Jak na nejlepší guláš ze zvěřiny: rady a tipy z tradiční Rakvické vařby

  7:00
Dokonalý guláš je mistrovským dílem. V Rakvicích to pochopili už před šesti lety a každoročně si tam v červnu o ten nejlepší guláš zasoutěží. Letos se sešlo 24 týmů.
Dobrý guláš si zaslouží i pečlivé naservírování, jíme i očima.

Dobrý guláš si zaslouží i pečlivé naservírování, jíme i očima. | foto: shutterstock.com

V Rakvicích na Moravě se minulou sobotu vařilo 192 kilogramů srnčího masa připraveného na guláš. A protože k dobrému jídlu nemohlo chybět ani občerstvení, otevřely se místní sklepy a připravily koštýře, což zvedlo i ty největší lenochy k ochutnávce. Organizátor a sponzor celé akce Aleš Caska seřadil družstva, rozdal kotle, dřevo, stolky a maso. Ostatní už bylo na soutěžících.

Soutěže se zúčastnil i známý gurmán Miloš Štěpnička, vítězství si ale nakonec odnesl tým z Nového Jičína.

Strategie gulášových týmů

6. ročník soutěže ve vaření guláše Rakvice 2009Na soutěž ve vaření guláše se sjeli lidé ze všech koutů republiky i ze Slovenska. Například bývalí spolužáci ze Žilinské university se domluvili a přijeli s manželkami soutěžit do Rakvic. Měli "tajný“ recept od rodin z Bratislavy, Žiliny, Uherského Hradiště, Oravy, Nového města nad Váhom a Prahy. Kromě hlavních gulášových ingrediencí "od všeho něco", použili sušené hřiby a zahušťovali strouhanou bramborou.

To hasiči z Kobylnice, kteří soutěžili již v předchozích dvou ročnících, svůj tajný recept neprozradili. Prý se v Kobylnici dědí z generace na generaci. Jen prozradili, že největší gulášový fachman, který má momentálně propůjčen Řád zlaté vařečky, je povoláním automechanik.

Dalším soutěžícím družstvem byli místní rakvičtí učitelé. Vaření gulášů se účastnili již po čtvrté a zatím se umístili nejlépe na čtvrtém místě. Pan ředitel, působící jako šéf týmu, prozradil, že je šéfem jen ve škole. V Rakvicích měla hlavní slovo babička, pocházející z Vacenovic u Kyjova. A její tajný recept? Stejně neurčitý jako od kobylnického týmu: "Vařit na podařenů," tvrdí.

Cibulka je základ. Překvapením soutěže se stal známý milovník dobré kuchyně a hlavně velký znalec ryb Miloš Štěpnička z Vodňan. Od pořadatele měl slíbeno, že může vařit guláš ze sumce, kterého si připravil už v Třeboni. Bylo ale rozhodnuto, že se bude vařit jednotně ze srnčího. Ani to ale nebyl pro Miloše Štěpničku problém. Naopak, ještě Hobby.cz prozradil, jak připravit ten správný guláš ze zvěřiny.

Recept Miloše Štěpničky

"Do klasického guláše patří kmín, česnek a majoránka. Na to musíte u zvěřiny zapomenout," konstatuje znalecky Miloš Štěpnička a pokračuje: "Začněte s cibulkou a slaninou. Maso zásadně nesolte dopředu, aby nepustilo šťávu, jinak byste z toho měli klasický maďarský perkelt. Pak přidejte celer, papriku, pepř, divoké koření (tedy nové koření, bobkový list a jalovcové bobule) a poduste. Po chvíli ještě přidejte koriandr a sušené šumavské houby. Když maso změkne, přijdou na řadu poslední ingredience, tedy paprika a rajská jablíčka." A protože se má jíst i očima, každému, kdo přišel ochutnat, ozdobili chlapi ze Šumavy porci feferonkou, libečkem a cibulkou. A ta nejtajnější ingredience celého receptu? Dopředu si připravit zásmažku z kančího sádla. Šumavský tým Miloše Štěpničky sice na Moravě nevyhrál, ale všichni si na jejich guláši velmi pochutnali.


Nejlepší guláš navařilo družstvo z Nového Jičína, ovšem hlavním kuchtíkem tohoto družstva byl Francouz Emir Sylva. Svůj recept sice původně tajil, ale v euforii po získaném vítězství se "ukecl". A tak můžete francouzský zvěřinový guláš vyzkoušet i vy.

recept na guláš s příchutí Francie

Cibulku osmahněte na kachním sádle, a když se maso zatáhne, osolte, přidejte zázvor, arabský kmín, čerstvý koriandr a med. Podlévejte arabským vínem. Nakonec dobrůtku zahustěte chlebovou kůrkou.


Za rok přijeďte ochutnat i vy

Cimbálová muzika není ke guláši vůbec špatná kombinace.K dobrému jídlu patří dobrá muzika, takže si všichni po celé odpoledne mohli zatancovat při dechovce nebo zazpívat u cimbálu. Pořadatelé pamatovali i na milovníky sladkostí a fronta na palačinky nebrala konce.

Místní sklepy páni vinaři zpřístupnili a nabízeli ochutnávky těch nejlepších vín, které jim v minulém roce příroda nadělila.

Na gurmánské "srandaakci" bylo možné potkat i kuriózní postavičky. Třeba i starého pána, který se z Ameriky z nějakého prapodivného důvodu odstěhoval do Podivína na jižní Moravu. Tam učí angličtinu. Ve státě Iova prý podle místních vlastnil hotel, který získal Michelinskou hvězdu. A takovou akci, jako soutěž ve vaření guláše, ho nenechala chladnou.

Atmosféra byla dokonalá, vládla spokojenost a dobrá nálada. Vyměňovaly se recepty, hodnotilo víno a plánoval se sedmý ročník gulášů 2010. Stačí sledovat rakvické gulášové stránky a kalendář akcí na Hobby.cz a ty nejlepší guláše vám nemohou utéct. Nepřijet by byl opravdu hřích. Už jen proto, že Miloš Štěpnička si ten sumčí guláš za rok určitě prosadí.

Autoři:

Krmítko v americkém Ohiu

  • Nejčtenější

V belgické zoo lev zardousil lvici Mayu z Česka, měl se s ní původně pářit

14. března 2024  18:19

V zoologické zahradě Bellewaerde Park na západě Belgie lev Nestor zardousil lvici Mayu, která...

KVÍZ: Jak se vyznáte ve vývarech a postupu jejich přípravy?

18. března 2024

Vývar je v kuchyni základ, ostatně už naše babičky tvrdily, že polévka je grunt a maso špunt. A...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nadšenec pro grilování nic nevyhodí. Co najde, přetvoří na gril nebo udírnu

16. března 2024

Dan Kordula je fanda grilování. A nejen to, většinu svých grilů, udíren a dalších prostředků k...

Hlasujte pro nejroztomilejší mazlíčky, vyhrají krmivo pro gurmány za 10 tisíc

1. března 2024,  aktualizováno  15.3 10:01

Rozběhlo se hlasování v březnové anketě, z níž vzejdou nejroztomilejší mazlíci měsíce a tři...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Za socíku jsme hodně pletli i háčkovali. Abychom ušetřili a měli co na sebe

12. března 2024

Mnoho z nás si jistě ještě dnes vzpomene na dobu, kdy moderního oblečení nebylo v obchodech tolik...

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Otevře sklenice, očistí spáry, nabrousí boty. To všechno svede brusný papír

19. března 2024

Kousek ho najdete snad v každé dílně nebo garáži. A to je dobře, nikdy nevíte, kdy budete brusný...

Bydlí u vás třeba chluponožka? Samotářky jsou hmyzem roku, sčítejte hotely

18. března 2024

Včely samotářky jsou volně žijící opylovači, jejichž svět je naprosto fascinující. Zůstávají v...

KVÍZ: Jak se vyznáte ve vývarech a postupu jejich přípravy?

18. března 2024

Vývar je v kuchyni základ, ostatně už naše babičky tvrdily, že polévka je grunt a maso špunt. A...

Grimasy, úšklebky: Při natáčení pořadu Pohlreich neudržel obličej na uzdě

17. března 2024

Baví vás grimasy Zdeňka Pohlreicha? Tentokrát, v pořadu Česko na grilu, bude mít vedle sebe zdatné...

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...