Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Proč jsou domácí vína dražší? Italskému slunci nemůžeme konkurovat

aktualizováno 
S tou otázkou se setkáváme při každé dovolené. Jak je to možné, že i to nejobyčejnější italské stolní víno je lahodné a přitom lacinější než naše domácí české nebo moravské? "Jednou z příčin je samozřejmě odlišná zeměpisná poloha a klimatické podmínky," uvádí obchodní zástupce italského vinařství z Toskánska, Marchesi Antinori, Eva Horáková.

Testování vína | foto: Profimedia.cz

Marchesi Antinori je starobylým šlechtickým rodem pocházejícím z Florencie, který se věnuje nepřetržitě výrobě a obchodu s vínem již po 26 generací, oficiálně od roku 1385, kdy byl zapsán do cechu vinařského.

Dnes patří k deseti nejstarším rodinným podnikům na světě vůbec (zdroj Wikipedie) a nejvýznamnějším výrobcům italského vína na mezinárodní úrovni. V České republice se s italskými víny Marchesi Antinori můžete setkat hlavně v obchodech Global Wines.

Ital zná ten ten zázrak, roste mu to samo

Terroir

Výslovnost: teroár, odvozeno z terre - země.

Jde o souhrnný vliv zejména přírodních podmínek konkrétního místa na zde pěstované rostliny. Jde svým způsobem o genius loci daného místa.

Původně francouzský termín terroir se používá především ve vinařství, kde se jím rozumí místní geologické podloží, složení půdy, vlhkost, srážky, nadmořská výška, tradice a um vinaře a to, jak se tento komplex vlivů promítne do charakteru určitého vína.

Zdroj: Wikipedia

"Když jsem začala pracovat před deseti lety pro jedno vinařství v Chianti, překvapilo mě, jak dobrou kvalitu mají zdejší vína, i ta obyčejná typu ´vino della casa´, na rozdíl od našich moravských vín ve stejné cenové hladině. Svou zásluhu na tom má samozřejmě totálně odlišné klima a specifický terroir, který je spolu s odpovídající odrůdou hroznového vína odpovědný za proslulost určitých vinařských oblastí – a to všude na světě," vzpomíná Horáková.

V Itálii takových oblastí najdeme mnoho, díky mimořádným klimatickým podmínkám, které vinařům dovolí sklidit absolutně zralé plody, které jsou základem pro výrobu kvalitního vína. Průběh vegetační sezony, její délka a počet slunečných dnů, je jeden z nejdůležitějších faktorů.

"Čím je délka vegetační sezony kratší, tím menší šanci máte, že se podaří sklidit zralé hrozny – stupeň zralosti je přitom základem výroby kvalitního vína. Když nesklidíte ovoce se zralými tříslovinami, jen těžko se vám podaří ve sklepě tento handicap dohonit," vysvětluje Horáková.

Místní podmínky se mění, nesmí se ustrnout

Pro výrobu kvalitního vína je proto základem neustále sledovat a zkoumat meteorologické jevy, postupnou změnu klimatu a jeho vliv na průběh vegetativní sezony ve vinici. Marchesi Antinori při tom spolupracují s univerzitou v Bologni a výzkumnými ústavy a navzájem si předávají své zkušenosti.

"Tyhle průzkumy se musí provádět nepřetržitě. Klima se mění a tam, kde jste měl před dvaceti lety výborné podmínky pro vinici, se mohly díky globálnímu oteplování a jiným přírodním vlivům naprosto změnit. To je důvodem toho, proč je třeba kromě výroby investovat do výzkumu a určit odpovídající druh hroznů, který bude mít v dané oblasti vynikající výsledky. Každé vinařství, včetně našeho, má svého agronoma a enologa, kteří jsou zodpovědní za kvalitu ovoce, která se následně projeví kvalitou vína," popisuje Horáková. Péče se však vyplatí, protože se tím snižují následné náklady na pěstování, sklizeň a výrobu vína.

Kromě staletími osvědčených pěstitelských a výrobních podmínek jsou právě experimenty a pokusy s novými klony, odrůdami či oblastmi to, co jedno vinařství odlišuje od druhého. Pro Marchese Antinori byl takovým milníkem v 70. letech tehdy revoluční pokus pěstovat v oblasti Chianti odrůdu Cabernet Sauvignon pro vína Tignanello a Solaia, dnes mezinárodně ceněná vína se sběratelskou hodnotou.

Díky hledání nových terroirů vlastní vinařský rod například i středověkou tvrz s okolními pozemky, Castello della Sala v Umbrii, zakoupenou ve čtyřicátých letech minulého století otcem dnešního majitele vinařství. Tato lokalita na rozdíl od Toskánska, kde se daří převážně odrůdám červeného vína, patří k oblastem s odpovídajícími podmínkami pro pěstování a výrobu bílého vína, které tehdy Niccolo Antinori pro svou nabídku vín postrádal.

Autor:




Nejčtenější

Vlhké košile se postupně jedna za druhou vtahují do skříně přístroje.
VIDEO: Automat na nenáviděné žehlení zvládne dvanáct kusů v jedné várce

Britští inženýři se rozhodli dát sbohem nejúmornější domácí práci, tedy žehlení. Rohan Kamdar a Trevor Kerth vymysleli parní stroj Effie, do kterého můžete...  celý článek

Svah za domem by měl být zpevněný výsadbou keřů nebo stromů.
PORADNA: Máme nad domem svah. Mám strach, že se nám sesune na barák

Čtenáře Michala děsí, že se půda sesune na jeho dům. Ptá se, zda je možné svah zpevnit výsadbou vhodných dřevin.  celý článek

Hlína údajně obsahuje tzv. hodné bakterie, které podobně jako čokoláda...
Unikátní pojízdný záhon přiveze seniorům hlínu a květináče až k lůžku

Té paní už bylo osmdesát roků. V domově pro seniory leží na posteli mezi čtyřmi stěnami, celé dny tráví na lůžku, chodit už moc nemůže. A pak se ozve zaťukání....  celý článek

Ve vařiči můžete vařit, ohřívat i péct.
Nadšenci vsadili na vaření sluncem. Na výrobu už vybrali třináctinásobek

Na serveru Kickstarter se občas objeví nápad, který osloví širokou masu lidí. Takový zásah se podařil při prezentaci solárního vařiče GoSun Go, kdy se vybral...  celý článek

Poslední rozloučení téměř šedesátileté šimpanzice
Umírající šimpanzice Mama poznala ošetřovatele z mládí a objímala ho

Lidoopi mají nejen velmi dobrou paměť, ale i schopnost k někomu přilnout. Potvrdila to devětapadesátiletá šimpanzí samice Mama, která loni v dubnu uhynula v...  celý článek

Další z rubriky

Aplikaci PlantNet k určování divokých druhů rostlin si lze do mobilního...
Stačí vyfotit list nebo květ rostliny a aplikace prozradí její jméno

Uživatelsky příjemnou aplikaci, díky níž se z vás může stát vášnivý botanik, vyvinuli francouzští vědci. Stačí vyfotit list, květ, plod nebo kůru rostliny a...  celý článek

Šikmé větve představují oříšek, vyplatí se "předlomit" si je předem.
Připravte se na úklid zahrady a vyhrajte elektrické zahradní pomocníky

Na podzim připravujeme zahradu k zimnímu spánku. K tomu patří úklid větví z prořezávky, nadrcení na mulč nebo do kamen i hrabání listí. Pokud v soutěži správně...  celý článek

Květinové cibulky musí být pevné a bez známek plísně či jiného poškození.
Tulipány a spol. sázejte právě teď, ať stihnou do jara nabrat sílu

Má-li vaše zahrada na jaře rozkvést pestrými květy cibulovin, právě teď na podzim si vyhrňte rukávy a začněte je strkat do hlíny. Tulipány či narcisy totiž...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.