Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Recept na krémové jahodové tvaronočky, které vás pošlou do ráje

aktualizováno 
Kdo by nemiloval ovocné tvarohové knedlíky, když spojují dvě úžasné suroviny: tvaroh a jahody jako sezonní ovoce. A ještě nás přenesou do dětství, protože ty nejlepší vždycky dělávala babička. Zvládnete je ale určitě i sami. Stejně jako krémové tvaronočky, když se nechcete patlat s knedlíky.

Tvarohové nočky s jahodami na másle neboli tvaronočky | foto: www.cuketka.cz/jahody/

Tvarohové knedlíky připravíte bez vážení surovin, jen podle citu. Bez zbytečného nepořádku na lince mohou být poměrně rychle na stole jako jedno z nej českých národních jídel, které navíc vyvolává vzpomínky na prázdniny.

Potřebné suroviny:

  • 250 g tvarohu (měkký nebo tučný)
  • krupice
  • 250 g očištěných jahod
  • 2 lžíce másla
  • cukr moučka

Podobné je to i s malými tvarohovými noky, odtud výraz tvaronočky, které si můžete připravit klidně jako rychlý dezert. Za půl hodiny je budete mít hotové.

Oproti tvarohovým knedlíkům, jejichž  těsto obsahuje kromě tvarohu ještě vejce a hrubou mouku - a jejichž přípravu najdete níže na videu - jsou nočky jemnější. A pokud je povaříte jen krátce, zůstanou i pěkně krémové.

Jahody s jemnou máslovou omáčkou je pak skvěle chuťově doplňují a společně vytvářejí tu pravou, senzační a zapamatovatelnou letní chuť.

Fotogalerie

Celý vtip je v tom, že využijete přirozené vlastnosti tučného vymačkaného tvarohu, který ve vroucí vodě pěkně drží pohromadě i bez mouky. Krupice budete potřebovat jen několik lžic, na obalení noků. Poté ji můžete prosít a vrátit zpět do pytlíku. Množství cukru je minimální, čistě jen na oslazení omáčky.

Než se pustíte do vaření, ještě si k ruce připravte velký hrnec s vroucí a jen malinko osolenou vodou.

Tvaroh rozbalte, dejte na papírový ubrousek, přiklopte ho druhým ubrouskem a vymačkejte z něj co nejvíc tekutiny. Měl by pak být na povrchu suchý a mírně drolivý. Pokud stále pouští vodu, postup opakujte s dalším ubrouskem.

Praktické rady a tipy

  • Dá se mouka úplně vynechat? Ano, dá, tvaroh ve vroucí vodě ztuhne i bez ní. Nočky jsou pak ale velmi křehké a nedrží tak dobře jako ty obalené v krupici.
  • Dá se takto zpracovat i další ovoce? Určitě ano, nebojte se experimentovat. Půjde to dobře se sladkým letním ovocem jako meruňky, broskve či švestky, výborné budou i omáčky z borůvek, malin nebo ostružin.

Z vymačkaného tvarohu vytvarujte malé, asi 2cm noky, které dlaní vyválejte do tvaru kuličky. Vytvarované noky přendejte do misky s krupicí a obalte.

Menší jahody nechte celé, větší rozpulte. V rendlíku rozpusťte máslo, přidejte jahody a minutu poduste. Sundejte z plamene, přikryjte poklicí a nechte dojít. Jakmile jahody pustí šťávu, doslaďte je cukrem podle chuti a promíchejte.

Noky opatrně vložte do vroucí vody a povařte jednu až dvě minuty. Opatrně je vylovte děrovanou naběračkou a než je naservírujete na talíř, osušte je ubrouskem nebo papírovou utěrkou. Podávejte spolu s dušenými jahodami.

A jak na přípravu o něco pracnějších tvarohových knedlíků?

Autoři:


Témata: ráj, Jahody, Knedlíky

Nejčtenější

Zdeněk Pohlreich: Končím, patřím do starého železa, už většinou ani nevařím

Zdeněk Pohlreich (v bistru Next Door by Imperial)

Téměř deset let jezdil po celé zemi a radil majitelům restaurací. Jeho pořad Ano, šéfe! se stal legendou. Teď se...

Po vstupu do EU začalo v Česku rychleji ubývat ptáků, zjistila studie

Skřivan polní (Alauda arvensis)

Od vstupu Česka do Evropské unie začalo rychleji ubývat polní ptactvo, zjistili vědci z Přírodovědecké fakulty...



Drahý kopaný bazén stavět nemusíte. Osvěžení na zahradě rychle a levně

Bazén je vítaným letním osvěžením.

Ceny malých bazénů strmě klesají, a tak dávají možnost každému, kdo má trochu místa na zahradě, zchladit se po úmorném...

KVÍZ: Znáte jedovaté a chráněné hřiby, které byste měli nechat v lese?

Hřib rudonachový

Z nálezu hřibu se raduje každý houbař, patří ale všechny do košíku a do kuchyně? Zdaleka ne. I mezi hřiby jsou houby...

Klidná zahrada plná ovoce uprostřed města je splněným rodinným snem

Vysazení třešně a meruňky bylo prvním zahradnickým počinem manželů, kteří si...

„Naším prvním zahradnickým počinem bylo vysazení třešně a meruňky, které se nám po letech péče odměňují velkou úrodou...

Další z rubriky

Nová soutěž pro mladé kuchaře by jim měla přinést perspektivní místa

Každý pořádný kuchař by měl být schopen vyrobit domácí těstoviny.

Soutěž Young Chef 2018 je nová soutěž pro čerstvé absolventy učňovských kuchařských oborů. Během léta 30 nominovaných...

Česko 21. století: zůstáváme věrni teplým večeřím a společnému stolování

Rodiny v Česku zůstávají věrné teplým večeřím a společnému stolování.

Podle průzkumu mají lidé v Česku stále rádi teplé večeře a společné stolování. Tři čtvrtiny zdejších domácností mají...

Znojemské, rychlokvašky i kornyšonky. Jak si poradit se zavařováním okurek

Zavařování okurek je u nás jednou z největších tradic.

Sezona okurek a barevné letní zeleniny je právě na vrcholu. Nemáte-li rádi saláty, nebo vás nebaví je chystat, můžete...

Najdete na iDNES.cz