Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


VIDEO: Nůž nepatří do myčky! Jinak už ho nenabrousíte, radí šéfkuchař

aktualizováno 
Než se vrhnete na grilování, bez ostrého nože se neobejdete, ať chystáte pořádnou flákotu, nebo chcete jen správně naříznout klobásky či nakrájet zeleninu.

V první řadě potřebujete pořádný ostrý krájecí nůž s ostřím dlouhým alespoň dvacet centimetrů. „A pěkně půlkulatým, ať se při krájení pěkně houpe jako kolíbka a lze využít celé jeho ostří,“ popisuje zkušený kuchař David Izák.

Dalším důležitým nožem je podle něj pilka, kterou využijete nejen na krájení pečiva, ale i tuhé zeleniny, jako jsou třeba rajčata. A do třetice nepochybně využijete v kuchyni i u grilu klasický malinký, tzv. zeleninový nůž.

Nože si hýčkejte, neházejte je jen tak do šuplíku!

Jak na broušení nožů

Nože naházené v přihrádce šuplíku v podstatě bez ladu a skladu - tak se stále ještě v řadě domácností s noži zachází.

„Jakmile ale nože padnou ostřím na sebe, tak se ničí a rychle navzájem otupí, snažte se je ukládat do samostatného boxu,“ radí Izák.

Do klasického dřevěného boxu, který je na uskladnění nožů poměrně oblíbený, pak platí, že se do něj nože zásadně ukládají zdánlivě nelogicky ostřím nahoru, ne dolů. Jinak při každém vsunutí nože do přihrádky dřevěného stojanu ostří opakovaně tupíte.

Takové to domácí broušení. Jak ano, na co zapomenout

Ostrý nůž je základ, stejně jako mít jasno v tom, jak na to. V první řadě kuchař radí nepoužívat starý typ pomůcky na broušení nožů, s kovovými kolečky, kterou ovšem v domácích potřebách dodnes koupíte a vřadě domácností se najde. Podle kuchaře si s takovým brouskem nože spolehlivě zničíte.

Na broušení radí použít brusný kámen dvojí zrnitosti: hrubý a na dobroušení jemný. Na videu pak názorně předvádí (případně se podívejte na návodné obrázky do fotogalerie), jak nůž na kameni brousit pod úhlem zhruba 10 až 15 stupňů.

U nožů na myčku zapomeňte

Na co ještě klade David Izák velký důraz, to je způsob mytí nožů. A vyhrává jednoznačně ruční mytí. „Nůž nikdy nesmí přijít do myčky! Důvod je jednoduchý - při teplotě, která dosahuje při konečném oplachu až 85 °C změkne ostří doslova jako mýdlo. Prostě se pak pod tlakem na potravinu ohýbá a nekrájí,“ varuje před zničením nožů mytím v myčce zkušený kuchař. 

„Na mokrém brusném kameni je potřeba ostří brousit pečlivě z obou stran. A to stejně. Úhel zhruba 15 stupňů si při tom neustále pečlivě hlídejte,“ doporučuje kuchař a zdůrazňuje nutnost namočení brusného kamene. „Ta vlhkost je pro broušení velice důležitá, protože vyplavuje nečistoty, které z nože při broušení odcházejí.“

Nůž pečlivě oboustranně nabroušený na kameni pak pro srovnání ostří ještě přejeďte ocílkou a měli byste mít se snadným krájením na chvíli vystaráno. Izák doporučuje rovnat ostří ocílkou pod úhlem 35 až 40 stupňů, jemu osobně přitom více vyhovuje ocílka s průřezem ve tvaru čočky. (Více o používání ocílky zde.) 

Protože však rovnání ostří ocílkou přece jen potřebuje cvik, na trhu jsou i pomůcky, které na principu ocílky ostří narovnají také. Břit vám ale k nabroušení krásně navedou samy (viz video i fotogalerie). 

Pokud pořádné nabroušení nožů raději necháte na brusičích, není na tom nic špatného, dělají to tak čas od času i profesionální kuchaři. „Navíc platí, že nože používané v domácích podmínkách vám od něj spolehlivě vydrží nabroušené i celý rok,“ uzavírá kuchař David Izák.

Autor:




Nejčtenější

Ústecké komíny (ilustrační snímek).
Kominíci mají napilno, topná sezona letos začala dřív

Letošní topná sezona začala nemilosrdně už na začátku září, a to způsobilo řadě tuzemských domácností nečekané starosti. Většina z nich totiž nestihla objednat...  celý článek

Jeden z druhů octomilek pod mikroskopem. Ilustrační snímek
Masožravky, pastičky, samolepky, vysavač. Jak se doma zbavit octomilek

Tyto malé mušky milují sladké vůně a znepříjemňují pobyt v bytě v okamžiku, kdy se na stole objeví ovoce, pivo, víno, mošt nebo limonáda. Boj s nimi se zdá na...  celý článek

Reportér Matěj Smlsal předvádí několik praktických triků s vejci.
VIDEO: Čerstvé, nebo zkažené? Triky, které vám pomohou při vaření vajec

Jako synonymum neschopnosti v kuchyni se říká: umí jenom uvařit vejce a čaj. Ale práce s vejci není až tak triviální, jak se zdá. Práci s vejci si totiž lze...  celý článek

Šikoku inu (shikoku inu) je od roku 1937 japonským národním pokladem.
Z japonských psích lovců prasat milovaní společníci i národní poklad

Japonci jsou přesvědčeni, že jimi vyšlechtěná psí plemena jsou naprosto výjimečná, což lze samozřejmě tvrdit například i u národních plemen českých. Nicméně...  celý článek

Další z rubriky

Klasickým sporákům, i když jsou na pevná paliva, nechybí některé moderní...
Kamna na chalupu: vyberte typ, který se rychle zahřeje a vyhrajte vysavač

Topení na chalupě je specifické tím, že se s ním začíná v pátek odpoledne a končí v neděli po obědě. Takže rozhodně není žádoucí zdroj tepla, který se sám o...  celý článek

Takto vypadá termostatický ventil po sundání termostatické hlavice.
PORADNA: Proč v zimě radiátor netopí? Možná je zatuhlý termostatický ventil

Před zimou jsem kontroloval radiátory a zarazilo mě, že jsou tyčinky termostatických ventilů úplně zaražené uvnitř. To znamená, že vlastně vůbec nemohou...  celý článek

Pohlreich ochutnává jídlo v jídelně na Slovanském gymnáziu v Olomouci.
VIDEO: Pohlreich jako šéf v obří školní kuchyni, zabijáku čerstvosti

Na adresu Ano, šéfe! dorazila stížnost studentů olomouckého Slovanského gymnázia: nejede jim rozvařené a studené jídlo bez chuti a Zdeněk Pohlreich se jim...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.