Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Jak na pečení modelovací hmoty krok za krokem

aktualizováno 
Děti milují proces tvoření. Zkuste si s nimi "uvařit" figurky nebo vánoční ozdoby.

Hotová figurka | foto: Druchema

Modelování je nejen zábava, zároveň rozvíjí i motoriku malých dětí. Při rukodělné činnosti navíc mají pocit, že vzniká něco hmotného, co si mohou skutečně osahat. A až si "upečou" vše, co chtějí, užijí si navíc při malování svých figurek.

Z modelovací hmoty lze vyrobit cokoli – sluníčko na obloze, kytičku, pejska nebo tvář maminky. Fantazii se žádné meze nekladou. Děti přitom trénují i představivost a v dospělosti tolik potřebnou kreativitu.

Na trhu najdete modelovací hmoty pod různými názvy, například modurit nebo modelit. Pracuje se s nimi podobně: po vytvarování se ponoří do vařící vody, anebo se vytvrzují v troubě. Podstatné je, aby hmoty neobsahovaly škodlivé látky, například ftaláty.

Krok za krokem

My jsme vyzkoušeli novou hmotu modelit od českého výrobce Druchema.

Budete potřebovat hmotu, jídelní nůž, misku s vodou a váleček na nudle.

Budete potřebovat hmotu, jídelní nůž, misku s vodou a váleček na nudle.

Blok hmoty rozkrájejte na zhruba centimetr silné plátky. Pak sobě i dítěti navlhčete ruce, aby se na ně modelovací hmota nelepila, a hnětením ji upravte na potřebnou měkkost. Malým dětem s touto fází raději pomozte.

Nakrájenou hmotu rozválejte.

Nakrájenou a změklou hmotu rozválejte.

Vykrajujte stejně jako z těsta.

Vykrajujte stejně jako z těsta.

Zbytek práce ale určitě nechte do značné míry potomkovi, protože především on musí cvičit prsty a fantazii. Pomozte mu, tvary poupravte, ale hlavním autorem musí být on sám.

Když se dílo nepovede, nic se neděje, slzy nejsou třeba. Modelovací hmotu stačí prohníst a začít znovu. Tentokrát třeba s pomocí vykrajovátek nebo formiček. Je-li modelína moc měkká, nechte ji chvilku odležet a zase ztuhne.

Při práci si namáčejte ruce, aby se hmota nelepila.

Při práci si namáčejte ruce, aby se hmota nelepila.

Pak získáváte hlavní roli opět vy jako rodič. Modelit lze vytvrdit varem v horké vodě nebo teplem, například v troubě. Každá z variant má své výhody. První představuje ponořit dílo vašeho dítěte do vody, kterou postupně přivedete k varu. Každý centimetr tloušťky výrobku znamená zhruba čtvrt hodinu tvrzení. Hmota přitom nezmění barvu.

Zato v troubě ano – a to od růžové až po hnědou. Výtvor postupně zahřívejte až na přibližně 120 stupňů Celsia. Doba tvrzení je zhruba 30 minut na každý centimetr tloušťky.

V troubě pečeme na 120 °C.

V troubě pečeme na 120 °C.

Až dílko vychladne, dejte prostor zase dítěti. Modelit totiž můžete po vytvrzení barvit vodovými, temperovými nebo acetonovými barvami. A malování je dalším prostředkem k rozvoji jemné motoriky i fantazie. Hotový výrobek můžete ještě nalakovat nebo namořit.

Pak už jen zbývá vystavit ho doma ve vitríně nebo schovat jako vánoční ozdobu. Když ho nabarvíte nahnědo a bíle okrášlíte, dostanete "perníkové" ozdoby, které vydrží navždy – nikdo je nesní.

Autoři:




Nejčtenější

Blecha pod elektronovým mikroskopem. Ilustrační fotografie.
PORADNA: Sousedčin kocour má blechy. Může je chytit i náš pes?

Moje sousedka má doma kocoura, který neustále courá ven, a často ho vidím drbat se. Je to starší paní a sama se zmínila, že má asi kocour blechy. Mám doma...  celý článek

Šlechtitelé představili koně jako z animáka
Šlechtitelé představili koně jako z animáka. Odborníci se bouří

Americká farma Orrion se chlubí dlouhou tradicí v chovu a šlechtění koní. Ovšem arabský plnokrevník El Rey Magnum, kterého představili, vyvolal mezi odborníky...  celý článek

Při metodě vaření sous-vide neboli ve vakuu se neobejdete bez vakuovacího...
Pohlreich učí vařit sous-vide neboli ve vakuu. Tedy šetrně a jednoduše

„Sous-vide je kámoš, ne soupeř. Pomůže vám uvařit věci, o kterých jste si v životě mysleli, že jsou neproveditelné,“ popisuje Pohlreich francouzskou metodu...  celý článek

Většina červených vín by se měla podávat o teplotě kolem 18 °C. (ilustrační...
Šroubovací uzávěry nemusí být jen u nekvalitních vín, tvrdí someliér

Someliér Libor Nazarčuk upozorňuje, že sudové víno stáčené do PET lahví je určeno k rychlé spotřebě. A už dávno neplatí, že šroubovací uzávěry se používají jen...  celý článek

Další z rubriky

Zdeněk Pohlreich nastiňuje, jak by to v restauraci u fotbalového hřiště mohlo...
Zdeněk Pohlreich radil v kuchyni FC Dymokury. Pepík Hnátek by se divil

Co se stane, když na vesnici za Prahou zavřou poslední hospodu? Najde se dobrodruh, profesionální kuchař s rodinou, který se rozhodne vybudovat svou kuchyni v...  celý článek

Domácí pivovarníci žádají zvýšení limitů pro vaření piva. Ilustrační snímek.
Domácí pivovarníci mají stálou žízeň. Napsali petici pro zrušení limitů

Každý, kdo si doma vaří vlastní pivo, smí v současné době vyrobit maximálně 200 litrů moku ročně. Podle iniciátorů petice jsou na tom čeští domácí pivovarníci...  celý článek

Do čatní můžete skvěle zpracovat přebytky úrody, od švestek po rajčata, která...
Jak na nejlepší čatní. Zpracujte do něj papriky, broskve, mrkev i jablka

Představte si téměř jakékoli ovoce a zeleninu na světě a jejich všechny možné kombinace. Čatní může být téměř cokoli, jen musí vždy výborně chutnat, být trochu...  celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.