Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Islandský návrhář vytvořil prstýnek, který musíte pravidelně zalévat

  20:20aktualizováno  20:20
Prstýnek je místo drahých kamenů osázený islandským mechem a musí se ošetřovat stejně jako každá jiná rostlina. Porost by měl na šperku vydržet až šest měsíců.

Prstýnek s islandským mechem | foto: Hafsteinn Juliusson

Islandský návrhář Hafsteinn Juliusson představil nové dílo své "zelené" kolekce, prstýnek s živými rostlinami, které ve šperku zaujaly místo vzácných kamenů. V kroužku z nerezavějící oceli raší drobný islandský mech.

Mech v prstýnku potřebuje zalévat stejně jako každá jiná rostlina a pokud se o něj pečuje, může podle návrháře růst až šest měsíců. "Je důležité se o rostoucí šperk dobře starat. Majitel ho musí pravidelně zalévat a dodávat mu živiny, stejně jako každé jiné rostlině. Záleží zcela na něm, aby si šperk udržel v jeho nejkrásnější podobě," tvrdí návrhář z Reykjavíku.

Prstýnek s islandským mechem

Podle něho ale nepotřebuje stříhat nebo prořezávat, protože mech roste tak pomalu, že se to ani nedá pozorovat.

Třiadvacetiletý umělec řekl, že svoje šperky navrhuje pro městské obyvatele a staví v nich do protikladu přírodu a člověka.

"Rád přibližuji design z nových perspektiv a zaměřuji se na různé skupiny lidí," dodal. "Chci být součástí společnosti, ekologie a snažím se vyhnout hlavním proudům masové produkce. Šperk s živou rostlinou je nová definice moderních hodnot. Je to setkání šperkařství a zahradničení," vysvětlil.

Prstýnek s islandským mechem

Tato kolekce je podle něho navržena pro lidi velkých měst a je to experiment, který staví přírodu vůči lidem, protože příroda je předpokladem života." Podle Juliussona bude prstýnek stát v přepočtu kolem 14 000 korun.

Autor:




Nejčtenější

Svah za domem by měl být zpevněný výsadbou keřů nebo stromů.
PORADNA: Máme nad domem svah. Mám strach, že se nám sesune na barák

Čtenáře Michala děsí, že se půda sesune na jeho dům. Ptá se, zda je možné svah zpevnit výsadbou vhodných dřevin.  celý článek

Vlhké košile se postupně jedna za druhou vtahují do skříně přístroje.
VIDEO: Automat na nenáviděné žehlení zvládne dvanáct kusů v jedné várce

Britští inženýři se rozhodli dát sbohem nejúmornější domácí práci, tedy žehlení. Rohan Kamdar a Trevor Kerth vymysleli parní stroj Effie, do kterého můžete...  celý článek

Hlína údajně obsahuje tzv. hodné bakterie, které podobně jako čokoláda...
Unikátní pojízdný záhon přiveze seniorům hlínu a květináče až k lůžku

Té paní už bylo osmdesát roků. V domově pro seniory leží na posteli mezi čtyřmi stěnami, celé dny tráví na lůžku, chodit už moc nemůže. A pak se ozve zaťukání....  celý článek

Poslední rozloučení téměř šedesátileté šimpanzice
Umírající šimpanzice Mama poznala ošetřovatele z mládí a objímala ho

Lidoopi mají nejen velmi dobrou paměť, ale i schopnost k někomu přilnout. Potvrdila to devětapadesátiletá šimpanzí samice Mama, která loni v dubnu uhynula v...  celý článek

Ve vařiči můžete vařit, ohřívat i péct.
Nadšenci vsadili na vaření sluncem. Na výrobu už vybrali třináctinásobek

Na serveru Kickstarter se občas objeví nápad, který osloví širokou masu lidí. Takový zásah se podařil při prezentaci solárního vařiče GoSun Go, kdy se vybral...  celý článek

Další z rubriky

Většina červených vín by se měla podávat o teplotě kolem 18 °C. (ilustrační...
Šroubovací uzávěry nemusí být jen u nekvalitních vín, tvrdí someliér

Someliér Libor Nazarčuk upozorňuje, že sudové víno stáčené do PET lahví je určeno k rychlé spotřebě. A už dávno neplatí, že šroubovací uzávěry se používají jen...  celý článek

Demi-glace se podává k masům.
Kosti na demi-glace nemusíte vařit dva dny. Návod krok za krokem

Některé profesionální recepty radí, že abyste dostali pořádnou omáčku demi-glace, musíte „táhnout“ kosti 48 hodin. Šéfkuchař Jiří Roith však tvrdí, že zhruba...  celý článek

Šéfkuchař Miroslav Kalina
Zažívat já v hospodách to, co Pohlreich, zblázním se, říká šéfkuchař Kalina

Díky populární televizní show MasterChef je tvář Miroslava Kaliny známá jako málokterého jiného šéfkuchaře. Podle něj je nejtěžší naučit děti jíst zeleninu.  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.