Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Vyzkoušejte jahodovou marmeládu podle Jamieho Olivera

aktualizováno 
Sezona zavařování začíná. Pro lidi, kteří ho ještě nezkusili, má pověst něčeho složitého a obestřeného tradicí složitých postupů. Ti, kteří ho zvládli, vám naopak řeknou, že není nic jednoduššího.

Klasická metoda zavíčkování a převrácení dnem vzhůru | foto: Profimedia.cz

Kdo zavařoval jednou, už umí zavařovat navždy. Ať patříte do jakékoliv kategorie, letos s námi určitě vyzkoušíte hodne nových receptů.

Jaké jsou rozdíly mezi marmeládou, džemem, povidly a rosoly

Doma si samozřejmě na své sklenice můžete napsat, co chcete, ale oficiálně je rozhodnutím Evropské unie marmeláda už jedině výrobek z citrusu, vody a cukru.

Čtěte ve středu

Přehledný seznam bylinek podle jejich léčivého použití

Prázdninový seriál o zavařování a bylinkách

Takže naše klasické domácí výrobky jsou zavařeniny neboli džemy. Je v nich ovoce, cukr a pak koření nebo třeba troška alkoholu.

Povidla jsou kompaktní svařené ovoce bez přidaného cukru, které se ze sklenice vykrajuje, jak je tuhé.

A pak už zbývají jen rosoly, které jsou průhledné a čiré, nekdy se zalitými kousky ovoce.

Rosolovitá konzistence zavařeniny je výsledkem práce pektinu obsaženého v ovoci. Nekteré druhy ovoce želírují skoro samy (rybíz, angrešt, nezralá jablka, kdoule nebo brusinky), do jiného je třeba přidat želírovací cukr nebo prášek. Těch je nekolik druhu a návod na zpracování najdete vždy na obalu – vyplatí se ho držet.

Jen prvotřídní ovoce

Má-li se vám zavařenina vydařit tak, aby vám vydělala spousty chvály, musíte začít perfektním ovocem. Musí být dokonale zralé, ale ne přezrálé nebo chycené plísní. Ony se sice nedokonalosti ve skleničce husté směsi vizuálně ztratí, ale poškodí chuť a barvu vašeho domácího výrobku.

Jamie Oliver doporučuje jahody s vanilkou

1 vanilkový lusk, kilo zralých jahod, omytých a odstopkovaných, 500 g želírovacího cukru.

Než začnete, vysterilizujte sklenice a víčka. Bud je ve dřezu zalijte vařící vodou z konvice, nebo je úplně ponořené povařte deset minut v hrnci. Případně položte sklenice i víčka na pečicí plech a zahřejte je na 100 °C.

Kuchařky Jamieho Olivera

Seženete je za akční ceny na Knihy.iDNES.cz

Jamie Oliver na titulu své knihy Moje velká Británie

Máte-li dobrou myčku s extra horkým programem, můžete je vysterilizovat i v ní. Rozkrojte podélně vanilkový lusk a vyškrabejte semínka. Vložte semínka do pánve spolu s jahodami a cukrem.

Rozmačkejte je v mačkadle na brambory a nechte schválně kusy jahod, aby měl džem hrubou strukturu. Položte pánev na střední plamen, přiveďte směs k varu a vařte pět minut. Potom teplotu o polovinu snižte a pečlivě stírejte pěnu z povrchu. Až už žádná nebude, nechte mírně vychladnout.

Asi po 15 minutách rozdělte směs do sklenic, zavíčkujte a otočte dnem vzhůru. Sklenice se teplem zatáhnou. Necháte-li džem vychladnout a pak ho zavíčkujete, musíte ho sníst do týdne a uchovávat v lednici.





Nejčtenější

Jeden z druhů octomilek pod mikroskopem. Ilustrační snímek
Masožravky, pastičky, samolepky, vysavač. Jak se doma zbavit octomilek

Tyto malé mušky milují sladké vůně a znepříjemňují pobyt v bytě v okamžiku, kdy se na stole objeví ovoce, pivo, víno, mošt nebo limonáda. Boj s nimi se zdá na...  celý článek

Kareta pravá (Eretmochelys imbricata)
Ekolog zjistil, že množství želv ve světových mořích roste. Až desetkrát

Světové populace mořských želv jsou zřejmě na vzestupu. Vědci z Aristotelovy univerzity v Soluni totiž zjistili, že po historickém úbytku se želvám v...  celý článek

Ústecké komíny (ilustrační snímek).
Kominíci mají napilno, topná sezona letos začala dřív

Letošní topná sezona začala nemilosrdně už na začátku září, a to způsobilo řadě tuzemských domácností nečekané starosti. Většina z nich totiž nestihla objednat...  celý článek

Šikoku inu (shikoku inu) je od roku 1937 japonským národním pokladem.
Z japonských psích lovců prasat milovaní společníci i národní poklad

Japonci jsou přesvědčeni, že jimi vyšlechtěná psí plemena jsou naprosto výjimečná, což lze samozřejmě tvrdit například i u národních plemen českých. Nicméně...  celý článek

Další z rubriky

Aplikaci PlantNet k určování divokých druhů rostlin si lze do mobilního...
Stačí vyfotit list nebo květ rostliny a aplikace prozradí její jméno

Uživatelsky příjemnou aplikaci, díky níž se z vás může stát vášnivý botanik, vyvinuli francouzští vědci. Stačí vyfotit list, květ, plod nebo kůru rostliny a...  celý článek

Čerpadlo Gardena s automatem
Čerpadlo do sudu zalije zahrádku, ale nepočítejte s velkým kropením

Sud na dešťovou vodu na zahradě používá většina zahrádkářů. Byla by škoda, když už náhodou občas zaprší, pouštět vodu do kanálu. Je lepší využít ji na zalévání.  celý článek

Květinové cibulky musí být pevné a bez známek plísně či jiného poškození.
Tulipány a spol. sázejte právě teď, ať stihnou do jara nabrat sílu

Má-li vaše zahrada na jaře rozkvést pestrými květy cibulovin, právě teď na podzim si vyhrňte rukávy a začněte je strkat do hlíny. Tulipány či narcisy totiž...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.