Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Jak na domácí chipsy. Připravte je v troubě a přidejte k nim dip

aktualizováno 
Bramborové lupínky si můžete doma připravit sami. Nebudou chutnat jako ty kupované, ale na rozdíl od nich vás zasytí. Stačí chipsy připravit v troubě a doplnit je jogurtovým dipem.

Stačí nakrájet brambory na plátky a po půl hodině v troubě máte hotové chipsy | foto: Monika Trojanová

Doma připravené brambůrky jsou sytější, takže je můžete servírovat i jako předkrm či menší večeři. Dochutit je lze česnekem nebo kari, nezapomeňte je namáčet do dipu.

Jak připravit a ochutit vlastní brambůrky

Na domácí brambůrky nepotřebujete fritézu, ale troubu. V ní je totiž připravíte chutněji, zdravěji a zároveň v nich zůstane pořád bramborová chuť bez přebytečného oleje.

1. Předehřejte si troubu na 200 stupňů.

2. Použijte brambory varného typu B, nejlépe větší kousky. Pečením se totiž brambory scvrknou. K plnému talíři budete potřebovat alespoň pět velkých brambor. Nemusíte je ani loupat. Omyjte je a nakrájejte na silnější plátky, jako když je připravujete na zapékání v troubě. Uchovají si bohatou chuť a nezbude z nich jen suchá kůrka.

3. Potřete brambory olivovým olejem a bohatě opepřete a posolte. Lépe než klasická kuchyňská sůl chipsy ochutí mořská sůl. Kdo ale miluje česnek, kari nebo provensálské koření, může si lupínky okořenit po svém.

4. Plech vyložte pečicím papírem a rozprostřete po něm nakrájené brambory. Do předehřáté trouby vložte brambory na plechu. Pečte do zlatova, asi 25 minut. Přebytečný olej pak vysušte papírovou utěrkou.

Pokrájené plátky brambor potřete olejem, posolte a opepřete. Do půl hodiny máte pochoutku hotovou

Kromě plochých lupínků skvěle chutnají i brambory nakrájené na měsíčky. Pečou se ale delší dobu.

Vyrobíte je nejen z brambor, ale i z mrkve nebo lilku

Lupínky jsou jedním z nejoblíbenějších slaných pamlsků, nemusí se ale vyrábět jen z brambor. V podstatě i obyčejné křížaly lze považovat za chipsy. Skvěle chutnají nepravé brambůrky ze zeleniny. Například mrkev nakrájená na kolečka, kterou orestujete v olivovém oleji.

Nebo se nechte inspirovat Orientem a zkuste lupínky z lilku. Umytý, ale neoloupaný kus nakrájejte na půlcentimetrové plátky a nechte "vypotit". Pak ho obalte v arabském koření smíchaném s moukou a osmažte. Zkroucené chipsy pak namáčejte do omáčky z jogurtu, sezamové pasty a šťávy z citrónu.

Jak Namíchat dip

K chipsům patří dobrá salsa, která je odlehčí. Díky ní lupínky rychle zmizí ze stolu. Když ji nekoupíte, vyrobte si ji doma stejně jako brambůrky.

- Pokud nechcete tížit svůj žaludek další kalorickou bombou, vynechte při přípravě dipu majonézu. Dobrý základ můžete vytvořit i zakysanou smetanou či bílým jogurtem.

- Vyzkoušejte různé kombinace. Zkuste přimíchat rajčatové pyré, nadrobno nakrájené krabí tyčinky nebo pažitku.

- Chuť dipu ale dodáte hlavně správným kořením - kromě pepře zkuste koriandr, kari nebo provensálskou směs. Správnou konzistenci vytvoříte trochou olivového oleje nebo kapkou citronu.

- Nebojte se kombinovat chipsy i s hustějšími směsmi, například s česnekovou či křenovou pomazánkou či arabským humusem.




Nejčtenější

V Paříži nainstalovali nové eko-pisoáry. Nechutné, bouří se místní

Pařížané si stěžují na výrazné pisoáry bez zástěn v centru města. (13. srpna...

Paříž přišla s novým nápadem, jak ekologicky využít lidskou moč. Nové červené pisoáry se slámou uvnitř dokážou vytvořit...

KVÍZ: Deset anglických kuchařských výrazů, které musíte znát v receptech

Při vaření se používá hodně postupů, které v anglické terminologii u nás nejsou...

Dnes jen už málokdo vaří podle ušmudlaného deníčku po mamince. Není nic snadnějšího než sednout k počítači nebo...



Patnáct let tahání kamenů ze skládek a budování ráje pro radost i užitek

Uzavřený dvůr ve znamení kamene, dřeva a svěží zeleně. Vysazené jehličnany...

Rozlehlý uzavřený dvůr u venkovského domu na Třebíčsku pojala rodina Evy Schwarzové jako rodinný ráj, kde vládnou...

Se zahradou si hraje. Má být oslavou života, pod jehličnany je mrtvo, říká

Růže jsou podle majitele tohoto nádherně rozkvetlého království pro každou...

Zahradničí přes dvacet let a miluje anglický a holandský typ neformálních zahrad s ostrým kontrastem květů a syté...

Z Prahy prchají do Posázaví na chalupu s půvabnou zahradou po babičce

Dům a zahrada po babičce s dědou přinášejí rodině z Prahy spoustu radosti a...

Domek se zahradou, které budovali zhruba před sedmdesáti lety její děda s babičkou, jsou srdeční záležitostí čtenářky,...

Další z rubriky

Na lovu kešek stačí používat hlavu, užívají si ho i rodiny s dětmi

Keškaře neboli kačery najdete i mezi dětmi, koníčku se věnují celé rodiny.

Kačeři alias lovci kešek jsou všude kolem nás, tento koníček spojuje celé rodiny. Ačkoli o geocachingu se v posledních...

KVÍZ: Deset anglických kuchařských výrazů, které musíte znát v receptech

Při vaření se používá hodně postupů, které v anglické terminologii u nás nejsou...

Dnes jen už málokdo vaří podle ušmudlaného deníčku po mamince. Není nic snadnějšího než sednout k počítači nebo...

VIDEO: Potřebovali se zbavit beranů, upekli je na kamenech v zemi

Vše potřebné je už připravené.

Šéfkuchař Vojtěch Kalášek rád zkouší neobvyklé věci, se kterými se v běžné praxi nesetkáte. Tentokrát se rozhodl...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz