Recept na krémové jahodové tvaronočky, které vás pošlou do ráje

aktualizováno 
Kdo by nemiloval ovocné tvarohové knedlíky, když spojují dvě úžasné suroviny: tvaroh a jahody jako sezonní ovoce. A ještě nás přenesou do dětství, protože ty nejlepší vždycky dělávala babička. Zvládnete je ale určitě i sami. Stejně jako krémové tvaronočky, když se nechcete patlat s knedlíky.

Tvarohové nočky s jahodami na másle neboli tvaronočky | foto: www.cuketka.cz/jahody/

Tvarohové knedlíky připravíte bez vážení surovin, jen podle citu. Bez zbytečného nepořádku na lince mohou být poměrně rychle na stole jako jedno z nej českých národních jídel, které navíc vyvolává vzpomínky na prázdniny.

Potřebné suroviny:

  • 250 g tvarohu (měkký nebo tučný)
  • krupice
  • 250 g očištěných jahod
  • 2 lžíce másla
  • cukr moučka

Podobné je to i s malými tvarohovými noky, odtud výraz tvaronočky, které si můžete připravit klidně jako rychlý dezert. Za půl hodiny je budete mít hotové.

Oproti tvarohovým knedlíkům, jejichž  těsto obsahuje kromě tvarohu ještě vejce a hrubou mouku - a jejichž přípravu najdete níže na videu - jsou nočky jemnější. A pokud je povaříte jen krátce, zůstanou i pěkně krémové.

Jahody s jemnou máslovou omáčkou je pak skvěle chuťově doplňují a společně vytvářejí tu pravou, senzační a zapamatovatelnou letní chuť.

Fotogalerie

Celý vtip je v tom, že využijete přirozené vlastnosti tučného vymačkaného tvarohu, který ve vroucí vodě pěkně drží pohromadě i bez mouky. Krupice budete potřebovat jen několik lžic, na obalení noků. Poté ji můžete prosít a vrátit zpět do pytlíku. Množství cukru je minimální, čistě jen na oslazení omáčky.

Než se pustíte do vaření, ještě si k ruce připravte velký hrnec s vroucí a jen malinko osolenou vodou.

Tvaroh rozbalte, dejte na papírový ubrousek, přiklopte ho druhým ubrouskem a vymačkejte z něj co nejvíc tekutiny. Měl by pak být na povrchu suchý a mírně drolivý. Pokud stále pouští vodu, postup opakujte s dalším ubrouskem.

Praktické rady a tipy

  • Dá se mouka úplně vynechat? Ano, dá, tvaroh ve vroucí vodě ztuhne i bez ní. Nočky jsou pak ale velmi křehké a nedrží tak dobře jako ty obalené v krupici.
  • Dá se takto zpracovat i další ovoce? Určitě ano, nebojte se experimentovat. Půjde to dobře se sladkým letním ovocem jako meruňky, broskve či švestky, výborné budou i omáčky z borůvek, malin nebo ostružin.

Z vymačkaného tvarohu vytvarujte malé, asi 2cm noky, které dlaní vyválejte do tvaru kuličky. Vytvarované noky přendejte do misky s krupicí a obalte.

Menší jahody nechte celé, větší rozpulte. V rendlíku rozpusťte máslo, přidejte jahody a minutu poduste. Sundejte z plamene, přikryjte poklicí a nechte dojít. Jakmile jahody pustí šťávu, doslaďte je cukrem podle chuti a promíchejte.

Noky opatrně vložte do vroucí vody a povařte jednu až dvě minuty. Opatrně je vylovte děrovanou naběračkou a než je naservírujete na talíř, osušte je ubrouskem nebo papírovou utěrkou. Podávejte spolu s dušenými jahodami.

A jak na přípravu o něco pracnějších tvarohových knedlíků?

Autoři:
Témata: ráj, Jahody, Knedlíky

Nejčtenější

Svatomartinská husa krok za krokem: peče se sama bez kontroly 13 hodin

Sliny se sbíhají i na obrázku

Dozlatova pečená husička patří k oslavám svatého Martina stejně jako Ježíšek k vánočním svátkům. Ideální je vložit ji...

V Paříži na ryby? Kvůli imigrantům dnes musíte mít odvahu, řekl Vágner

Rybář Jakub Vágner v diskusním pořadu iDNES.cz Rozstřel (13. listopadu 2018)

Jakub Vágner je rybář, který proslul „hony“ za téměř vymřelými rybami po celém světě a několika světovými rekordy. Dnes...

Nájem platí Šárce Grossové, mají boží svíčkovou a od šéfové první hvězdu

Jitka a Santo Pagana na terase pražského podniku Černý kohout s výhledem do...

Jen těžko lze nahradit někoho, kdo je jako doma jak v kuchyni svého podniku, tak v jeho organizaci. Nekompromisně to v...

Pohlreich už zase vaří v televizi. V neděli dopoledne a opět lehce

O zeleninu není nouze ani v nové řadě Teď vaří šéf, protože Zdeněk Pohlreich...

Zdeněk Pohlreich z obrazovek úplně nezmizel, pěkně v klidu si pro své fanoušky připravil další lehké recepty, po...

Přes léto dala dohromady starou dřevěnou chatku. Díky barvám prokoukla

S minimálními náklady čtenářka proměnila i malinkou koupelnu.

Shodou náhod se čtenářka Kateřina dostala k opuštěné chatičce, kterou někdo používal naposledy před dvaceti lety. Stav...

Další z rubriky

Pohlreich přesvědčí i dýňové odpírače. Rychlá polévka z jednoho hrnce

Dýňová polévka s praženými semínky

Ve třetím pokračování pořadu Teď vaří šéf!, kde Zdeněk Pohlreich ukazuje light recepty pro celý den, nechybí ani návod...

Polka vytvořila obal z bakterií a kvasinek. Můžete ho sníst

Biologický obal je vyrobený z přírodních látek a po použití jej můžete...

Polská návrhářka Roza Januszová vymyslela alternativu k plastovým obalům na potraviny. Je vyrobena z přírodních látek a...

OBRAZEM: Mláďata zvířat celého světa v podzimních kulisách Zoo Praha

Podzim není úplně typickým obdobím pro mláďata, v pražské zoo jich ovšem lze o...

Podzim není úplně typickým obdobím pro mláďata, v pražské zoo jich ovšem lze o letošním krásném podzimu obdivovat...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz