Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Pár ingrediencí, minimum času a skvělý jablečný crumble je na světě

aktualizováno 
Rychlý moučník z jablek s neodolatelnou křupavou kůrkou, na který snadno seženete suroviny po celý rok, to je typický anglický crumble. Vystačíte si na něj s jablky, jednou hruškou pro zajímavější chuť, máslem, skořicí a moukou. Zakysanou smetanu a snítku máty už potřebujete jen na dozdobení.

Netipla bych si, že se od osmnáctiletého studenta gymnázia naučím připravovat moučník, který v průběhu následujících dvou týdnů upeču třikrát, protože je prostě úžasný. Stalo se. Martin Škoda, autor odborníky oceněné kuchařky Škoda nevařit (více zde) nám předvedl a dal ochutnat nečekaně lahodný a jednoduchý crumble.

Krok za krokem k moučníku s lahodnou chutí i konzistencí

Na porci zhruba pro čtyři osoby budete potřebovat 6 jablek, 1 hrušku, 2 lžíce přírodního řepného nebo třtinového cukru, 1 lžíci skořice a polévkovou lžíci másla.

Dá se i bez lepku!

TIP: Neuvěřitelně dobře chutná varianta s pohankovou moukou, která je vhodná pro ty, kdo dodržují bezlepkovou dietu. Zlatavá drobenka pak chutná oříškově.   

Jablka i hrušku oloupejte, zbavte je jadřince a nakrájejte na plátky. Spolu s máslem a lžící skořice je vhoďte do hrnce, přiklopte pokličkou a nechte ovoce při střední teplotě zhruba 10 minut dusit, jen občas lehce promíchejte.

Mezitím si připravte drobenku ze zhruba 300 g hladké mouky, 150 g hnědého přírodního cukru, 60 až 100 g změklého másla, 1 lžíce skořice a špetky soli. Všechny ingredience smíchejte a zpracujte v misce buď ručně, nebo pomocí dřevěné vařečky či polévkové lžíce, jde to taky. V každém případě potřebujete získat jemnou směs konzistencí připomínající mokrou strouhanku.

Fotogalerie

Pak si předehřejte troubu na 180 °C. Jablka přesypte do zapékací misky (nebo několika samostatných misek) a rovnoměrně je zasypejte připravenou máslovou drobenkou. 

Vložte do trouby a nechte péct asi 35 minut, dokud se na povrchu z drobenky nevytvoří křupavá a zlatavá krusta.

Po upečení nechte jablečný crumble minimálně 10 minut odpočinout a můžete servírovat úhledné hromádky nebo přímo v jednotlivých zapékacích miskách. Crumble je skvělý se zakysanou smetanou a snítkou máty, ale i bez nich. Teplý i studený, dokonce i druhý den. Pokud zbude.





Nejčtenější

Max a Angie zkoumají spinner
VIDEO: Princip spinneru pochopila i koťata něžných chlupatých obrů

Jak dopadne spinner, který svěříte tlapkám a drápkům dvěma téměř čtyřměsíčních kocourků mainské mývalí? Zasunou ho rázným úderem někam pod nábytek, nebo ho...  celý článek

U vody je nyní božský klid.
Rybář Vágner chce sjednotit dobu lovu. Kdo chodí pozdě z práce, nemá šanci

Jakub Vágner zahájil kampaň za prodloužení doby lovu tak, aby byla celoročně od čtyř hodin ráno až do půlnoci. Podle něj současná doba, kdy se smí lovit...  celý článek

Detail hlavy psa
Rumunský carpatin: pro pohodový život je to značka ideál

Kdo se setká s carpatinem, pozná jeho neskutečně klidnou a vyrovnanou povahu. Pokud tedy zrovna neohrožujete jeho stádo ovcí či rodinu. To netradiční plemeno...  celý článek

Hovězí carpaccio zvládnete podle Pohlreicha připravit i doma.
Hovězí naložte do soli a nemusíte vařit, doporučuje Pohlreich carpaccio

Většinou máme zažito, že maso má být hlavně pořádně tepelně upravené. Přitom jsou i jiné možnosti, jak ho upravit tak, abychom si na něm co nejvíc pochutnali....  celý článek

Další z rubriky

Hovězí carpaccio zvládnete podle Pohlreicha připravit i doma.
Hovězí naložte do soli a nemusíte vařit, doporučuje Pohlreich carpaccio

Většinou máme zažito, že maso má být hlavně pořádně tepelně upravené. Přitom jsou i jiné možnosti, jak ho upravit tak, abychom si na něm co nejvíc pochutnali....  celý článek

Šéfkuchař Miroslav Kalina
Zažívat já v hospodách to, co Pohlreich, zblázním se, říká šéfkuchař Kalina

Díky populární televizní show MasterChef je tvář Miroslava Kaliny známá jako málokterého jiného šéfkuchaře. Podle něj je nejtěžší naučit děti jíst zeleninu.  celý článek

Někdy stačí špatně fungující radiátory jen odvzdušnit a je teplo.
PORADNA: Jak řešit zavzdušněné topení. Automatické ventily nepomohou

Stále se mi zavzdušňuje topení, nepomohly by mi automatické odvzdušňovací ventily? ptá se čtenář Martin. Podle odborníků je daleko lepší zjistit příčinu...  celý článek

Avokádové quacamole
Avokádové quacamole

Rychlovka, kterou zvládne a miluje každý.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.