Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Česko 21. století: zůstáváme věrni teplým večeřím a společnému stolování

aktualizováno 
Podle průzkumu mají lidé v Česku stále rádi teplé večeře a společné stolování. Tři čtvrtiny zdejších domácností mají teplou večeři aspoň čtyřikrát týdně a 29 % dokonce denně.

(ilustrační snímek) | foto: Profimedia.cz

Průzkum prováděla Buřinka, stavební spořitelna České spořitelny. Podle těchto výsledků k jednomu stolu při společné večeři zasedá denně 37 % lidí a aspoň čtyřikrát v týdnu si společné stolování dopřeje nadpoloviční většina z nás (59 %). 

Fotogalerie

Průzkum potvrdil, že kuchyň je stále srdcem domácnosti a dělá z bydlení ten pravý domov. I proto do ní Češi rádi investují. Podle interních statistik Buřinky téměř třetinu úvěrů, které tato stavební spořitelna v loňském roce poskytla, využili klienti na pořízení nebo renovaci kuchyně.

„Je milé vidět, že i v dnešní hektické době si lidé najdou čas, aby doma společně stolovali. Rodina je pohromadě a čas strávený chystáním společného jídla za to určitě stojí,“ říká Jana Hrušková z Buřinky. 

„Trendem je také to, že stále více Čechů chce, aby jejich kuchyň dobře vypadala, byla moderní, prakticky uspořádaná a dobře vybavená,“ dodává.

Pro renovaci kuchyně nahrává i to, že nově lze využít úvěr i na pořízení vybavení, jako jsou elektrospotřebiče nebo koberce, pokud je to v rámci rekonstrukcí nebo stavby. 

Na Moravě se vaří nejčastěji

Podle průzkumu od Buřinky mají výrazně častěji teplou večeři lidé na Moravě. 

O průzkumu

Sběr dat pro průzkum „Buřinka – Češi v kuchyni“ byl realizován v březnu 2018 prostřednictvím aplikace Instant Research agentury Ipsos na reprezentativním vzorku 1 050 respondentů.

Tam je vařené jídlo denně v 37 % domácnostech, oproti tomu v českých krajích je to ve 26 % a v Praze jen ve 22 %. 

Vliv má také vzdělání – čím vzdělanější lidé jsou, tím méně často chystají teplou večeři. Neplatí to však o společném stolování. Tam bez rozdílu regionu, věku a vzdělání jsou odpovědi na frekvenci společného stolování velmi podobné. Aspoň pětkrát v týdnu spolu stoluje polovina Pražanů a necelá polovina Moravanů a lidí v českých krajích.

Jak často u vás vaříte teplé večeře?

celkem hlasů: 703

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 středa 18. července 2018. Anketa je uzavřena.

Několikrát týdně 324
Vůbec 277
Denně 102
Autor:



Nejčtenější

Pohlreich v dětském koutku: Kdybyste jim vařili modré z nebe, nesnědí to

Zdeněk Pohlreich vysvětluje rozdíl mezi běžnou a panko strouhankou.

Zdeněk Pohlreich se dostal v poslední řadě pořadu Ano, šéfe! do pekla dětského koutku, který evidentně nesnáší. V...

Pohlreich odhalil rozpory v kuchyni. Kuchaři to zabalili kvůli neshodám

Bývalý šéfkuchař Vladimír Hanzelka dnes už vaří v Novém Jičíně.

V pořadu televize Prima Ano, šéfe! se odehrálo drama, které je velmi časté v mnoha restauracích. Až po návštěvě...



Problémy s plasty mají nejen v Asii, řeší je i v USA. Chytají je do sítí

Sbírání odpadků u vyústění dešťové kanalizace

Kvůli plastům vznikají iniciativy i v rozvinutých státech, jako jsou Spojené státy americké. Vyvinuli tam systém, který...

V Dejvicích vsadili na jednoduchost, na zahradě odpočívají a suší prádlo

Vlevo záhon s ovocnými keři lemující plot, vzadu nová pergola s posezením a...

Zahrada ve vnitrobloku v klidné části pražských Dejvic patří k prvorepublikové dvojvile se sedmi byty. Ta se před...

KVÍZ: Panenka, plecko, krkovice. Vyznáte se ve vepřovém mase?

V chladírně jsou jednotlivé roztříděné kousky připravené pro čisté kuchyňské...

Myslíte si, že by z vás mohl být dobrý řezník? V našem dalším kvízu se můžete otestovat. Podívejte se na „slepou mapu“...

Další z rubriky

KVÍZ: Ošibori, maguro nebo wašoku. Jak se vyznáte v japonské kuchyni?

Jen malá ukázka z pochoutek, které si můžete v restauraci objednat.

Japonská kuchyně je u nás čím dál populárnější. Protože rádi objevujeme nové chutě a také proto, že se u nás...

Někteří šílení sběratelé dávají jmění i za nedojedený toast celebrity

Sbírka Johna Hoatsona

Zaplatili byste desítky nebo stovky tisíc za použitý těhotenský test, vytržený zub, nakousnutý toast nebo nošené spodní...

Pohlreich odhalil rozpory v kuchyni. Kuchaři to zabalili kvůli neshodám

Bývalý šéfkuchař Vladimír Hanzelka dnes už vaří v Novém Jičíně.

V pořadu televize Prima Ano, šéfe! se odehrálo drama, které je velmi časté v mnoha restauracích. Až po návštěvě...

Najdete na iDNES.cz