Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Jak na domácí chipsy. Připravte je v troubě a přidejte k nim dip

aktualizováno 
Bramborové lupínky si můžete doma připravit sami. Nebudou chutnat jako ty kupované, ale na rozdíl od nich vás zasytí. Stačí chipsy připravit v troubě a doplnit je jogurtovým dipem.

Stačí nakrájet brambory na plátky a po půl hodině v troubě máte hotové chipsy | foto: Monika Trojanová

Doma připravené brambůrky jsou sytější, takže je můžete servírovat i jako předkrm či menší večeři. Dochutit je lze česnekem nebo kari, nezapomeňte je namáčet do dipu.

Jak připravit a ochutit vlastní brambůrky

Na domácí brambůrky nepotřebujete fritézu, ale troubu. V ní je totiž připravíte chutněji, zdravěji a zároveň v nich zůstane pořád bramborová chuť bez přebytečného oleje.

1. Předehřejte si troubu na 200 stupňů.

2. Použijte brambory varného typu B, nejlépe větší kousky. Pečením se totiž brambory scvrknou. K plnému talíři budete potřebovat alespoň pět velkých brambor. Nemusíte je ani loupat. Omyjte je a nakrájejte na silnější plátky, jako když je připravujete na zapékání v troubě. Uchovají si bohatou chuť a nezbude z nich jen suchá kůrka.

3. Potřete brambory olivovým olejem a bohatě opepřete a posolte. Lépe než klasická kuchyňská sůl chipsy ochutí mořská sůl. Kdo ale miluje česnek, kari nebo provensálské koření, může si lupínky okořenit po svém.

4. Plech vyložte pečicím papírem a rozprostřete po něm nakrájené brambory. Do předehřáté trouby vložte brambory na plechu. Pečte do zlatova, asi 25 minut. Přebytečný olej pak vysušte papírovou utěrkou.

Pokrájené plátky brambor potřete olejem, posolte a opepřete. Do půl hodiny máte pochoutku hotovou

Kromě plochých lupínků skvěle chutnají i brambory nakrájené na měsíčky. Pečou se ale delší dobu.

Vyrobíte je nejen z brambor, ale i z mrkve nebo lilku

Lupínky jsou jedním z nejoblíbenějších slaných pamlsků, nemusí se ale vyrábět jen z brambor. V podstatě i obyčejné křížaly lze považovat za chipsy. Skvěle chutnají nepravé brambůrky ze zeleniny. Například mrkev nakrájená na kolečka, kterou orestujete v olivovém oleji.

Nebo se nechte inspirovat Orientem a zkuste lupínky z lilku. Umytý, ale neoloupaný kus nakrájejte na půlcentimetrové plátky a nechte "vypotit". Pak ho obalte v arabském koření smíchaném s moukou a osmažte. Zkroucené chipsy pak namáčejte do omáčky z jogurtu, sezamové pasty a šťávy z citrónu.

Jak Namíchat dip

K chipsům patří dobrá salsa, která je odlehčí. Díky ní lupínky rychle zmizí ze stolu. Když ji nekoupíte, vyrobte si ji doma stejně jako brambůrky.

- Pokud nechcete tížit svůj žaludek další kalorickou bombou, vynechte při přípravě dipu majonézu. Dobrý základ můžete vytvořit i zakysanou smetanou či bílým jogurtem.

- Vyzkoušejte různé kombinace. Zkuste přimíchat rajčatové pyré, nadrobno nakrájené krabí tyčinky nebo pažitku.

- Chuť dipu ale dodáte hlavně správným kořením - kromě pepře zkuste koriandr, kari nebo provensálskou směs. Správnou konzistenci vytvoříte trochou olivového oleje nebo kapkou citronu.

- Nebojte se kombinovat chipsy i s hustějšími směsmi, například s česnekovou či křenovou pomazánkou či arabským humusem.




Nejčtenější

Za předražené „květákové steaky“ si britský řetězec vysloužil posměch

Květák běžně koupíte v zelenině nebo na trhu celý a nezabalený. Je kompaktní,...

Řetězec Marks & Spencer se minulý týden ocitl pod palbou kritiky poté, co začal v Británii prodávat takzvaný květákový...

Naši největší a nejkrásnější kočku musí dobrovolníci bránit před pytláky

Rys ostrovid, největší kočkovitá šelma naší přírody, u nás byla zhruba před sto...

Rys ostrovid byl u nás doma jako největší kočkovitá šelma až do přelomu 19. a 20. století, kdy ho člověk vyhubil....



Vaněk: Co Čech, to food bloger. A za českou kuchyni jako bychom se styděli

Doménou Romana Vaňka jsou tradiční recepty. V jeho kuchařkách nenajdete jediný,...

Kulinář Roman Vaněk svou urputností připomíná národního buditele. Křísí české jazyky, a to doslova. Učí nás znovu...

Chytili 114cm hlavatku pouhých šest minut před koncem povoleného lovu

Hlavatka ulovená Radkem Filipem měřila neskutečných 114 cm.

Sezona lovu dravců u nás skončila posledním prosincovým dnem. Existuje ale mnoho zahraničních zemích s pružnější...

Produkty ze zvířecích střev platíme zlatem. A s chutí konzumujeme

V útrobách vorvaňů, mořských savců, vzniká ambra - významná součást parfémů....

Co mají společného cibetková káva, ambra a mana, která podle Starého zákona zachránila Izraelity prchající z Egypta...

Další z rubriky

Maso na jerky musí být co nejčerstvější! Z něj je připravíte i doma

Hovězí jerky zvládnete připravit i doma, základem je čerstvé maso a čistota v...

Sušení masa není ani v domácích podmínkách problém. Získáte zásobu energie, po které můžete po celé týdny sáhnout...

Za předražené „květákové steaky“ si britský řetězec vysloužil posměch

Květák běžně koupíte v zelenině nebo na trhu celý a nezabalený. Je kompaktní,...

Řetězec Marks & Spencer se minulý týden ocitl pod palbou kritiky poté, co začal v Británii prodávat takzvaný květákový...

Vaněk: Co Čech, to food bloger. A za českou kuchyni jako bychom se styděli

Doménou Romana Vaňka jsou tradiční recepty. V jeho kuchařkách nenajdete jediný,...

Kulinář Roman Vaněk svou urputností připomíná národního buditele. Křísí české jazyky, a to doslova. Učí nás znovu...

Najdete na iDNES.cz