Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Islandský návrhář vytvořil prstýnek, který musíte pravidelně zalévat

  20:20aktualizováno  20:20
Prstýnek je místo drahých kamenů osázený islandským mechem a musí se ošetřovat stejně jako každá jiná rostlina. Porost by měl na šperku vydržet až šest měsíců.

Prstýnek s islandským mechem | foto: Hafsteinn Juliusson

Islandský návrhář Hafsteinn Juliusson představil nové dílo své "zelené" kolekce, prstýnek s živými rostlinami, které ve šperku zaujaly místo vzácných kamenů. V kroužku z nerezavějící oceli raší drobný islandský mech.

Mech v prstýnku potřebuje zalévat stejně jako každá jiná rostlina a pokud se o něj pečuje, může podle návrháře růst až šest měsíců. "Je důležité se o rostoucí šperk dobře starat. Majitel ho musí pravidelně zalévat a dodávat mu živiny, stejně jako každé jiné rostlině. Záleží zcela na něm, aby si šperk udržel v jeho nejkrásnější podobě," tvrdí návrhář z Reykjavíku.

Prstýnek s islandským mechem

Podle něho ale nepotřebuje stříhat nebo prořezávat, protože mech roste tak pomalu, že se to ani nedá pozorovat.

Třiadvacetiletý umělec řekl, že svoje šperky navrhuje pro městské obyvatele a staví v nich do protikladu přírodu a člověka.

"Rád přibližuji design z nových perspektiv a zaměřuji se na různé skupiny lidí," dodal. "Chci být součástí společnosti, ekologie a snažím se vyhnout hlavním proudům masové produkce. Šperk s živou rostlinou je nová definice moderních hodnot. Je to setkání šperkařství a zahradničení," vysvětlil.

Prstýnek s islandským mechem

Tato kolekce je podle něho navržena pro lidi velkých měst a je to experiment, který staví přírodu vůči lidem, protože příroda je předpokladem života." Podle Juliussona bude prstýnek stát v přepočtu kolem 14 000 korun.

Autor:



Nejčtenější

V Paříži nainstalovali nové eko-pisoáry. Nechutné, bouří se místní

Pařížané si stěžují na výrazné pisoáry bez zástěn v centru města. (13. srpna...

Paříž přišla s novým nápadem, jak ekologicky využít lidskou moč. Nové červené pisoáry se slámou uvnitř dokážou vytvořit...

Rib eye, striploin, rump, flank, hanger. Který steak je nejlepší?

Různé druhy syrových steaků

Máte chuť ugrilovat si doma pořádný steak, ale nevíte, jaké maso vybrat? Vždyť možností je tak moc. Má to být svíčková,...



KVÍZ: Deset anglických kuchařských výrazů, které musíte znát v receptech

Při vaření se používá hodně postupů, které v anglické terminologii u nás nejsou...

Dnes jen už málokdo vaří podle ušmudlaného deníčku po mamince. Není nic snadnějšího než sednout k počítači nebo...

Pláže Floridy ochromil červený příliv. Hynou ryby, ptáci i želvy

Mrtvé ryby na plážích Floridy

Velká horka trápí nejen Česko, ale i americkou Floridu. Čtenářka Renata Mysliveček, která u zdejších pláží žije, den za...

Na webu najdete 10 tisíc míst, kde si můžete natrhat úrodu zdarma

Iniciativa Na ovoce pořádá řadu akcí se sběrem jablek a moštováním, ale i...

Speciální web ukazuje místa, kde je možné trhat ovoce, aniž by vás jeho majitel hnal. Interaktivní mapa zobrazí přes 10...

Další z rubriky

Na lovu kešek stačí používat hlavu, užívají si ho i rodiny s dětmi

Keškaře neboli kačery najdete i mezi dětmi, koníčku se věnují celé rodiny.

Kačeři alias lovci kešek jsou všude kolem nás, tento koníček spojuje celé rodiny. Ačkoli o geocachingu se v posledních...

VIDEO: Ovocné sushi je jako sladká tečka, kterou si snadno připravíte doma

Ovocné sushi je neobvyklou sladkou tečkou.

Sushi existuje nepřeberné množství druhů. Málokdo se však setkal s ovocnou variantou, která může posloužit jako „sladká...

VIDEO: Paprikové chilli barbecue, luxusní příloha ke grilovanému masu

Paprikové čatní připravené čistě jen z přírodních surovin.

Otevřete skleničku zářivě červených, jakoby sklovitých paprikových nudliček, a ať je přidáte ke grilovanému masu, k...

Najdete na iDNES.cz