Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Karbonová topidla zahřejí infrasaunu nejrovnoměrněji, ale nejpomaleji

  9:48aktualizováno  9:48
V infrasaunách najdete tři typy topidel. Keramická jsou nejlevnější, zato nejrychlejší, ale mají z infrasaunových topidel nejvyšší spotřebu proudu. To karbonová jsou nejdražší, zato mají nejdelší životnost a nejrovnoměrněji roznášejí teplo v prostoru.

Pohoda, která se vejde i do malého bytu. | foto: Mountfield

Při výběru sauny si můžete vybrat ze tří druhů topidel:

Keramické topidlo: zajistí rychlý ohřev infasauny a nepotřebujete k tomu velký počet zářičů. Během několika minut po zapnutí ohřevu můžete se saunováním začít. Životnost keramického topidla je asi 8 000 hodin. Když počítáte saunování třikrát týdně po hodině (nejčastěji ale bývá saunovací cyklus cca 30 minut), topidlo by vás mělo rozhodně přežít. Při této frekvenci vám zmíněný typ topidla vydrží více jak 50 let.

Fotogalerie

Povrchová teplota keramického zářiče je 250–300 °C. V některých typech sauny je při užití keramického topidla nevýhodou vyšší spotřeba elektřiny. I když toto je relativní, neboť jeden saunovací cyklus vás i tak stojí méně než 5 korun. Bez technického popisu poznáte tato topidla například podle toho, že bývají překryta ochrannou mřížkou proti popálení.

Světelné keramické topidlo (Red Light): tvoří ho trubice z křemičitého skla. Požadované teploty se s ním v infrasauně dosáhne ještě rychleji než s keramickým topidlem. Produkuje nejen sálavé teplo, ale i světlo, které má rovněž na člověka pozitivní vliv.

Životnost světelného keramického topidla je také kolem 8 000 hodin. Dokáže vyvinout povrchovou teplotu 300–500 °C. Proto ho také chrání ochranná mřížka.

Karbonové topidlo: tvoří ho tenké karbonové pásy. Je zde pomalejší zahřívání, ale je rovnoměrné a efektivní. Může dosáhnout povrchové teploty 70–170 °C. 

Díky svým vlastnostem proniká teplo produkované karbonovým topidlem hlouběji do tkání a tím se zvětšuje terapeutický efekt. Životnost topidla se pohybuje kolem 12 000 hodin. Pořizovací náklady jsou vyšší.

Proč infrasaunu

Oproti klasickým saunám spočívá výhoda především v ceně, v provozních nákladech a též v oblasti zdraví – infrasaunu může využívat daleko více lidí. Infrasaunu mohou používat i ti, kdo do klasických saun ze zdravotních důvodů nemohou. Infrasauna zajistí pomalý ohřev organismu, a to je zdraví velmi prospěšné. Nejjednodušší modely jsou v současné době už od 16 000 Kč.

Sauna a infrasauna

Infrazáření prostupuje pokožkou do těla a ohřívá svalovou hmotu a klouby. V klasické finské sauně je teplota 90–100 °C a návštěvník opakuje proceduru 2x až 3x, v infrasauně se teplota pohybuje mezi 40–60 °C a procedura se provádí obvykle 1x.

Při nižších teplotách (cca 30 °C) lze infrasauny využit i pro prohřátí před cvičením, při vyšších teplotách (30–60 °C) se infrasauna užívá k relaxaci, otužování, detoxikaci organizmu.

Mezi jednotlivými procedurami finské sauny se tělo ochlazuje ve studené vodě, po návštěvě infrakabiny se tělo ochlazuje ve vlažné vodě nebo se neochlazuje.

Doba nahřátí infrasauny na provozní teplotu trvá zhruba 15 minut. Doba vyhřátí klasické sauny je výrazně vyšší.

Další velkou předností moderních infrasaun je ta skutečnost, že ji lze bez problému umístit do interiéru bytu či domu bez dalších stavebních úprav. Infrasauna je stavebnicový systém, který si přivezete a sami během několika desítek minut sestavíte a zprovozníte. K umístění infrasauny de facto potřebujete jen několik metrů volné plochy a pak zásuvku elektrické energie.

Jaký materiál

„Klasické infrasauny jsou vyrobené z jedlovce kanadského, označuje se také jako hemlock nebo také tsuga. Toto dřevo neobsahuje pryskyřici a nevydává žádnou vůni. Jedlovec je osvědčená kvalita,“ říká Jakub Nováček ze společnosti Mountfield.

Dalším možným dřevem, ze kterého se infrasauny vyrábějí, je i cedr. Cedrové dřevo je oproti jedlovci plné esenciálního oleje, který materiálu propůjčuje velice líbivou vůni. Cedrové dřevo je prakticky bez suků a vypadá velmi celistvě. Cedr má vynikající tepelně izolační vlastnosti.

Jakou výbavu

Pro větší komfort uživatelů mají nebo mohou mít podle konkrétního modelu vnější i vnitřní dotykový ovládací panel. Někteří uživatelé si pořádně nepřečetli specifikace výrobku a koupili jen podle ceny a pak byli zklamáni, že sauna nemá vnitřní ovládání, ale jen vnější. Měli by však uvážit, že nějakým způsobem se na dnešní lidovou cenu výrobce musel dostat.

Můžete mít vnitřní i vnější osvětlení, poličku na knihy, časopisy nebo nápoje, věšák na ručníky, opěrky zad, anatomické lavice, rádio/ MP3 s dálkovým ovládáním, možnost změny barev vnitřního osvětlení a další vychytávky. K užitečným vychytávkám patří ionizátor a ozónový generátor, který likviduje v sauně mikroorganismy.

Autor:




Nejčtenější

Kareta pravá (Eretmochelys imbricata)
Ekolog zjistil, že množství želv ve světových mořích roste. Až desetkrát

Světové populace mořských želv jsou zřejmě na vzestupu. Vědci z Aristotelovy univerzity v Soluni totiž zjistili, že po historickém úbytku se želvám v...  celý článek

Jeden z druhů octomilek pod mikroskopem. Ilustrační snímek
Masožravky, pastičky, samolepky, vysavač. Jak se doma zbavit octomilek

Tyto malé mušky milují sladké vůně a znepříjemňují pobyt v bytě v okamžiku, kdy se na stole objeví ovoce, pivo, víno, mošt nebo limonáda. Boj s nimi se zdá na...  celý článek

Bedla vysoká má štíhlou tygrovanou nohu s pohyblivým prstenem a velký šupinatý...
Bedly rostou jako o život. Na řízky jsou skvělé, ale umí i otrávit

Houbařská sezona vrcholí a s ní i růst oblíbených bedel. Pro laiky často prezentují houby, které si nelze splést, jenže opak je pravdou. Některé druhy jsou...  celý článek

Další z rubriky

Majitelka podniku přinutila Pohlreicha svézt se na místní bobové dráze.
Na Pražáka dobrý, pochválila Pohlreicha restauratérka s dvěma hvězdami

Majitelka brněnské restaurace, kterou navštívil Zdeněk Pohlreich v dalším díle pořadu Ano, šéfe!, se rozhodla vybudovat dietní fast food, ale stěžovala si, že...  celý článek

Reportér Matěj Smlsal předvádí několik praktických triků s vejci.
VIDEO: Čerstvé, nebo zkažené? Triky, které vám pomohou při vaření vajec

Jako synonymum neschopnosti v kuchyni se říká: umí jenom uvařit vejce a čaj. Ale práce s vejci není až tak triviální, jak se zdá. Práci s vejci si totiž lze...  celý článek

Hotové domácí máslo
VIDEO: Než prohlížet prázdné regály bez másla, radši si ho vyrobte sami

Že se cena másla zvedla, sledujeme už několik týdnů. Nyní však dochází i k tomu, že na něj v obchodě často už vůbec nenarazíte. Pokud se vám to stalo, zkuste...  celý článek

Vyfoťte, vystavte, prodejte
Vyfoťte, vystavte, prodejte

Prodávejte jednoduše přes mobilní aplikaci Bazar eMimino.cz.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.