Grilovaná zelenina má zůstat šťavnatá. Připravte ji podle Davida Izáka

  0:01aktualizováno  0:01
Lilek vybírejte vždy menší, stejně jako cuketu, papriku nikdy nekupujte zelenou, cibuli ideálně pouze bílou a žampiony jen pěkné a čerstvé. A když krájíte zeleninu na plátky, ať jsou centimetr silné, nikdy ne tenčí, radí kuchař David Izák, jak nakupovat a připravovat zeleninu ke grilování.

Vařenou zeleninu spousta lidí nemusí a podobně je to i s tou grilovanou. Pokud ji však připravíte tak, aby zůstala pěkně šťavnatá, dobře ji dochutíte a podáváte studenou, tak jde podle Izáka o skvělé letní osvěžující jídlo, nebo ideální přílohu třeba ke grilovanému masu.

Fotogalerie

Záležet si ale dejte už na výběru zeleniny v obchodě. Třeba lilek kupujte menší, ty velké jsou podle zkušenosti českého kuchaře hořké (jak připravit lilek na zapékání podle italského šéfkuchaře, se dočtete zde). Přerostlá cuketa také není zrovna ideální, ty menší jsou chuťově mnohem jemnější.

Dužnatou papriku zase Izák nedoporučuje kupovat zelenou, protože je nezralá a vedle žluté, oranžové a červené je tedy jednoznačně chuťově nejhorší. Navíc radí papriku omýt jen zvenčí, tedy před porcováním. „Uvnitř ještě nikdo nebyl, je tedy čistá,“ podotýká s tím, že pokud ji omyjete i zevnitř, změkne a začne vypadat, jako by ji už někdo jedl před vámi.

Jak na vlastní přípravu zeleniny na grilu

Cibuli doporučuje bílou, ta se hodí na grilování i do salátů, a stejně jako lilek či cuketu ji na gril krájejte na zhruba centimetrové plátky, žampiony maximálně na čtvrtiny.

„Zeleninu před grilováním nikdy nesolte, jinak pustí šťávu a bude vysušená. Ani ji nepepřete, protože pepř se na grilu spálí. Stejně jako bylinky ho používejte až na ochucení nakonec, na grilu by zhořkly,“ doporučuje Izák.

Gril pak radí před grilováním zeleniny jen postříkat směsí vody a oleje, správně ho rozpálit, narovnat na něj připravenou zeleninu a grilovat z obou stran. Pak teprve zeleninu zakápnout olivovým olejem s jemně nasekanými bylinkami, osolit, opepřit, promíchat a podávat studenou.

Autor:

Poslední recepty v soutěži o grily. Miniburgery i grilovaná chobotnice

Miniburgery podle Ivety Martinovské

V sobotu 30. června končí naše soutěž o kontaktní grily a udicí pistoli Sage. Tentokrát se ve...

Čtenářské recepty: steak s brusinkovou omáčkou, pizza i špíz se zeleninou

Proces grilování hamburgeru

Máme tu další díl čtenářských receptů ze soutěže o kontaktní grily a udicí pistoli. V dnešní...

Pro odlehčení si dejte zapečený lilek s kozím sýrem a medem, radí šéf

Na jednu z půlek vyskládejte plátky rajčat a také je osolte.

VIDEO Maso vládne většině grilovaček u nás, ale i to se přejí. Naučte se víc počítat se zeleninou a...

Neváhejte a grilujte. Nabízíme tipy jak na kukuřici

Kukuřice

Začal čas grilování a ideální zeleninou je kukuřice. Je pevná a můžete ji dochutit různým kořením,...

Pohlreich okoukal, jak si Španělé umí užít pečenou zeleninu na talíři

Naneste na opečené tortily grilovanou zeleninovou směs.

VIDEO Sbalil grily, nakoupil a vyrazil do Španělska. Za teplem, sluníčkem i mořem a jeho dary. Se štábem,...

Zelenina opečená na grilu bude ještě lepší než syrová, láká Pohlreich

Prsa z divoké kachny se zeleninovým salátem

VIDEO Další díl pořadu Rozpal to, šéfe! byl celý o zvěřině. A k výraznému masu je ideální připravit něco...

Na masové špízy přidejte sušené švestky, citron či syrečky. Je to slast

Ďábelské kuřecí špízy s citronem

Malé kousky masa nabodnuté na ocelové jehly nebo ve vodě namočená dřívka jsou velice rychle...


Nejčtenější

V Paříži na ryby? Kvůli imigrantům dnes musíte mít odvahu, řekl Vágner

Rybář Jakub Vágner v diskusním pořadu iDNES.cz Rozstřel (13. listopadu 2018)

Jakub Vágner je rybář, který proslul „hony“ za téměř vymřelými rybami po celém světě a několika světovými rekordy. Dnes...

Nájem platí Šárce Grossové, mají boží svíčkovou a od šéfové první hvězdu

Jitka a Santo Pagana na terase pražského podniku Černý kohout s výhledem do...

Jen těžko lze nahradit někoho, kdo je jako doma jak v kuchyni svého podniku, tak v jeho organizaci. Nekompromisně to v...

Zákaz srkaček, háku i míra na okouny. Nová pravidla při lovu ryb

Okoun má konečně míru.

Rybářský řád se každý rok nějakým způsobem mění. Většinou jsou to změny kosmetické a nejinak je to i v řádu pro revíry...

Čeští modeláři v Británii opět nezklamali. Přivezli 63 medailí

Jeden z exemplářů na výstavě ke stům letům československé aviatiky.

Čeští modeláři letos opět zabodovali na mezinárodním mistrovství v britském Telfordu. Na klání, které se konalo během...

Pohlreich přesvědčí i dýňové odpírače. Rychlá polévka z jednoho hrnce

Dýňová polévka s praženými semínky

Ve třetím pokračování pořadu Teď vaří šéf!, kde Zdeněk Pohlreich ukazuje light recepty pro celý den, nechybí ani návod...

Další z rubriky

Pohlreich přesvědčí i dýňové odpírače. Rychlá polévka z jednoho hrnce

Dýňová polévka s praženými semínky

Ve třetím pokračování pořadu Teď vaří šéf!, kde Zdeněk Pohlreich ukazuje light recepty pro celý den, nechybí ani návod...

Nájem platí Šárce Grossové, mají boží svíčkovou a od šéfové první hvězdu

Jitka a Santo Pagana na terase pražského podniku Černý kohout s výhledem do...

Jen těžko lze nahradit někoho, kdo je jako doma jak v kuchyni svého podniku, tak v jeho organizaci. Nekompromisně to v...

Svatomartinská husa krok za krokem: peče se sama bez kontroly 13 hodin

Sliny se sbíhají i na obrázku

Dozlatova pečená husička patří k oslavám svatého Martina stejně jako Ježíšek k vánočním svátkům. Ideální je vložit ji...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz