Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Jak se vaří pravé italské rizoto, s českým nemá nic společného

aktualizováno 
Podle odborníků je nesmysl říkat české směsi rýže s čímkoliv rizoto. Přitom to naše české sypké dostanete všude: od školní jídelny až po interhotel. Jak tedy na to echtovní italské?

"V první řadě musíte použít speciální rýži typu Arborio. Její zvláštností je, že se vaří podobně jako těstoviny al dente, tedy na skus. To říkám proto, že někteří nezkušení hosté mívají tendenci stěžovat si, že je ta rýže nedovařená. Ne, tak to má opravdu být, uvnitř toho zrníčka musíte pociťovat zbytek tvrdšího jádra," říká šéfkuchař restaurace Argument František Maděra, který s námi risotto uvařil.

Arborio nebo podobné druhy, jako například Carnarolli či Vialone, obsahují daleko větší množství škrobu než u nás běžně kupovaná rýže, proto bývá výsledek radikálně jiný. Podstatně tekutější, až kašovitý. Dlouho nám trvá sebrat odvahu a předložit to rodině na stůl. Kdo však tento ostych překoná, má vyhráno a na italské rizoto už nedá dopustit.

Krok za krokem

Podstata přípravy tkví v tom, že do rýže se na začátku nevlévá příliš tekutiny. Zhruba půl na půl vývaru a bílého vína. Jen tak, aby tekutina jen mírně přesáhla množství rýže. "Na jednu porci počítejte asi tak 100 gramů," odhaduje kuchař.

Postup obrazem

Takže na olivovém oleji zpěňte šalotku. "Nepoužívejte obyčejnou cibuli, je štiplavá, kdežto šalotka změkne a zesládne, je pro tento typ jídla daleko vhodnější," radí Maděra. Přidejte i jemně nasekaný česnek a trochu tymiánu. Až bude šalotka orestovaná, přidejte rýži, zarestujte a podlijte vínem, nechte odpařit alkohol a zalijte vývarem. Přidejte sůl a bílý pepř.

Italské rizoto je jiné v tom, že v kastrůlku brzy začnou docházet tekutiny, takže se během vaření musí postupně pořád dolévat vývarem. A během vaření se pořád kontroluje, jak je rýže vařená.

Mezitím, když čekáte, si orestujte pár hříbků, krájejte nahrubo, do pánve vložte i nakrájený česnek a snítku tymiánu. Nebudete ho vkládat do rizota, jen ovoní nakrájené houby.

Až bude rizoto jen krůček od toho, aby bylo správně měkké, a bude mít tu správnou konzistenci, vložte houby do rýže a nechte pět šest minut po pokličkou "ustát".

Pak zkontrolujte konzistenci. Uvidíte, že rýže vsákla zbytek oleje a vývaru, takže jen nechte na plotně zabublat, přidejte nepatrně vývaru, pak parmazán, máslo, odstavte a můžete podávat.

Na talíři rizoto kuchař ještě přeleje troškou lanýžového oleje, přidá trošku parmazánu a servíruje do hlubokých talířů.

Autor:



Nejčtenější

Zdeněk Pohlreich: Končím, patřím do starého železa, už většinou ani nevařím

Zdeněk Pohlreich (v bistru Next Door by Imperial)

Téměř deset let jezdil po celé zemi a radil majitelům restaurací. Jeho pořad Ano, šéfe! se stal legendou. Teď se...

Po vstupu do EU začalo v Česku rychleji ubývat ptáků, zjistila studie

Skřivan polní (Alauda arvensis)

Od vstupu Česka do Evropské unie začalo rychleji ubývat polní ptactvo, zjistili vědci z Přírodovědecké fakulty...



Drahý kopaný bazén stavět nemusíte. Osvěžení na zahradě rychle a levně

Bazén je vítaným letním osvěžením.

Ceny malých bazénů strmě klesají, a tak dávají možnost každému, kdo má trochu místa na zahradě, zchladit se po úmorném...

Klidná zahrada plná ovoce uprostřed města je splněným rodinným snem

Vysazení třešně a meruňky bylo prvním zahradnickým počinem manželů, kteří si...

„Naším prvním zahradnickým počinem bylo vysazení třešně a meruňky, které se nám po letech péče odměňují velkou úrodou...

Čau-čau je kočka v psím těle a současně hrdý a oddaný pes jednoho pána

Klidný a oddaný společník, u kterého zapomeňte na drezůru a psí sporty. To je...

Hrdý a oddaný pes původem z Číny a s vůdcovskými sklony, to je čau-čau. Kvůli své povaze není vhodný pro každého, ale...

Další z rubriky

Gyros naležato i roastbeef. Známe vítěze soutěže o kontaktní grily.

Ideální náplň do sendviče

Soutěž o kontaktní grily a udicí pistoli je u konce. Naše odborná komise vybrala tři vítěze, což nebyl vůbec snadný...

VIDEO: Paprikové chilli barbecue, luxusní příloha ke grilovanému masu

Paprikové čatní připravené čistě jen z přírodních surovin.

Otevřete skleničku zářivě červených, jakoby sklovitých paprikových nudliček, a ať je přidáte ke grilovanému masu, k...

Šest věcí, na které v rámci zabezpečení před dovolenou zapomínáme

Před odjezdem na dovolenou nepodceňujte drobnosti.

Zámky všech druhů a kategorií, čtečky, fólie, alarmy. Možností, jak zabezpečit byt nebo dům, je nespočet....

Najdete na iDNES.cz