Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Jak jsem se bleskově rekvalifikoval na zedníka a instalatéra

aktualizováno 
"Objednejte si domů řemeslníky a brzy pochopíte, že snazší a rychlejší je spoustu věcí udělat si sám," říká kolega z MF DNES. Na vlastní kůži vyzkoušel, jaké to je předělávat koupelnové jádro.

Instalatérem z nouze | foto: shutterstock.com

Donutili mě k naprosto zbytečné přestavbě bytu, při níž se měly kvalitní a ekologicky téměř plně recyklovatelné stěny původního bytového jádra z nádherného domácího papíru nahradit plně moderními tvarově zdatnými krychlemi vyráběnými z odpadů spaloven, cementáren a podobných popílek tvořících průmyslových podniků.

Nezbylo mi, než sehnat zedníka. Není nad dobré doporučení.

Zedníka doporučil soused. "Je fakt dobrý. Jenom mu nesmíš nalívat dřív, než bude hotový, maximálně tak půl hodiny předtím, než bude končit s prací," říkal. No co. Tak budu pít sám, maximálně se sousedem. Je teď pořád doma a pozváním na zkapalněné švestky ho ještě nikdy nikdo neurazil.

Zedník volal v pátek. V osm večer. Čtyři a půl promile (jedná se jen o střízlivý odhad). A že prý přijde i s instalatérem v pondělí. Toho instalatéra jsem trochu nechápal, vodu si klidně udělám sám, ale budiž. Víc hlav, víc rozumu.

V pondělí nepřišel nikdo. Ani zedník, ani instalatér. Nevadí. Pomalu rozebírám stěny bytového jádra, loupu kachličky a přemýšlím, co to udělá se sousedy z protějšího baráku, až si večer napustím vanu, která bude stát prakticky uprostřed kuchyně, protože stěna, která dělila koupelnu a kuchyň, bude pryč. Občas tam vídám postávat jednoho takového s triedrem za záclonkou. Pro jistotu ještě volám zedníkovi. Je na tom lépe než v pátek. Víc jak 3,8 v sobě nemá. Přijde zítra, mrkne na to, řekne mi kolik čeho koupit a ve středu zdíme.

Úterý. Zedník mi nebere telefon.

Středa ráno. V devět hodin musím být nekompromisně jako první mezi zákazníky nejmenovaného obchodu s elektrozbožím. Mají dostat nějakou obskurní sestavu koupelnového vybavení, které sice doma máme, ale asi nejde dostatečně dobře zazdít - nebo co. Mají to.

Všechno se mi daří. Dovolal jsem se i zedníkovi.

Prý má moc práce a nestíhá. Snad se přijde podívat ve čtvrtek odpoledne a v pátek můžeme zdít. Pomalu jsem dodělal vodu. Asi chci být zedníkem.

Asi budu zedníkem.

V pátek mi totiž končí dovolená.





Nejčtenější

Hovězí carpaccio zvládnete podle Pohlreicha připravit i doma.
Hovězí naložte do soli a nemusíte vařit, doporučuje Pohlreich carpaccio

Většinou máme zažito, že maso má být hlavně pořádně tepelně upravené. Přitom jsou i jiné možnosti, jak ho upravit tak, abychom si na něm co nejvíc pochutnali....  celý článek

Max a Angie zkoumají spinner
VIDEO: Princip spinneru pochopila i koťata něžných chlupatých obrů

Jak dopadne spinner, který svěříte tlapkám a drápkům dvěma téměř čtyřměsíčních kocourků mainské mývalí? Zasunou ho rázným úderem někam pod nábytek, nebo ho...  celý článek

U vody je nyní božský klid.
Rybář Vágner chce sjednotit dobu lovu. Kdo chodí pozdě z práce, nemá šanci

Jakub Vágner zahájil kampaň za prodloužení doby lovu tak, aby byla celoročně od čtyř hodin ráno až do půlnoci. Podle něj současná doba, kdy se smí lovit...  celý článek

Detail hlavy psa
Rumunský carpatin: pro pohodový život je to značka ideál

Kdo se setká s carpatinem, pozná jeho neskutečně klidnou a vyrovnanou povahu. Pokud tedy zrovna neohrožujete jeho stádo ovcí či rodinu. To netradiční plemeno...  celý článek

Další z rubriky

Domácí pivovarníci žádají zvýšení limitů pro vaření piva. Ilustrační snímek.
Domácí pivovarníci mají stálou žízeň. Napsali petici pro zrušení limitů

Každý, kdo si doma vaří vlastní pivo, smí v současné době vyrobit maximálně 200 litrů moku ročně. Podle iniciátorů petice jsou na tom čeští domácí pivovarníci...  celý článek

Rybu vařenou v páře můžete podávat se salátem podle vlastní fantazie.
VIDEO: Pár tahů nožem a ryba je bez kostí. Pohlreich učí filetovat

Kuchař Zdeněk Pohlreich střídá polohu „kata“ nezdárných restaurací s polohou lektora, kdy se snaží pěkně krok za krokem naučit kuchaře některou základní...  celý článek

Hovězí carpaccio zvládnete podle Pohlreicha připravit i doma.
Hovězí naložte do soli a nemusíte vařit, doporučuje Pohlreich carpaccio

Většinou máme zažito, že maso má být hlavně pořádně tepelně upravené. Přitom jsou i jiné možnosti, jak ho upravit tak, abychom si na něm co nejvíc pochutnali....  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.