Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Jak na domácí chipsy. Připravte je v troubě a přidejte k nim dip

aktualizováno 
Bramborové lupínky si můžete doma připravit sami. Nebudou chutnat jako ty kupované, ale na rozdíl od nich vás zasytí. Stačí chipsy připravit v troubě a doplnit je jogurtovým dipem.

Stačí nakrájet brambory na plátky a po půl hodině v troubě máte hotové chipsy | foto: Monika Trojanová

Doma připravené brambůrky jsou sytější, takže je můžete servírovat i jako předkrm či menší večeři. Dochutit je lze česnekem nebo kari, nezapomeňte je namáčet do dipu.

Jak připravit a ochutit vlastní brambůrky

Na domácí brambůrky nepotřebujete fritézu, ale troubu. V ní je totiž připravíte chutněji, zdravěji a zároveň v nich zůstane pořád bramborová chuť bez přebytečného oleje.

1. Předehřejte si troubu na 200 stupňů.

2. Použijte brambory varného typu B, nejlépe větší kousky. Pečením se totiž brambory scvrknou. K plnému talíři budete potřebovat alespoň pět velkých brambor. Nemusíte je ani loupat. Omyjte je a nakrájejte na silnější plátky, jako když je připravujete na zapékání v troubě. Uchovají si bohatou chuť a nezbude z nich jen suchá kůrka.

3. Potřete brambory olivovým olejem a bohatě opepřete a posolte. Lépe než klasická kuchyňská sůl chipsy ochutí mořská sůl. Kdo ale miluje česnek, kari nebo provensálské koření, může si lupínky okořenit po svém.

4. Plech vyložte pečicím papírem a rozprostřete po něm nakrájené brambory. Do předehřáté trouby vložte brambory na plechu. Pečte do zlatova, asi 25 minut. Přebytečný olej pak vysušte papírovou utěrkou.

Pokrájené plátky brambor potřete olejem, posolte a opepřete. Do půl hodiny máte pochoutku hotovou

Kromě plochých lupínků skvěle chutnají i brambory nakrájené na měsíčky. Pečou se ale delší dobu.

Vyrobíte je nejen z brambor, ale i z mrkve nebo lilku

Lupínky jsou jedním z nejoblíbenějších slaných pamlsků, nemusí se ale vyrábět jen z brambor. V podstatě i obyčejné křížaly lze považovat za chipsy. Skvěle chutnají nepravé brambůrky ze zeleniny. Například mrkev nakrájená na kolečka, kterou orestujete v olivovém oleji.

Nebo se nechte inspirovat Orientem a zkuste lupínky z lilku. Umytý, ale neoloupaný kus nakrájejte na půlcentimetrové plátky a nechte "vypotit". Pak ho obalte v arabském koření smíchaném s moukou a osmažte. Zkroucené chipsy pak namáčejte do omáčky z jogurtu, sezamové pasty a šťávy z citrónu.

Jak Namíchat dip

K chipsům patří dobrá salsa, která je odlehčí. Díky ní lupínky rychle zmizí ze stolu. Když ji nekoupíte, vyrobte si ji doma stejně jako brambůrky.

- Pokud nechcete tížit svůj žaludek další kalorickou bombou, vynechte při přípravě dipu majonézu. Dobrý základ můžete vytvořit i zakysanou smetanou či bílým jogurtem.

- Vyzkoušejte různé kombinace. Zkuste přimíchat rajčatové pyré, nadrobno nakrájené krabí tyčinky nebo pažitku.

- Chuť dipu ale dodáte hlavně správným kořením - kromě pepře zkuste koriandr, kari nebo provensálskou směs. Správnou konzistenci vytvoříte trochou olivového oleje nebo kapkou citronu.

- Nebojte se kombinovat chipsy i s hustějšími směsmi, například s česnekovou či křenovou pomazánkou či arabským humusem.





Nejčtenější

Detail hlavy psa
Rumunský carpatin: pro pohodový život je to značka ideál

Kdo se setká s carpatinem, pozná jeho neskutečně klidnou a vyrovnanou povahu. Pokud tedy zrovna neohrožujete jeho stádo ovcí či rodinu. To netradiční plemeno...  celý článek

U vody je nyní božský klid.
Rybář Vágner chce sjednotit dobu lovu. Kdo chodí pozdě z práce, nemá šanci

Jakub Vágner zahájil kampaň za prodloužení doby lovu tak, aby byla celoročně od čtyř hodin ráno až do půlnoci. Podle něj současná doba, kdy se smí lovit...  celý článek

Hovězí carpaccio zvládnete podle Pohlreicha připravit i doma.
Hovězí naložte do soli a nemusíte vařit, doporučuje Pohlreich carpaccio

Většinou máme zažito, že maso má být hlavně pořádně tepelně upravené. Přitom jsou i jiné možnosti, jak ho upravit tak, abychom si na něm co nejvíc pochutnali....  celý článek

Max a Angie zkoumají spinner
VIDEO: Princip spinneru pochopila i koťata něžných chlupatých obrů

Jak dopadne spinner, který svěříte tlapkám a drápkům dvěma téměř čtyřměsíčních kocourků mainské mývalí? Zasunou ho rázným úderem někam pod nábytek, nebo ho...  celý článek

Další z rubriky

Při metodě vaření sous-vide neboli ve vakuu se neobejdete bez vakuovacího...
Pohlreich učí vařit sous-vide neboli ve vakuu. Tedy šetrně a jednoduše

„Sous-vide je kámoš, ne soupeř. Pomůže vám uvařit věci, o kterých jste si v životě mysleli, že jsou neproveditelné,“ popisuje Pohlreich francouzskou metodu...  celý článek

Šéfkuchař Miroslav Kalina
Zažívat já v hospodách to, co Pohlreich, zblázním se, říká šéfkuchař Kalina

Díky populární televizní show MasterChef je tvář Miroslava Kaliny známá jako málokterého jiného šéfkuchaře. Podle něj je nejtěžší naučit děti jíst zeleninu.  celý článek

Demi-glace se podává k masům.
Kosti na demi-glace nemusíte vařit dva dny. Návod krok za krokem

Některé profesionální recepty radí, že abyste dostali pořádnou omáčku demi-glace, musíte „táhnout“ kosti 48 hodin. Šéfkuchař Jiří Roith však tvrdí, že zhruba...  celý článek

Utýrala holčičku v pěstounské péči. Musíme teď zpřísnit zákony?
Utýrala holčičku v pěstounské péči. Musíme teď zpřísnit zákony?

Tragický případ z minulého týdne nejspíš pohne českými zákony o pěstounské péči.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.