiky poté, co začal v Británii prodávat takzvaný květákový...



Vymysleli automat na skládání prádla. Cena je však ďábelská

Po ukončení skládání vyjmete prádlo ze spodní zásuvky.

Robotický prádelní skládací stroj FoldiMate složí oblečení do úhledných komínků. Na stroj se jen zavěsí prádlo a on ho...

Vaněk: Co Čech, to food bloger. A za českou kuchyni jako bychom se styděli

Doménou Romana Vaňka jsou tradiční recepty. V jeho kuchařkách nenajdete jediný,...

Kulinář Roman Vaněk svou urputností připomíná národního buditele. Křísí české jazyky, a to doslova. Učí nás znovu...

Francouzská omeleta jako od šéfkuchaře je pravým prubířským kamenem

Hotovou omeletu posypejte nasekanou čerstvou pažitkou.

Příprava francouzské omelety často bývá zkušebním pokrmem právě přijímaných kuchařů. Nesmí být vyschlá, jako se to...

Další z rubriky

Díky mobilní aplikaci snadno odhalíte výrobky s palmovým olejem

Pohled na plantáže s palmou olejnou z ptačí perspektivy: místo původního...

Palmovému oleji v potravinách se podle loňského průzkumu vyhýbá každý třetí Čech a podíl na tom zcela jistě má úsilí...

Vaněk: Co Čech, to food bloger. A za českou kuchyni jako bychom se styděli

Doménou Romana Vaňka jsou tradiční recepty. V jeho kuchařkách nenajdete jediný,...

Kulinář Roman Vaněk svou urputností připomíná národního buditele. Křísí české jazyky, a to doslova. Učí nás znovu...

Číšnický, křidélkový, nebo pákový? Každý otvírák má svá pro a proti

Otevřít víno vypadá jako triviální úkon, ale s nekvalitní vývrtkou to dá hodně...

Otevření lahve vína je pro mnoho lidí problém a zvláště ženy s tím mohou mít problém. Normálně nechávají tento proces...

Najdete na iDNES.cz