Není nad vlastní voňavé jahody... | foto: Profimedia.cz

Vlastních voňavých jahod se nevzdávejte na zahradě ani v bytě

  • 5
Jahodové plody putující k nám z celého světa se musí kvůli exportu sklízet předčasně a jejich chuť a vůně není nikdy taková jako u jahod tuzemských. Není tedy divu, že opravdově a nejlépe voní a chutnají ty z vlastní zahrady, navíc jejich pěstování není problém.

Jahodník lze pěstovat skoro na každé zahradě, protože pro každou se najde ideální odrůda. Najdete totiž mezi nimi i ty, které snesou drsnější klima. Překážkou není ani nadmořská výška kolem 800 metrů. Jsou odrůdy, které s menšími ztrátami přežijí i přízemní mrazík.

Základem bohaté úrody je dobrá půda

Aby jahodníky bohatě plodily, potřebují středně těžkou, strukturní půdu, ideálně lehce kyselou, s pH kolem 5,5. Nejlepší je sázet jahodníky na místo, kde předtím byla plodina hnojená chlévským hnojem, jako je zelenina či brambory.

Při přípravě nového "jahodiště" nejprve půdu odplevelte, zryjte do hloubky kolem 20 centimetrů a poté do ní zapravte dostatečné množství vyzrálého kompostu, nebo speciálního substrátu pro jahody. S výsadbou jahod ovšem začněte až dva tři týdny poté. Při jarní výsadbě se musíte smířit s tím, že úroda bude první rok malá, vhodnější je výsadba v září.

Stanoviště by mělo být ideálně plně osluněné, aby jahody dobře dozrávaly a také aby po ranní rose rychle osychaly a díky tomu neplesnivěly. Trvale zamokřené pozemky se pro jahody nehodí. Stejně jako staré jahodiště, tam by totiž nahromaděné mikroorganismy vadily novým jahodám v růstu.

Jak vybírat odrůdu podle úmyslů s budoucí úrodou

Pěstitelský tip:

Chcete-li sklízet jahody co nejdéle, tedy po celou sezonu trvající zhruba od konce května do půlky července, namíchejte si odrůdy s různým obdobím sklizně (každá plodí zhruba v průběhu dvou týdnů). Přihodit můžete i některou se stáleplodících odrůd, které plodí po dobu několika měsíců.

Pokud plánujete vlastní úrodu jahod zpracovat do džemů a dření, sáhněte po odrůdách s měkkými plody, které se dají snadno rozmačkat. Patří mezi ně například Kama, Karmen, Dukát, Red Gauntlet či Queen.

Do kompotů jsou zase vhodné plody tmavší barvy, bez vnitřní dužiny, které drží barvu i po sterilaci. Jsou to například Senga Sengana, Frikonsa, Bounty, Rosie, Korona nebo odrůda Civmad.

Do mrazáku a na knedlíky zase oceníte menší kulaté plody s malou dutinou, například Polka, Rumba, Elkat, Korona, Dita, Sonáta, Pandora a mnoho dalších.

Vyzkoušejte pěstování na balkoně

Když na to přijde, dají se vlastní jahody vypěstovat i na balkoně či okenním parapetu.

Vlastních jahod se nemusíte vzdávat ani v případě, že nemáte zahradu. Pěstování na balkoně (více informací o tzv. jedlých balkonech najdete zde) je ovšem poměrně náročné, protože jahodníky mohou trpět nedostatkem prostoru. Nejsnazší a nejjistější je tak v tomto případě pěstování jahod měsíčních. 

Chybu neuděláte pěstováním v samozavlažovacích truhlících (například cenné rady k pěstování zeleniny v těchto truhlících najdete zde), či závěsných koších. Ani v tom případě však nesmíte zapomínat na pravidelnou zálivku a přihnojování, ideálně biohnojivy.

A když už si budete pěstovat pár vlastních kousků, pečlivě si vyberte odrůdu. Chuť většiny z nich se sice příliš neliší, ale některé starší mají charakteristické aroma a hodí se hlavně pro přímou spotřebu, například Prima, Korona, Zefýr, Elsanta, Rosie či Bounty. Po lesních jahodách chutnají české odrůdy Karmen a Dita, chuťově výrazné jsou také Darselekt, Frikonsa, Sonáta a Pandora.