Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Izraelci vyvinuli replikátor jídla jako ze Star Treku. Jídlo „uvaří“ za 30 vteřin

aktualizováno 
Izraelští podnikatelé vyvinuli vařič jako ze Star Treku. Princip je jednoduchý. Mašinka Genie podle přednastavených receptur namíchá směs z dehydrovaných přírodních ingrediencí a připraví z nich 140gramovou porci. Než řeknete „simsalabim“, vypadne z přístroje vaše svačinka.

Představení přístroje vyvolalo mediální poprask. Izraelští podnikatelé Ayelet Carasso a Doron Marco totiž tvrdí, že jejich vařič za asi tisíc dolarů (tedy 25 000 Kč) bude na trhu už během letošního roku. Vypadá to velmi pravděpodobně, protože zájem o něj už projevila armáda.

Fotogalerie

„Pokrm může být jakýkoliv, může to být jídlo typu kuře s rýží, může uvařit kuskus se zeleninou nebo dokonce čokoládové soufflé,“ vysvětluje Carasso. „Používáme pouze přírodní složky, žádné konzervační látky ani nic jiného, co se přidává do normálních jídel,“ dodal.

Jak “vařič“ pracuje? Podle dostupných zdrojů by se do přístroje měly vkládat jakési kapsle s předpřipraveným jídlem, jako když se vaří káva z kapsle. Po stisknutí tlačítka se jednotlivé ingredience začnou protřepávat, promíchávat a pečou se nebo vaří do finálního produktu, podobně jako vařiče v kuchyni slavné filmové vesmírné lodi.

Dehydrované suroviny mají trvanlivost až dva roky. A podnikatelé tvrdí, že se nepokoušejí napodobit konvenční jídlo, ale naopak směřují svůj vynález směrem ke kuchařům jako výzvu, aby pro Genia vytvořili co nejchutnější variace. A v Izraeli už na tom mnozí z nich pracují. Vyvíjejí se například receptury pro bezlepkovou dietu.

Vynálezci, kteří pracují ve společnosti White Innovation, tvrdí, že vidí budoucnost lidského stravování tak, že se přizpůsobí individuálním požadavkům každého strávníka. Jejich přístroj tak bude vařit dietu pro každého zvlášť. Přitom to bude rychlé a levné. Připravené pokrmy by totiž neměly být dražší než konvenční strava. 

Při ochutnávce v kavárně U Luise v Ramat Hashron byl kuchyňský personál příjemně překvapen čokoládovým soufflé z Genia. „Je to opravdu pěkné, je to čokoládové, je to hladké, krémové,“ podivoval se místní šéfkuchař. A hned si představoval, že by na jídelním lístku mohl mít daleko širší nabídku, když by rychle a snadno mohl nabídnout další dobroty. Podle něj tento nápad nemusí být vůbec za vlasy přitažený.

Autor:



Nejčtenější

VIDEO: Masité šťavnaté hamburgery v Ostravě ze šéfa vymáčkly tři hvězdy

Ani burger s kuřecím masem vůbec nemusí být nuda, dokázali šéfovi v ostravském...

Zbytečně sladké housky, nic moc lokalita a na Ostravu poměrně vysoké ceny čekaly na šéfovy spásné rady tentokrát. Dva...

Pohlreich v dětském koutku: Kdybyste jim vařili modré z nebe, nesnědí to

Zdeněk Pohlreich vysvětluje rozdíl mezi běžnou a panko strouhankou.

Zdeněk Pohlreich se dostal v poslední řadě pořadu Ano, šéfe! do pekla dětského koutku, který evidentně nesnáší. V...



Problémy s plasty mají nejen v Asii, řeší je i v USA. Chytají je do sítí

Sbírání odpadků u vyústění dešťové kanalizace

Kvůli plastům vznikají iniciativy i v rozvinutých státech, jako jsou Spojené státy americké. Vyvinuli tam systém, který...

V Dejvicích vsadili na jednoduchost, na zahradě odpočívají a suší prádlo

Vlevo záhon s ovocnými keři lemující plot, vzadu nová pergola s posezením a...

Zahrada ve vnitrobloku v klidné části pražských Dejvic patří k prvorepublikové dvojvile se sedmi byty. Ta se před...

Rostou? Pochlubte se svými aktuálními houbařskými úlovky

Miroslav Sovadina (na snímku) a další houbaři v regionu se vracejí z lesů s...

Někde lesy připomínají vyschlou poušť. Někde však bylo dost vláhy, aby houby mohly začít růst. Přitom by právě v této...

Další z rubriky

VIDEO: V Mexiku vyrobili největší sendvič na světě, překonali vlastní rekord

V Mexico City se pokusí překonat světový rekord o výrobu o největší sandwich...

V Mexico City se ve středu snažili překonat světový rekord ve výrobě dosud největšího sendviče, který měřil 70 metrů....

VIDEO: Nejjednodušší postup na povidla. Upečte je v troubě

Nejjednodušší způsob pro výrobu povidel je péct je v troubě.

Pokud se nechystáte pálit slivovici, povidla jsou jistotou pro případ, že máte doma hromádku přezrálých švestek, které...

VIDEO: Masité šťavnaté hamburgery v Ostravě ze šéfa vymáčkly tři hvězdy

Ani burger s kuřecím masem vůbec nemusí být nuda, dokázali šéfovi v ostravském...

Zbytečně sladké housky, nic moc lokalita a na Ostravu poměrně vysoké ceny čekaly na šéfovy spásné rady tentokrát. Dva...

Najdete na iDNES.cz