Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kečup, levné těstoviny a už se vařila Itálie, vzpomíná šéf v kuchyni Itala

Špičkový šéfkuchař Davide Lagomarsino, rodilý Ital, se v Praze usadil v roce 2008 po návratu z Austrálie. Italská kuchyně je pro něj jednoznačně číslo jedna a potvrzuje, že stojí hlavně na kvalitních surovinách. Není podle něj nijak složitá, přesto prý zná jen asi dva tři české kluky, co ji pravdu umějí.

V rámci dalšího pondělního primáckého vzpomínání Jak to bylo, šéfe? Zdeněk Pohlreich právě Davidovu kuchyň v jeho horoměřické restauraci navštívil, aby spolu poodkryli pokličku skutečně moderní italské kuchyně.

A propojili současnost se vzpomínkami na natáčení především v počátcích Ano, šéfe!, kdy u nás byla nabídka pizzerií a rádoby italských restaurací skutečné Itálii na hony vzdálená. Italská kuchyně je přitom velice bohatá a liší se region od regionu. „Důležité jsou ingredience a důležité je vše dělat jednoduché. Vaření není komplikované, jde o kvalitu surovin,“ vysvětluje během vaření Davide a šéf to za jeho zády s úsměvem glosuje, že to vypadá, jako by Italové ani vařit neuměli.

Českou kuchyni má má italský šéfkuchař Davide také rád. Tu poctivou, domácí. Protože to podle něj funguje podobně jako u té italské: stejné jídlo může mít miliony podob, záleží, kdo a jak ho připraví. A z jakých surovin.

Zapomeňte na kečup a laciné těstoviny

„Dáváš do toho kečup ostrý, nebo sladký?“ nakloní se Zdeněk Pohlreich přes rameno Davidovi, který na pánvi umně dolaďuje svíčkovou se špagetami. „Sladký,“ odpoví bez mrknutí oka Davide a šéf propukne v odzbrojující smích. Oba jsou evidentně dávno přesvědčeni, že kečup už byste snad v kuchyni žádné italské restaurace nepotkali. I když, kdo ví. Nebudeme si nic namlouvat, v řadě rodin patří kečup k těstovinám dodnes.

Díky špagetám s rajčaty a ovčím sýrem zapomenou na kečup i děti

Roli hraje i kvalita těstovin. „Pokud chcete kvalitní jídlo, pořiďte si lepší pastu. Jinak se vám rozpadne,“ musel Zdeněk Pohlreich v minulosti v mnoha provozovnách vysvětlovat. „Je to pak šetření na nepravém místě. A zákazník to pozná,“ konstatoval tehdy nad rozvařenými lacinými těstovinami.

Například před dvanácti lety šéf musel učit naprosté základy poctivé italské kuchyně „profíky“ v českokrumlovské pizzerii Latrán, kde za italskou pastu vydávali převařené české těstoviny. A tak je naučil nejprve pastu se sýrem.

Potom další klasiku, pastu pomodoro, tedy těstoviny s kvalitními rajčaty.

A nakonec i pastu se smetanovou omáčkou. Italská kuchyně je opravdu snad tou nejjednodušší na světě, takže stačily jasné stručné lekce. Nakonec tato českokrumlovská pizzerie získala od šéfa hvězdu a pyšní se jí dodnes.

Ovšem ani dnes dobrou italskou restauraci či pzzerii nepoznáte jen podle jídelního lístku. Musíte tam prostě něco ochutnat, pak teprve uvidíte.

A co spolu Davide Lagomarsino a Zdeněk Pohlreich v kuchyni Davidovy horoměřické restaurace uvařili? Šéf nejprve jako rozcvičku připravil venku na grilu bisteccu fiorentinu, toskánský recept, který je typický tím, že jsou v něm dva druhy masa – hovězí roštěná i hovězí svíčková. I s kostí.

A se Zdeňkovou asistencí pak Davide připravil marocké kalamáry, svíčkovou a špagety a nakonec involtini di vitello neboli italské závitky. Vyzkoušejte si je.

Involtini z telecího se šalvějovým máslem

Budete potřebovat: telecí hřbet, šunku (vcelku), parmazán, bílé víno, cuketu, sůl, pepř, přepuštěné máslo a čerstvou šalvěj.

Telecí hřbet, čerstvá cuketa, silný látek libové šunky, livový olej, parmazán,...
Z telecího hřbetu je potřeba nařezat tzv. motýlky, které se pak rozklepou do...
Oba šéfkuchaři si společné vaření užívali.
Davide Lagomarsino zarolovává grilovanou šunku do plátku telecího masa s...

Tenké plátky šunky a cukety osmahneme na olivovém oleji v předem rozehřáté pánvi. Z telecího hřbetu si ukrojíme naříznutý plátek masa (aby byl větší), který důkladně rozklepeme.

Involtini z telecího hřbetu s grilovanou cuketou s šalvějovým máslem

Rozklepaný plátek masa osolíme, opepříme a posypeme šalvějí a parmazánem. Osmahnuté plátky šunky poklademe na maso, plátek zabalíme a připevníme párátkem. Takto připravenou rolku osolíme, opepříme a z obou stran krátce osmahneme na pánvi. Poté necháme dotáhnout v předehřáté troubě na 175 °C asi 5 minut.

Plátky opečené cukety si položíme na talíř, hotové závitky z telecího hřbetu nakrájíme na plátky a vyskládáme je na cuketu. Nakonec dozdobíme přelitím předem připravenou omáčkou z másla a šalvěje.

Autor:
  • Nejčtenější

Gorilák Kisumu se v pražské zoo činí. Narodil se mu letos už druhý potomek

12. dubna 2024  6:45,  aktualizováno  15:13

V pražské zoologické zahradě se v noci na pátek narodilo mládě gorily nížinné. Jeho matkou je...

Podkroví se v létě může proměnit v peklo. Jak udržet snesitelnou teplotu

15. dubna 2024

Podkroví nabízí nevšední prostor, kde může být velmi příjemné trávit čas. Někteří mají pod střechou...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Vybírejte nejroztomilejší dubnové kočky a psy. Rozdělí si krmivo za 10 tisíc

2. dubna 2024  7:02,  aktualizováno  15.4 9:14

Hlasování v dubnovém kole čtenářské fotografické soutěže o nejroztomilejší psy a kočky je tu....

Venkovská zahrada, kde se moderní s respektem snoubí s kouzlem starých časů

16. dubna 2024

Zrekonstruujte starý dům na venkově ruku v ruce se starou zahradou tak, abyste zachovali jejich...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Tajemství psího čichu. Není o tolik lepší než lidský, jak si myslíme, říká kynolog

13. dubna 2024

Premium „I služební psi se jednou stanou pouhými společníky, protože jejich čich nahradí v dohledné...

Chystáte se sázet brambory? Zkuste to letos nastojato

19. dubna 2024

Brambory se obvykle sázejí podle nadmořské výšky a odrůdy od dubna do května. V novém pořadu...

Jako dítě miloval Bajaju. Dnes vyrábí zbraně a díky šermu žije v minulosti

19. dubna 2024

Na hradech a zámcích či ve filmech, jako je třeba pohádkový Bajaja, ho fascinovali šermíři, a tak...

Senoseče letos budou zřejmě dřív. Ochránci srnčat se bojí zmařených životů

18. dubna 2024

Vzhledem k tomu, že letošní zemědělský rok začal dříve, předpokládá se, že i senoseč přijde v...

Potěšte se kvetoucími keři. Vybírejte, který by se hodil na vaši zahradu

18. dubna 2024

Není nic krásnějšího, než se projít zahradou nebo parkem, ve kterých na jaře kvetou květiny a keře....

eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie
eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie

Milovníci kosmetiky pozor! Tento týden soutěžíme o pět velkých balíčků v celkové hodnotě 5000 Kč. Zapojte se do soutěže a vyhrajte lákavý balíček...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...