Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Jak grilovat kukuřičný klas, sezonní výživovou bombu. A jak ho vybírat

aktualizováno 
Grilovat jen tak v alobalu, nebo v hávu vlastních listů? Vyberte si sami. Návod z rubriky „Vaříme podle Koko“, která vychází v magazínu Víkend, nabízí celou řadu možností. Navíc je kukuřice bezlepková, takže si ji bez problémů mohou dopřát i celiatici.

Kukuřice je plná cenných živin. Využijte, že je její sezona, a grilujte o sto šest. | foto: Profimedia.cz

Vedle rýže a pšenice je kukuřice třetí nejrozšířenější obilovinou na světě. U nás si vybavíme jasně žluté obilky obývající kukuřičnou palici, ovšem existují též odrůdy s bílými, červenými, purpurovými nebo i černými zrny.

ZLATÁ NÁKUPNÍ RADA

Klasy kukuřice důkladně zkontrolujte, abyste nekoupili zajíce v pytli. Každému klasu opatrně otevřete kabát z listů a zkontrolujte, jestli uvnitř nebydlí nežádoucí hmyzí vetřelci.

Protože kukuřice obsahuje optimální směsici látek pro maximální fyzický výkon a zdravý organismus, neměli bychom ji v jídelníčku opomíjet.

Obzvláště nyní, v její sezoně. Právě teď je nejlepší čas poslat čerstvou kukuřici rovnou na gril. Není třeba obávat se složitého zdlouhavého postupu, ačkoli pár základních pravidel znát musíte.

Jak si poradit s kukuřicí na grilu krok za krokem

Kukuřici před grilováním zbavte listů. Stačí všechno listoví stáhnout dolů, jako když loupete banán. Těsně u klasu ho pak pevně uchopit, zakroutit a jednoduše oddělit. Odstraňte i vyčnívající zbylé fousky.

Každou sobotu

Titulní strana Magazínu Víkend

Zmrzlinovou mapu Česka, tipy na nejlepší osvěžení v tropickém létě ze všech 14 krajů, najdete 5. srpna v příloze MF DNES Víkend

Pak klasy asi 10 minut předvařte v osolené vodě. Dají se sice konzumovat už jen po této úpravě, ale pobyt na roštu jim přidá znatelný šmrnc.

Už jsem se setkala i s využitím mikrovlnky. V takovém případě to bude vyžadovat 5 minut na maximální výkon, ale klas nebudete loupat a i v listech ho položíte do misky, kterou můžete pro ohřev v mikrovlnné troubě používat.

Vždy takto zpracovávejte jen jeden klas, ne více dohromady. Následně je možno kukuřici doladit na grilu nebo uložit do chladu a nechat čekat, klidně i den, než bude party v plném proudu.

Klas potřete olivovým olejem (fajnšmekři použijí kořeněný či bylinkový) nebo rozpuštěným máslem a za občasného obracení nechte na rozfajrovaném grilu do chvíle, než budou zrnka místy medově zlatá. V praxi to potrvá opět asi 10 minut. Solte až těsně před podáváním a sůl nechte strávníkům při ruce.

Grilovat lze i v alobalu a bez předvaření

Jestliže se chcete vyhnout dvoufázovému procesu s předvařováním, mám pro vás řešení. Očištěný klas důkladně potřete máslem nebo olejem, zabalte do alobalu a grilujte do konzumovatelného stavu; tentokrát počítejte s 20 minutami na grilu.

Veronika Koko Kokešová

I doma si pochutnáte jako v dobré restauraci. Jak na to, vám poradí Koko, populární gastronautka, která sama sebe považuje v kuchyni za samouka.

Foodblogerka Veronika Koko Kokešová

Jako autorka MENUdomu.cz byla dvakrát vyhlášena foodblogerkou roku, nyní má rubriku i v magazínu Víkend DNES.

Doma by to vyžadovalo pečení v troubě v alobalu asi 20 až 30 minut při 160 °C, na konci je třeba palici vybalit a zapnout horní ohřev na maximum.

Nebo zkuste efektní grilování kukuřice v kabátku z vlastních zelených listů. Nejdřív klasy i s listy ponořte na 30 minut do mísy se studenou vodou. Pak vodu nechte okapat, listy opatrně z klasu svlékněte, jako když loupete banán, potřete vše žluté vydatnou dávkou másla, vraťte listy na místo, a na špičce svažte namočeným kuchyňským provázkem. Položte na gril a ponechte 10 až 15 minut.

Pokud chcete zkusit něco jiného než „obyčejný“ klas, tak gastronomicky zajímavé jsou i náročnější formy zpracování kukuřice, například polenta, tortilly, škrob, nebo za studena lisovaný kukuřičný olej bohatý na antioxidanty.

Zvláštním druhem je pak zralá, zcela vysušená pukancová kukuřice, speciálně pěstovaná pro žravou kratochvilnou pochoutku známou pod názvem popcorn.

Autoři:



Nejčtenější

Pršut nemusí být jen italskou specialitou. Můžete ho klidně vyrobit doma

Takto se suší kýta v Itálii.

Pršut, prosciutto, prostě sušená šunka je pochoutka, která pochází z Itálie. Vyrábějí ji i další výrobci v Evropě,...

Nemáte krmítko? Mrkněte se na ptáčky v živém přenosu z Makova

Během přímém přenosu z krmítka v Makově můžete vidět až 50 druhů ptáků.

Mrazy trápí nejen lidi, ale i malé ptáky. Ti pro udržování stálé tělesné teploty vynakládají obrovské množství energie,...



První česká akumulátorová vřetenová sekačka, která nebude rušit sousedy

Jediný řemen, který je v sekačce použitý, je pohon vřetene, válec se pohání...

Společnost Swardman představuje první sekačku na světě poháněnou dvěma elektromotory. Model Electra je také nejtišší...

Jak rychle to umí s wokem Thajci, to se s Pohlreichem naučíte také

Stojí za to se dívat zkušené thajské kuchařce pod ruce. Na videu k článku máte...

Bez metody stir-fry by nejen thajská nebo čínská kuchyně nebyly tím, čím jsou. Přitom nejde o nic jiného než o rychlé...

Známe absolutního vítěze soutěže o nejkrásnějšího psa

Absolutní vítěz: Sia

V pondělí 11. prosince dospěla do finále velká fotografická soutěž o nejkrásnějšího pejska. Ve 12:00 se zastavila...



Další z rubriky

Milujete smažení? Možná nad vámi začne pršet, zjistili vědci

Vědci zjistili, že smažení může ovlivnit počasí.

Nová studie zjistila, že smažení jídla může změnit počasí, protože mastné kyseliny uvolňované do ovzduší z vaření...

Teplá kaše po ránu pohladí žaludek a dodá vše, co tělo potřebuje

Věra Strnadová, autorka řady sladkých i slaných receptů, objevila kaše jako lék...

Mohou být bez lepku i bez laktózy, takže pro mnoho lidí řeší jejich problémy s trávením. Mohou být sladké i slané,...

Pršut nemusí být jen italskou specialitou. Můžete ho klidně vyrobit doma

Takto se suší kýta v Itálii.

Pršut, prosciutto, prostě sušená šunka je pochoutka, která pochází z Itálie. Vyrábějí ji i další výrobci v Evropě,...



Najdete na iDNES.cz