Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


VIDEO: Recept na neskutečně voňavý koláč s jahodami po italsku

aktualizováno 
Zapomeňte, že linecké těsto patří k Vánocům a užijte si chuťově podobný koláč s vanilkovým krémem v období vrcholného léta. Ať už spolu s posledními voňavými jahodami z českých záhonů, nebo s jinými. Chuťová kombinace je to delikátní.

Šéfkuchař Emanuel Ridi pekl nedávno tento jahodový koláč se svou maminkou, když ji navštívil během své prázdninové cesty doma na Elbě. Kvůli úspoře času šel cestou nejmenšího odporu. Těsto koupil hotové, jen do něj přidal hrst umletých mandlí, pro jemnější chuť. Mandle přitom před rozemletím dává do mrazáku, jak radí ve videu, aby se získaná mandlová mouka nelepila, ale byla krásně sypká.

Crostata alle fragole, tedy jahodový koláč, krok za krokem

Fotogalerie přípravy koláče

Na těsto budete potřebovat 210 g hladké mouky, 100 g másla, 3 žloutky, 100 g cukru moučka, špetku soli, citronovou kůru z jednoho citronu, třetinu sáčku prášku do pečiva a hrst rozemletých mandlí nebo mandlové mouky. Nezapomeňte na kousek másla a trochu mouky na vymazání a vysypání formy.

Na náplň a dozdobení dortu si připravte 1 vanilkový lusk, 300 až 400 ml mléka, 2 žloutky, 50 g moučkového cukru, 50 g jemného kukuřičného škrobu (například maizeny), čerstvé jahody a jahodový džem.

Připravte si těsto.
Těsto rozválejte tak, abyste s ním mohli vyložit koláčovou formu.
Vysypanou formu vyložte rozváleným těstem.

Těsto připravte z uvedených ingrediencí: žloutky ušlehejte s máslem, přidejte smíchané suché ingredience a těsto pečlivě zpracujte. Můžete ho i nechat odpočinout v chladu. Pak ho rozválejte, formu na koláč vytřete máslem, vysypte moukou a vyložte ji rozváleným těstem.

Těsto jemně propíchejte vidličkou, aby nenakynulo.
Formu s těstem překryjte pečicí folií nebo papírem a zasypte fazolemi, aby...
Pečte v předehřáté troubě deset minut na 180 °C.

Těsto ve formě jemně propíchejte vidličkou, aby nenakynulo. Poté formu překryjte pečicí folií nebo papírem a zasypte fazolemi, aby těsto moc nevyběhlo a zůstalo nízké. Pečte v předehřáté troubě deset minut na 180 °C, pak nechte vychladnout.

Na krém v míse vyšlehejte žloutky s moučkovým cukrem a kukuřičným škrobem.
Přilijte ohřáté vanilkové mléko a směs míchejte ve vodní lázni, dokud...
Směs míchejte ve vodní lázni (můžete si ji přelít do mlékovaru jako Italova...

Mezitím si připravte vanilkový krém na náplň: mléko ochuťte vanilkovými semínky z rozříznutého lusku a ohřejte. V míse vyšlehejte žloutky s moučkovým cukrem a kukuřičným škrobem a přilijte ohřáté vanilkové mléko. Směs míchejte ve vodní lázni (můžete si ji přelít do mlékovaru jako Italova maminka), dokud nezhoustne.

Vanilkový krém nalijte na vychladlý korpus a rozetřete.
Do vanilkového krému vyskládejte očištěné jahody špičkou nahoru.
Jahodový džem lehce ohřejte, aby byl tekutější a jahody  s ním potřete.

Hustý krém nalijte na vychladlý korpus a rozetřete. Celé očištěné jahody pak na krém vyskládejte špičkami nahoru. Marmeládu nechte chvilku rozehřát, aby se lépe roztírala, pomažte jí špičky jahod a dejte koláč vychladit.

Tento a další recepty - těšte se například na přípravu chobotnice podle Italovy maminky - odvysílá televize Prima family v úterý večer v pořadu Léto s Italem.

Autor:




Nejčtenější

Svah za domem by měl být zpevněný výsadbou keřů nebo stromů.
PORADNA: Máme nad domem svah. Mám strach, že se nám sesune na barák

Čtenáře Michala děsí, že se půda sesune na jeho dům. Ptá se, zda je možné svah zpevnit výsadbou vhodných dřevin.  celý článek

Max a Angie zkoumají spinner
VIDEO: Princip spinneru pochopila i koťata něžných chlupatých obrů

Jak dopadne spinner, který svěříte tlapkám a drápkům dvěma téměř čtyřměsíčních kocourků mainské mývalí? Zasunou ho rázným úderem někam pod nábytek, nebo ho...  celý článek

Poslední rozloučení téměř šedesátileté šimpanzice
Umírající šimpanzice Mama poznala ošetřovatele z mládí a objímala ho

Lidoopi mají nejen velmi dobrou paměť, ale i schopnost k někomu přilnout. Potvrdila to devětapadesátiletá šimpanzí samice Mama, která loni v dubnu uhynula v...  celý článek

Vlhké košile se postupně jedna za druhou vtahují do skříně přístroje.
VIDEO: Automat na nenáviděné žehlení zvládne dvanáct kusů v jedné várce

Britští inženýři se rozhodli dát sbohem nejúmornější domácí práci, tedy žehlení. Rohan Kamdar a Trevor Kerth vymysleli parní stroj Effie, do kterého můžete...  celý článek

Další z rubriky

Výsledkem jsou dvě spojené kosti, maso je už téměř oddělené.
VIDEO: Pohlreich ukáže, jak vykostit kuřecí stehna. Pro křehčí řízky

Zdeňkova akademie jde po jednotlivých kuchařských technikách. Ve druhém díle se Pohlreich sice věnuje grilování, ale zmíní i detail, který zajímá hodně...  celý článek

Při metodě vaření sous-vide neboli ve vakuu se neobejdete bez vakuovacího...
Pohlreich učí vařit sous-vide neboli ve vakuu. Tedy šetrně a jednoduše

„Sous-vide je kámoš, ne soupeř. Pomůže vám uvařit věci, o kterých jste si v životě mysleli, že jsou neproveditelné,“ popisuje Pohlreich francouzskou metodu...  celý článek

Demi-glace se podává k masům.
Kosti na demi-glace nemusíte vařit dva dny. Návod krok za krokem

Některé profesionální recepty radí, že abyste dostali pořádnou omáčku demi-glace, musíte „táhnout“ kosti 48 hodin. Šéfkuchař Jiří Roith však tvrdí, že zhruba...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.