Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Indické chlebové placky si ke grilovanému masu upečte venku na kameni

  0:26aktualizováno  0:26
Indové pečou placaté chlebové placky v peci zvané tandoor, vám na to postačí kámen na grilu. Není to nic složitého, základem těsta je obyčejná hladká mouka. A podávat ho můžete ke grilovanému masu i salátům třeba jako v Indii - místo příboru. Zdeněk Pohlreich ho peče k typicky indickému jehněčímu šašliku.

Připravte si do mističky zhruba čtvrt kilogramu hladké mouky, přidejte špetku soli, zhruba dvě lžíce cukru a balíček sušeného droždí. Tyto suché ingredience promíchejte a přidejte k nim malý kelímek bílého jogurtu a pár lžic rozpuštěného másla a spojte směs dohromady. Pak si podsypte vál a vypracujte vláčné těsto, které odložte do misky, přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě vykynout.

Fotogalerie

Mezitím si můžete připravit maso či salát, které s chlebem budete podávat, Zdeněk Pohlreich nabídne v sedmém díle Rozpal to šéfe! v neděli podvečer na Primě dostatečnou plejádu indických jídel vhodných na přípravu na grilu, takže si spolehlivě vyberete. Ať jde právě o jehněčí šašlik, typický čočkový dhal (čti dál), kuře tandoori či kuřecí tikka masala s okurkovou raitou (čti rajtou). A nakonec i smažený banán s vanilkovou zmrzlinou, který už určitě dáte bez chleba.

Mezitím vám ideálně nakyne těsto, takže se můžete pustit do tvarování chlebových bochánků. Moukou si posypte vál a z těsta odkrojujte přiměřené kousky a prsty z nich na válu vytvarujte poměrně tenké placky.

A můžete je dát péct na rozpálený kámen na gril a přitom průběžně sledovat, jak chleba začne při pečení pouštět typické bublinky. Jakmile je opečený z jedné strany, otočte ho a nechte opéct ještě z druhé a můžete servírovat. Placky upečené navíc se dají zabalit třeba do plátěné utěrky. Ono na ně také dojde.

Autor:




Nejčtenější

Kareta pravá (Eretmochelys imbricata)
Ekolog zjistil, že množství želv ve světových mořích roste. Až desetkrát

Světové populace mořských želv jsou zřejmě na vzestupu. Vědci z Aristotelovy univerzity v Soluni totiž zjistili, že po historickém úbytku se želvám v...  celý článek

Bedla vysoká má štíhlou tygrovanou nohu s pohyblivým prstenem a velký šupinatý...
Bedly rostou jako o život. Na řízky jsou skvělé, ale umí i otrávit

Houbařská sezona vrcholí a s ní i růst oblíbených bedel. Pro laiky často prezentují houby, které si nelze splést, jenže opak je pravdou. Některé druhy jsou...  celý článek

Jeden z druhů octomilek pod mikroskopem. Ilustrační snímek
Masožravky, pastičky, samolepky, vysavač. Jak se doma zbavit octomilek

Tyto malé mušky milují sladké vůně a znepříjemňují pobyt v bytě v okamžiku, kdy se na stole objeví ovoce, pivo, víno, mošt nebo limonáda. Boj s nimi se zdá na...  celý článek

Další z rubriky

Hotové domácí máslo
VIDEO: Než prohlížet prázdné regály bez másla, radši si ho vyrobte sami

Že se cena másla zvedla, sledujeme už několik týdnů. Nyní však dochází i k tomu, že na něj v obchodě často už vůbec nenarazíte. Pokud se vám to stalo, zkuste...  celý článek

Takto vypadá termostatický ventil po sundání termostatické hlavice.
PORADNA: Proč v zimě radiátor netopí? Možná je zatuhlý termostatický ventil

Před zimou jsem kontroloval radiátory a zarazilo mě, že jsou tyčinky termostatických ventilů úplně zaražené uvnitř. To znamená, že vlastně vůbec nemohou...  celý článek

Reportér Matěj Smlsal předvádí několik praktických triků s vejci.
VIDEO: Čerstvé, nebo zkažené? Triky, které vám pomohou při vaření vajec

Jako synonymum neschopnosti v kuchyni se říká: umí jenom uvařit vejce a čaj. Ale práce s vejci není až tak triviální, jak se zdá. Práci s vejci si totiž lze...  celý článek

Hledáte maminku v okolí na společné aktivity?
Hledáte maminku v okolí na společné aktivity?

Tyhle maminky na eMimino.cz jsou na tom stejně.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.