Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Pár ingrediencí, minimum času a skvělý jablečný crumble je na světě

aktualizováno 
Rychlý moučník z jablek s neodolatelnou křupavou kůrkou, na který snadno seženete suroviny po celý rok, to je typický anglický crumble. Vystačíte si na něj s jablky, jednou hruškou pro zajímavější chuť, máslem, skořicí a moukou. Zakysanou smetanu a snítku máty už potřebujete jen na dozdobení.

Netipla bych si, že se od osmnáctiletého studenta gymnázia naučím připravovat moučník, který v průběhu následujících dvou týdnů upeču třikrát, protože je prostě úžasný. Stalo se. Martin Škoda, autor odborníky oceněné kuchařky Škoda nevařit (více zde) nám předvedl a dal ochutnat nečekaně lahodný a jednoduchý crumble.

Krok za krokem k moučníku s lahodnou chutí i konzistencí

Na porci zhruba pro čtyři osoby budete potřebovat 6 jablek, 1 hrušku, 2 lžíce přírodního řepného nebo třtinového cukru, 1 lžíci skořice a polévkovou lžíci másla.

Dá se i bez lepku!

TIP: Neuvěřitelně dobře chutná varianta s pohankovou moukou, která je vhodná pro ty, kdo dodržují bezlepkovou dietu. Zlatavá drobenka pak chutná oříškově.   

Jablka i hrušku oloupejte, zbavte je jadřince a nakrájejte na plátky. Spolu s máslem a lžící skořice je vhoďte do hrnce, přiklopte pokličkou a nechte ovoce při střední teplotě zhruba 10 minut dusit, jen občas lehce promíchejte.

Mezitím si připravte drobenku ze zhruba 300 g hladké mouky, 150 g hnědého přírodního cukru, 60 až 100 g změklého másla, 1 lžíce skořice a špetky soli. Všechny ingredience smíchejte a zpracujte v misce buď ručně, nebo pomocí dřevěné vařečky či polévkové lžíce, jde to taky. V každém případě potřebujete získat jemnou směs konzistencí připomínající mokrou strouhanku.

Fotogalerie

Pak si předehřejte troubu na 180 °C. Jablka přesypte do zapékací misky (nebo několika samostatných misek) a rovnoměrně je zasypejte připravenou máslovou drobenkou. 

Vložte do trouby a nechte péct asi 35 minut, dokud se na povrchu z drobenky nevytvoří křupavá a zlatavá krusta.

Po upečení nechte jablečný crumble minimálně 10 minut odpočinout a můžete servírovat úhledné hromádky nebo přímo v jednotlivých zapékacích miskách. Crumble je skvělý se zakysanou smetanou a snítkou máty, ale i bez nich. Teplý i studený, dokonce i druhý den. Pokud zbude.




Nejčtenější

Zdeněk Pohlreich: Končím, patřím do starého železa, už většinou ani nevařím

Zdeněk Pohlreich (v bistru Next Door by Imperial)

Téměř deset let jezdil po celé zemi a radil majitelům restaurací. Jeho pořad Ano, šéfe! se stal legendou. Teď se...

Drahý kopaný bazén stavět nemusíte. Osvěžení na zahradě rychle a levně

Bazén je vítaným letním osvěžením.

Ceny malých bazénů strmě klesají, a tak dávají možnost každému, kdo má trochu místa na zahradě, zchladit se po úmorném...



KVÍZ: Znáte jedovaté a chráněné hřiby, které byste měli nechat v lese?

Hřib rudonachový

Z nálezu hřibu se raduje každý houbař, patří ale všechny do košíku a do kuchyně? Zdaleka ne. I mezi hřiby jsou houby...

Klidná zahrada plná ovoce uprostřed města je splněným rodinným snem

Vysazení třešně a meruňky bylo prvním zahradnickým počinem manželů, kteří si...

„Naším prvním zahradnickým počinem bylo vysazení třešně a meruňky, které se nám po letech péče odměňují velkou úrodou...

S citem budovaná zahrada je vzpomínkou na bratra, který jí dal nejvíc

V oblasti Lužických hor se nádherně kvetoucím rododendronům a azalkám skvěle...

Přes tři desítky let práce se skrývají za rozlehlou zahradou, kde původně rostly jen náletové dřeviny a ležela spousta...

Další z rubriky

Kuchařský, vykosťovací, na zeleninu. Které nože by v kuchyni neměly chybět

Ke každé činnosti v kuchyni je třeba trochu jiný nůž.

Pokud si vybavujete kuchyni, budete potřebovat kvalitní nože. Jelikož jsou dost drahé, je třeba se rozhodnout, které...

VIDEO: V Kalifornii servírují duhovou pizzu, zdobí ji jedlým třpytem

V Kalifornii si můžete dát pohádkově duhovou pizzu

V kalifornské pizzerii jednou za čas změní menu a vytvoří limitovanou edici pokrmu, který se stává reklamní součástí...

Češi jsou považováni za krále recyklace, ukázal průzkum

Kontejnery na tříděný odpad

Díky třídění odpadu dokážou Češi za rok vrátit „do oběhu“ 9 z 10 stromů, které byly pokáceny kvůli papíru. Třídění se u...

Najdete na iDNES.cz