Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Jak grilovat kukuřičný klas, sezonní výživovou bombu. A jak ho vybírat

aktualizováno 
Grilovat jen tak v alobalu, nebo v hávu vlastních listů? Vyberte si sami. Návod z rubriky „Vaříme podle Koko“, která vychází v magazínu Víkend, nabízí celou řadu možností. Navíc je kukuřice bezlepková, takže si ji bez problémů mohou dopřát i celiatici.

Kukuřice je plná cenných živin. Využijte, že je její sezona, a grilujte o sto šest. | foto: Profimedia.cz

Vedle rýže a pšenice je kukuřice třetí nejrozšířenější obilovinou na světě. U nás si vybavíme jasně žluté obilky obývající kukuřičnou palici, ovšem existují též odrůdy s bílými, červenými, purpurovými nebo i černými zrny.

ZLATÁ NÁKUPNÍ RADA

Klasy kukuřice důkladně zkontrolujte, abyste nekoupili zajíce v pytli. Každému klasu opatrně otevřete kabát z listů a zkontrolujte, jestli uvnitř nebydlí nežádoucí hmyzí vetřelci.

Protože kukuřice obsahuje optimální směsici látek pro maximální fyzický výkon a zdravý organismus, neměli bychom ji v jídelníčku opomíjet.

Obzvláště nyní, v její sezoně. Právě teď je nejlepší čas poslat čerstvou kukuřici rovnou na gril. Není třeba obávat se složitého zdlouhavého postupu, ačkoli pár základních pravidel znát musíte.

Jak si poradit s kukuřicí na grilu krok za krokem

Kukuřici před grilováním zbavte listů. Stačí všechno listoví stáhnout dolů, jako když loupete banán. Těsně u klasu ho pak pevně uchopit, zakroutit a jednoduše oddělit. Odstraňte i vyčnívající zbylé fousky.

Každou sobotu

Titulní strana Magazínu Víkend

Zmrzlinovou mapu Česka, tipy na nejlepší osvěžení v tropickém létě ze všech 14 krajů, najdete 5. srpna v příloze MF DNES Víkend

Pak klasy asi 10 minut předvařte v osolené vodě. Dají se sice konzumovat už jen po této úpravě, ale pobyt na roštu jim přidá znatelný šmrnc.

Už jsem se setkala i s využitím mikrovlnky. V takovém případě to bude vyžadovat 5 minut na maximální výkon, ale klas nebudete loupat a i v listech ho položíte do misky, kterou můžete pro ohřev v mikrovlnné troubě používat.

Vždy takto zpracovávejte jen jeden klas, ne více dohromady. Následně je možno kukuřici doladit na grilu nebo uložit do chladu a nechat čekat, klidně i den, než bude party v plném proudu.

Klas potřete olivovým olejem (fajnšmekři použijí kořeněný či bylinkový) nebo rozpuštěným máslem a za občasného obracení nechte na rozfajrovaném grilu do chvíle, než budou zrnka místy medově zlatá. V praxi to potrvá opět asi 10 minut. Solte až těsně před podáváním a sůl nechte strávníkům při ruce.

Grilovat lze i v alobalu a bez předvaření

Jestliže se chcete vyhnout dvoufázovému procesu s předvařováním, mám pro vás řešení. Očištěný klas důkladně potřete máslem nebo olejem, zabalte do alobalu a grilujte do konzumovatelného stavu; tentokrát počítejte s 20 minutami na grilu.

Veronika Koko Kokešová

I doma si pochutnáte jako v dobré restauraci. Jak na to, vám poradí Koko, populární gastronautka, která sama sebe považuje v kuchyni za samouka.

Foodblogerka Veronika Koko Kokešová

Jako autorka MENUdomu.cz byla dvakrát vyhlášena foodblogerkou roku, nyní má rubriku i v magazínu Víkend DNES.

Doma by to vyžadovalo pečení v troubě v alobalu asi 20 až 30 minut při 160 °C, na konci je třeba palici vybalit a zapnout horní ohřev na maximum.

Nebo zkuste efektní grilování kukuřice v kabátku z vlastních zelených listů. Nejdřív klasy i s listy ponořte na 30 minut do mísy se studenou vodou. Pak vodu nechte okapat, listy opatrně z klasu svlékněte, jako když loupete banán, potřete vše žluté vydatnou dávkou másla, vraťte listy na místo, a na špičce svažte namočeným kuchyňským provázkem. Položte na gril a ponechte 10 až 15 minut.

Pokud chcete zkusit něco jiného než „obyčejný“ klas, tak gastronomicky zajímavé jsou i náročnější formy zpracování kukuřice, například polenta, tortilly, škrob, nebo za studena lisovaný kukuřičný olej bohatý na antioxidanty.

Zvláštním druhem je pak zralá, zcela vysušená pukancová kukuřice, speciálně pěstovaná pro žravou kratochvilnou pochoutku známou pod názvem popcorn.

Autoři:




Nejčtenější

Většina červených vín by se měla podávat o teplotě kolem 18 °C. (ilustrační...
Šroubovací uzávěry nemusí být jen u nekvalitních vín, tvrdí someliér

Someliér Libor Nazarčuk upozorňuje, že sudové víno stáčené do PET lahví je určeno k rychlé spotřebě. A už dávno neplatí, že šroubovací uzávěry se používají jen...  celý článek

Šlechtitelé představili koně jako z animáka
Šlechtitelé představili koně jako z animáka. Odborníci se bouří

Americká farma Orrion se chlubí dlouhou tradicí v chovu a šlechtění koní. Ovšem arabský plnokrevník El Rey Magnum, kterého představili, vyvolal mezi odborníky...  celý článek

Hlína údajně obsahuje tzv. hodné bakterie, které podobně jako čokoláda...
Unikátní pojízdný záhon přiveze seniorům hlínu a květináče až k lůžku

Té paní už bylo osmdesát roků. V domově pro seniory leží na posteli mezi čtyřmi stěnami, celé dny tráví na lůžku, chodit už moc nemůže. A pak se ozve zaťukání....  celý článek

Ve vařiči můžete vařit, ohřívat i péct.
Nadšenci vsadili na vaření sluncem. Na výrobu už vybrali třináctinásobek

Na serveru Kickstarter se občas objeví nápad, který osloví širokou masu lidí. Takový zásah se podařil při prezentaci solárního vařiče GoSun Go, kdy se vybral...  celý článek

Další z rubriky

Šéfkuchař Miroslav Kalina
Zažívat já v hospodách to, co Pohlreich, zblázním se, říká šéfkuchař Kalina

Díky populární televizní show MasterChef je tvář Miroslava Kaliny známá jako málokterého jiného šéfkuchaře. Podle něj je nejtěžší naučit děti jíst zeleninu.  celý článek

Zdeněk Pohlreich nastiňuje, jak by to v restauraci u fotbalového hřiště mohlo...
Zdeněk Pohlreich radil v kuchyni FC Dymokury. Pepík Hnátek by se divil

Co se stane, když na vesnici za Prahou zavřou poslední hospodu? Najde se dobrodruh, profesionální kuchař s rodinou, který se rozhodne vybudovat svou kuchyni v...  celý článek

Do čatní můžete skvěle zpracovat přebytky úrody, od švestek po rajčata, která...
Jak na nejlepší čatní. Zpracujte do něj papriky, broskve, mrkev i jablka

Představte si téměř jakékoli ovoce a zeleninu na světě a jejich všechny možné kombinace. Čatní může být téměř cokoli, jen musí vždy výborně chutnat, být trochu...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.