Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Vlastních voňavých jahod se nevzdávejte na zahradě ani v bytě

aktualizováno 
Jahodové plody putující k nám z celého světa se musí kvůli exportu sklízet předčasně a jejich chuť a vůně není nikdy taková jako u jahod tuzemských. Není tedy divu, že opravdově a nejlépe voní a chutnají ty z vlastní zahrady, navíc jejich pěstování není problém.

Není nad vlastní voňavé jahody... | foto: Profimedia.cz

Jahodník lze pěstovat skoro na každé zahradě, protože pro každou se najde ideální odrůda. Najdete totiž mezi nimi i ty, které snesou drsnější klima. Překážkou není ani nadmořská výška kolem 800 metrů. Jsou odrůdy, které s menšími ztrátami přežijí i přízemní mrazík.

Základem bohaté úrody je dobrá půda

Aby jahodníky bohatě plodily, potřebují středně těžkou, strukturní půdu, ideálně lehce kyselou, s pH kolem 5,5. Nejlepší je sázet jahodníky na místo, kde předtím byla plodina hnojená chlévským hnojem, jako je zelenina či brambory.

Při přípravě nového "jahodiště" nejprve půdu odplevelte, zryjte do hloubky kolem 20 centimetrů a poté do ní zapravte dostatečné množství vyzrálého kompostu, nebo speciálního substrátu pro jahody. S výsadbou jahod ovšem začněte až dva tři týdny poté. Při jarní výsadbě se musíte smířit s tím, že úroda bude první rok malá, vhodnější je výsadba v září.

Stanoviště by mělo být ideálně plně osluněné, aby jahody dobře dozrávaly a také aby po ranní rose rychle osychaly a díky tomu neplesnivěly. Trvale zamokřené pozemky se pro jahody nehodí. Stejně jako staré jahodiště, tam by totiž nahromaděné mikroorganismy vadily novým jahodám v růstu.

Jak vybírat odrůdu podle úmyslů s budoucí úrodou

Pěstitelský tip:

Chcete-li sklízet jahody co nejdéle, tedy po celou sezonu trvající zhruba od konce května do půlky července, namíchejte si odrůdy s různým obdobím sklizně (každá plodí zhruba v průběhu dvou týdnů). Přihodit můžete i některou se stáleplodících odrůd, které plodí po dobu několika měsíců.

Pokud plánujete vlastní úrodu jahod zpracovat do džemů a dření, sáhněte po odrůdách s měkkými plody, které se dají snadno rozmačkat. Patří mezi ně například Kama, Karmen, Dukát, Red Gauntlet či Queen.

Do kompotů jsou zase vhodné plody tmavší barvy, bez vnitřní dužiny, které drží barvu i po sterilaci. Jsou to například Senga Sengana, Frikonsa, Bounty, Rosie, Korona nebo odrůda Civmad.

Do mrazáku a na knedlíky zase oceníte menší kulaté plody s malou dutinou, například Polka, Rumba, Elkat, Korona, Dita, Sonáta, Pandora a mnoho dalších.

Vyzkoušejte pěstování na balkoně

Když na to přijde, dají se vlastní jahody vypěstovat i na okenním parapetu.

Když na to přijde, dají se vlastní jahody vypěstovat i na balkoně či okenním parapetu.

Vlastních jahod se nemusíte vzdávat ani v případě, že nemáte zahradu. Pěstování na balkoně (více informací o tzv. jedlých balkonech najdete zde) je ovšem poměrně náročné, protože jahodníky mohou trpět nedostatkem prostoru. Nejsnazší a nejjistější je tak v tomto případě pěstování jahod měsíčních. 

Chybu neuděláte pěstováním v samozavlažovacích truhlících (například cenné rady k pěstování zeleniny v těchto truhlících najdete zde), či závěsných koších. Ani v tom případě však nesmíte zapomínat na pravidelnou zálivku a přihnojování, ideálně biohnojivy.

A když už si budete pěstovat pár vlastních kousků, pečlivě si vyberte odrůdu. Chuť většiny z nich se sice příliš neliší, ale některé starší mají charakteristické aroma a hodí se hlavně pro přímou spotřebu, například Prima, Korona, Zefýr, Elsanta, Rosie či Bounty. Po lesních jahodách chutnají české odrůdy Karmen a Dita, chuťově výrazné jsou také Darselekt, Frikonsa, Sonáta a Pandora.

Autoři:



Nejčtenější

Rostou hřiby, někde ještě i smrže. Ale jen na pár místech v republice

Úlovek z tohoto týdne, z lokality u Kostelce nad Černými lesy. Zapomeňte ovšem...

Specifický úkaz, kdy kvetou souběžně rostliny, jež bývají v půlce května již odkvetlé, a současně ty, které vykvetly o...

KVÍZ: Vyznáte se v používání kuchyňských bylinek?

Libeček (vysoký v pozadí), šalvěj, pažitka a další. Vše na jednom záhonu.

Bez bylinek se v kuchyni prakticky neobejdeme. Při vaření dávají pokrmům jejich typickou chuť a některým kuchyním...



Zamořil panelák cvrčky pro své chameleony. Stálo ho to padesát tisíc

Bez živého hmyzu se chameleoni neobejdou. Jeho přechovávání však má svá úskalí,...

Chovatelství exotických zvířat si často žádá nemalé oběti. Musíte svým mazlíčkům vytvořit ideální podmínky imitující...

V Česku přibývá zelených střech. Fungují jako přírodní klimatizace

Zelená zahrada na rodinném domě na Růmech ve Zlíně

Loni v Česku vyrostlo o polovinu více zelených střech než v roce 2016. Konkrétně to bylo 195 tisíc metrů čtverečních....

VIDEO: Sprostě dobrý, říká Pohlreich o opékané jarní cibulce

Omáčka slouží jako dip, do kterého se cibulka při konzumaci namáčí.

Další díl pořadu Rozpal to ve Španělsku, Šéfe! přinesl několik zajímavých receptů. Opékanou jarní cibulku s omáčkou si...

Další z rubriky

Hrozí kolaps ekosystému. Hmyz vymírá, jeho počty klesly na čtvrtinu

„Můj rekord je 22 včel a tři čmeláci na metr čtvereční,“ chlubí se...

Spíš než motýla potkáte v přírodě virtuálního pokémona. Chcete-li dětem ukázat na louce babočku, budete to mít těžké....

Nezapomeňte pohnojit trávník, zesílí a nedá prostor pampeliškám

Na malé plochy si vystačíte s ručním rozmetačem.

Kdo se pokouší udržet svůj trávník bez plevelů, neměl by ho na jaře opomenout pohnojit. Po zimě zesílí a až začnou...

Lanýže nemusí být luxus. Zasaďte si naočkovaný strom a můžete sklízet

Lanýže platí za kulinářskou a drahou specialitu.

V jídelníčku našich předků nechyběly lanýže jako samozřejmá součást a vůbec nebyly luxusním zbožím jako dnes. Nadšenci...

Už víte, kam do školky?
Už víte, kam do školky?

Také vás čeká tento rok zápis do školky? Poraďte se, jaká školka je nejlepší ve vašem okolí, či jestli zvolit státní nebo soukromou.

Najdete na iDNES.cz