Vyzkoušejte jahodovou marmeládu podle Jamieho Olivera

aktualizováno 
Sezona zavařování začíná. Pro lidi, kteří ho ještě nezkusili, má pověst něčeho složitého a obestřeného tradicí složitých postupů. Ti, kteří ho zvládli, vám naopak řeknou, že není nic jednoduššího.

Klasická metoda zavíčkování a převrácení dnem vzhůru | foto: Profimedia.cz

Kdo zavařoval jednou, už umí zavařovat navždy. Ať patříte do jakékoliv kategorie, letos s námi určitě vyzkoušíte hodne nových receptů.

Jaké jsou rozdíly mezi marmeládou, džemem, povidly a rosoly

Doma si samozřejmě na své sklenice můžete napsat, co chcete, ale oficiálně je rozhodnutím Evropské unie marmeláda už jedině výrobek z citrusu, vody a cukru.

Čtěte ve středu

Přehledný seznam bylinek podle jejich léčivého použití

Prázdninový seriál o zavařování a bylinkách

Takže naše klasické domácí výrobky jsou zavařeniny neboli džemy. Je v nich ovoce, cukr a pak koření nebo třeba troška alkoholu.

Povidla jsou kompaktní svařené ovoce bez přidaného cukru, které se ze sklenice vykrajuje, jak je tuhé.

A pak už zbývají jen rosoly, které jsou průhledné a čiré, nekdy se zalitými kousky ovoce.

Rosolovitá konzistence zavařeniny je výsledkem práce pektinu obsaženého v ovoci. Nekteré druhy ovoce želírují skoro samy (rybíz, angrešt, nezralá jablka, kdoule nebo brusinky), do jiného je třeba přidat želírovací cukr nebo prášek. Těch je nekolik druhu a návod na zpracování najdete vždy na obalu – vyplatí se ho držet.

Jen prvotřídní ovoce

Má-li se vám zavařenina vydařit tak, aby vám vydělala spousty chvály, musíte začít perfektním ovocem. Musí být dokonale zralé, ale ne přezrálé nebo chycené plísní. Ony se sice nedokonalosti ve skleničce husté směsi vizuálně ztratí, ale poškodí chuť a barvu vašeho domácího výrobku.

Jamie Oliver doporučuje jahody s vanilkou

1 vanilkový lusk, kilo zralých jahod, omytých a odstopkovaných, 500 g želírovacího cukru.

Než začnete, vysterilizujte sklenice a víčka. Bud je ve dřezu zalijte vařící vodou z konvice, nebo je úplně ponořené povařte deset minut v hrnci. Případně položte sklenice i víčka na pečicí plech a zahřejte je na 100 °C.

Kuchařky Jamieho Olivera

Seženete je za akční ceny na Knihy.iDNES.cz

Jamie Oliver na titulu své knihy Moje velká Británie

Máte-li dobrou myčku s extra horkým programem, můžete je vysterilizovat i v ní. Rozkrojte podélně vanilkový lusk a vyškrabejte semínka. Vložte semínka do pánve spolu s jahodami a cukrem.

Rozmačkejte je v mačkadle na brambory a nechte schválně kusy jahod, aby měl džem hrubou strukturu. Položte pánev na střední plamen, přiveďte směs k varu a vařte pět minut. Potom teplotu o polovinu snižte a pečlivě stírejte pěnu z povrchu. Až už žádná nebude, nechte mírně vychladnout.

Asi po 15 minutách rozdělte směs do sklenic, zavíčkujte a otočte dnem vzhůru. Sklenice se teplem zatáhnou. Necháte-li džem vychladnout a pak ho zavíčkujete, musíte ho sníst do týdne a uchovávat v lednici.




Nejčtenější

Lidé jsou zhýčkaní a líní, s puškou chráním zvířata, říká lovkyně

Lovkyně Michaela Fialová ráda provokuje a z výhrůžek si nic nedělá

Michaela Fialová si na focení pro magazín Víkend oblékla šatičky s kolouškem Bambi. Zastřelila mu nejen maminku,...

Skotská klapouchá. Kočičí společnice, která je stínem svého majitele

Klapouchost se projeví jen u jedinců, kteří jsou nositeli genu způsobujícího...

Jemná malá ouška sklopená dopředu dávají této kočce jedinečný výraz, těžko si ji spletete s jinou. Tedy pokud zdědila...



Kočky nejsou hypochondři, svoje neduhy zpravidla pečlivě skrývají

Jablonecká vyhláška například zakazuje krmit toulavé kočky.

Jsou nezávislé, mají od přírody tuhý kořínek a navíc ještě devět životů. Všechny tyto lidové „pravdy“ o kočkách mohou...

Dobrý den, jsem Potxolo. Budu největší a nejdražší vůl na světě

Plemeno plavého aquitánského skotu

Je mu sedm let a denně sežere asi 50 kilogramů brambor, mrkve a další potravy. Podle deníku El Mundo jeho majitelé už...

Vepřová žebra na houbách: konečně chlapský houbový recept

Maso položíte na hlavičky hub, okořeníte a přidáte trochu sádla

I muži mají své oblíbené kulinářské houbové speciality. K houbám však přidají pořádný kus masa.

Další z rubriky

Zazimování zahrady: nezapomeňte na vodní plochy, radí zahradník

Vysokým výkonem, záběrem 46 cm a pevným kovovým šasi připomíná AKU rotační...

Nenechte nic náhodě a zazimujte zahradu ještě před příchodem prvních večerních mrazíků. Speciální péči potřebuje...

KVÍZ: Umíte v kuchyni využít plané květy, pelyněk či kořen pampelišky?

Jakmile se venku něco zazelená, lze vyrazit s košíkem a nůžkami na bylinky. Jen...

S babím létem mnohde po osvěžujících deštících vyrazily čerstvé bylinky. A pokud bude ještě chvíli pokračovat letošní...

Potkejte se s farmáři budoucnosti. V Kalifornii pěstují zeleninu roboti

Robot se stará o přesazování rostlinek.

Kalifornský start-up Iron Ox představil stroj, který pomocí robotického ramene dokáže přemísťovat těžké palety i...



Najdete na iDNES.cz