Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Izraelci vyvinuli replikátor jídla jako ze Star Treku. Jídlo „uvaří“ za 30 vteřin

aktualizováno 
Izraelští podnikatelé vyvinuli vařič jako ze Star Treku. Princip je jednoduchý. Mašinka Genie podle přednastavených receptur namíchá směs z dehydrovaných přírodních ingrediencí a připraví z nich 140gramovou porci. Než řeknete „simsalabim“, vypadne z přístroje vaše svačinka.

Představení přístroje vyvolalo mediální poprask. Izraelští podnikatelé Ayelet Carasso a Doron Marco totiž tvrdí, že jejich vařič za asi tisíc dolarů (tedy 25 000 Kč) bude na trhu už během letošního roku. Vypadá to velmi pravděpodobně, protože zájem o něj už projevila armáda.

Fotogalerie

„Pokrm může být jakýkoliv, může to být jídlo typu kuře s rýží, může uvařit kuskus se zeleninou nebo dokonce čokoládové soufflé,“ vysvětluje Carasso. „Používáme pouze přírodní složky, žádné konzervační látky ani nic jiného, co se přidává do normálních jídel,“ dodal.

Jak “vařič“ pracuje? Podle dostupných zdrojů by se do přístroje měly vkládat jakési kapsle s předpřipraveným jídlem, jako když se vaří káva z kapsle. Po stisknutí tlačítka se jednotlivé ingredience začnou protřepávat, promíchávat a pečou se nebo vaří do finálního produktu, podobně jako vařiče v kuchyni slavné filmové vesmírné lodi.

Dehydrované suroviny mají trvanlivost až dva roky. A podnikatelé tvrdí, že se nepokoušejí napodobit konvenční jídlo, ale naopak směřují svůj vynález směrem ke kuchařům jako výzvu, aby pro Genia vytvořili co nejchutnější variace. A v Izraeli už na tom mnozí z nich pracují. Vyvíjejí se například receptury pro bezlepkovou dietu.

Vynálezci, kteří pracují ve společnosti White Innovation, tvrdí, že vidí budoucnost lidského stravování tak, že se přizpůsobí individuálním požadavkům každého strávníka. Jejich přístroj tak bude vařit dietu pro každého zvlášť. Přitom to bude rychlé a levné. Připravené pokrmy by totiž neměly být dražší než konvenční strava. 

Při ochutnávce v kavárně U Luise v Ramat Hashron byl kuchyňský personál příjemně překvapen čokoládovým soufflé z Genia. „Je to opravdu pěkné, je to čokoládové, je to hladké, krémové,“ podivoval se místní šéfkuchař. A hned si představoval, že by na jídelním lístku mohl mít daleko širší nabídku, když by rychle a snadno mohl nabídnout další dobroty. Podle něj tento nápad nemusí být vůbec za vlasy přitažený.

Autor:




Nejčtenější

Na této fotce mají štěňata velmi dobře zřetelný ridge na zádech.
Thajský ridgeback je přírodní plemeno, potřebuje důslednost, ale i něhu

Thajský ridgeback, zkráceně thajec, je původní nešlechtěné plemeno, o němž se tvrdí, že je staré až tři tisíce let. Jedná se o velmi vášnivého běžce a skokana,...  celý článek

Mládě želvy ostruhaté. Pohlaví bude zřejmé až za několik let.
Zoo ovlivňovala pohlaví želv teplotou, výsledek bude znát za několik let

V ostravské zoologické zahradě se po patnácti letech od začátku chovu vylíhla mláďata želvy ostruhaté. Chovatelé se snažili ovlivnit pohlaví mláďat regulací...  celý článek

Šikmé větve představují oříšek, vyplatí se "předlomit" si je předem.
Připravte se na úklid zahrady a vyhrajte elektrické zahradní pomocníky

Na podzim připravujeme zahradu k zimnímu spánku. K tomu patří úklid větví z prořezávky, nadrcení na mulč nebo do kamen i hrabání listí. Pokud v soutěži správně...  celý článek

Majitelka podniku přinutila Pohlreicha svézt se na místní bobové dráze.
Na Pražáka dobrý, pochválila Pohlreicha restauratérka s dvěma hvězdami

Majitelka brněnské restaurace, kterou navštívil Zdeněk Pohlreich v dalším díle pořadu Ano, šéfe!, se rozhodla vybudovat dietní fast food, ale stěžovala si, že...  celý článek

Další z rubriky

Hotové domácí máslo
VIDEO: Než prohlížet prázdné regály bez másla, radši si ho vyrobte sami

Že se cena másla zvedla, sledujeme už několik týdnů. Nyní však dochází i k tomu, že na něj v obchodě často už vůbec nenarazíte. Pokud se vám to stalo, zkuste...  celý článek

Domácí kečup můžete ochutit oblíbeným kořením a dodat mu tak svou vlastní...
Přebytek rajských zužitkujte, připravte z nich zásoby kečupu na zimu

Úrodu je potřeba maximálně zužitkovat, proto se v období přebytku rajských každá inspirace počítá. A proč si pro ni nezajít do celého světa a nevyužít každý...  celý článek

Zdeněk Pohlreich v dalším premiérovém díle Ano, šéfe! naběhl do pražské...
Na Štvanici prošel u Pohlreicha i utopenec. Ano, šéfe! je opět zpátky

Notnou dávku nadhledu projevil šéfkuchař Zdeněk Pohlreich hned v prvním premiérovém Ano, šéfe! po několikaměsíční pauze. Prima ho odvysílala v pondělí večer....  celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.