Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Izraelci vyvinuli replikátor jídla jako ze Star Treku. Jídlo „uvaří“ za 30 vteřin

aktualizováno 
Izraelští podnikatelé vyvinuli vařič jako ze Star Treku. Princip je jednoduchý. Mašinka Genie podle přednastavených receptur namíchá směs z dehydrovaných přírodních ingrediencí a připraví z nich 140gramovou porci. Než řeknete „simsalabim“, vypadne z přístroje vaše svačinka.

Představení přístroje vyvolalo mediální poprask. Izraelští podnikatelé Ayelet Carasso a Doron Marco totiž tvrdí, že jejich vařič za asi tisíc dolarů (tedy 25 000 Kč) bude na trhu už během letošního roku. Vypadá to velmi pravděpodobně, protože zájem o něj už projevila armáda.

Fotogalerie

„Pokrm může být jakýkoliv, může to být jídlo typu kuře s rýží, může uvařit kuskus se zeleninou nebo dokonce čokoládové soufflé,“ vysvětluje Carasso. „Používáme pouze přírodní složky, žádné konzervační látky ani nic jiného, co se přidává do normálních jídel,“ dodal.

Jak “vařič“ pracuje? Podle dostupných zdrojů by se do přístroje měly vkládat jakési kapsle s předpřipraveným jídlem, jako když se vaří káva z kapsle. Po stisknutí tlačítka se jednotlivé ingredience začnou protřepávat, promíchávat a pečou se nebo vaří do finálního produktu, podobně jako vařiče v kuchyni slavné filmové vesmírné lodi.

Dehydrované suroviny mají trvanlivost až dva roky. A podnikatelé tvrdí, že se nepokoušejí napodobit konvenční jídlo, ale naopak směřují svůj vynález směrem ke kuchařům jako výzvu, aby pro Genia vytvořili co nejchutnější variace. A v Izraeli už na tom mnozí z nich pracují. Vyvíjejí se například receptury pro bezlepkovou dietu.

Vynálezci, kteří pracují ve společnosti White Innovation, tvrdí, že vidí budoucnost lidského stravování tak, že se přizpůsobí individuálním požadavkům každého strávníka. Jejich přístroj tak bude vařit dietu pro každého zvlášť. Přitom to bude rychlé a levné. Připravené pokrmy by totiž neměly být dražší než konvenční strava. 

Při ochutnávce v kavárně U Luise v Ramat Hashron byl kuchyňský personál příjemně překvapen čokoládovým soufflé z Genia. „Je to opravdu pěkné, je to čokoládové, je to hladké, krémové,“ podivoval se místní šéfkuchař. A hned si představoval, že by na jídelním lístku mohl mít daleko širší nabídku, když by rychle a snadno mohl nabídnout další dobroty. Podle něj tento nápad nemusí být vůbec za vlasy přitažený.

Autor:




Nejčtenější

Šlechtitelé představili koně jako z animáka
Šlechtitelé představili koně jako z animáka. Odborníci se bouří

Americká farma Orrion se chlubí dlouhou tradicí v chovu a šlechtění koní. Ovšem arabský plnokrevník El Rey Magnum, kterého představili, vyvolal mezi odborníky...  celý článek

Německý boxer
Psi, kterým se jen tak nevybijí baterky. Jen pro páníčky plné energie

Hledáte parťáka, který vás donutí chodit na dlouhé procházky, běhat či začít s nějakým psím sportem? Prostě psa s energií na rozdávání? K těm, co potřebují...  celý článek

Při metodě vaření sous-vide neboli ve vakuu se neobejdete bez vakuovacího...
Pohlreich učí vařit sous-vide neboli ve vakuu. Tedy šetrně a jednoduše

„Sous-vide je kámoš, ne soupeř. Pomůže vám uvařit věci, o kterých jste si v životě mysleli, že jsou neproveditelné,“ popisuje Pohlreich francouzskou metodu...  celý článek

Blecha pod elektronovým mikroskopem. Ilustrační fotografie.
PORADNA: Sousedčin kocour má blechy. Může je chytit i náš pes?

Moje sousedka má doma kocoura, který neustále courá ven, a často ho vidím drbat se. Je to starší paní a sama se zmínila, že má asi kocour blechy. Mám doma...  celý článek

Další z rubriky

Do čatní můžete skvěle zpracovat přebytky úrody, od švestek po rajčata, která...
Jak na nejlepší čatní. Zpracujte do něj papriky, broskve, mrkev i jablka

Představte si téměř jakékoli ovoce a zeleninu na světě a jejich všechny možné kombinace. Čatní může být téměř cokoli, jen musí vždy výborně chutnat, být trochu...  celý článek

Výsledkem jsou dvě spojené kosti, maso je už téměř oddělené.
VIDEO: Pohlreich ukáže, jak vykostit kuřecí stehna. Pro křehčí řízky

Zdeňkova akademie jde po jednotlivých kuchařských technikách. Ve druhém díle se Pohlreich sice věnuje grilování, ale zmíní i detail, který zajímá hodně...  celý článek

Dýně pod svou slupkou ukrývají nasládlou dužinu, která má podle druhu různý...
Dýně jsou hitem podzimu. Jak je nakupovat, skladovat i upravovat

Dýně na podzim doslova zaplaví trhy. Skladováním si jejich sezónu můžete prodloužit až na druhou půlku zimy, kdy jejich hřejivá barva a chuť přijdou obzvláště...  celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.