Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Konečně dokonalé hrady z písku. Nizozemští vědci zjistili, jak na to

aktualizováno 
Vezměte 99 kyblíčků písku a jeden kyblíček vody. Smíchejte a dostanete ideální směs na stavbu hradu. Tak vypadá "kuchařka" profesora Bonna z amsterdamské univerzity.

Některé hrady z písku jsou opravdovým uměleckým dílem. | foto: Profimedia.cz

Daniel Bonn z Institutu experimentální fyziky přírodovědecké fakulty univerzity v Amsterdamu zveřejnil v časopise Scientific Report studii, kde exaktně dopočítal, jak vlhký písek musí být, aby co nejlépe držel pohromadě. Přiznal, že ho k bádání přiměla procházka po pláži, kde narazil na obří hrad.

"Všechny děti, které na pláži staví hrady, vědí, že do písku musí přidat trochu vody," píše ve své práci. "Příliš mnoho vody však může naopak materiál destabilizovat, což je vidět například u sesuvů půdy při velkých deštích," popisuje v práci.

Po prvních experimentech se skutečným pískem sedl k počítači a vyšlo mu, že optimální pevnosti lze dosáhnout, když se do písku přidá jedno procento tekutiny. "Kapalina vede, laicky řečeno, ke vzniku kapilární přitažlivosti mezi zrny písku. Musí jí být ale jen tak akorát," vysvětluje (celou studii najdete zde).

Jeho týmu se dokonce povedl i experiment se speciálně upravenými vodoodpudivými pískovými zrny, kde jako pojivo působí bubliny vzduchu. Jejich pomocí postavili hrad i pod vodou. Výsledky výzkumu by měly mít velký význam pro stavebnictví a mechaniku chování zemin, které se zabývají stabilitou půdních struktur.

Autor:



Nejčtenější

V Paříži nainstalovali nové eko-pisoáry. Nechutné, bouří se místní

Pařížané si stěžují na výrazné pisoáry bez zástěn v centru města. (13. srpna...

Paříž přišla s novým nápadem, jak ekologicky využít lidskou moč. Nové červené pisoáry se slámou uvnitř dokážou vytvořit...

Rib eye, striploin, rump, flank, hanger. Který steak je nejlepší?

Různé druhy syrových steaků

Máte chuť ugrilovat si doma pořádný steak, ale nevíte, jaké maso vybrat? Vždyť možností je tak moc. Má to být svíčková,...



KVÍZ: Deset anglických kuchařských výrazů, které musíte znát v receptech

Při vaření se používá hodně postupů, které v anglické terminologii u nás nejsou...

Dnes jen už málokdo vaří podle ušmudlaného deníčku po mamince. Není nic snadnějšího než sednout k počítači nebo...

Pláže Floridy ochromil červený příliv. Hynou ryby, ptáci i želvy

Mrtvé ryby na plážích Floridy

Velká horka trápí nejen Česko, ale i americkou Floridu. Čtenářka Renata Mysliveček, která u zdejších pláží žije, den za...

Na webu najdete 10 tisíc míst, kde si můžete natrhat úrodu zdarma

Iniciativa Na ovoce pořádá řadu akcí se sběrem jablek a moštováním, ale i...

Speciální web ukazuje místa, kde je možné trhat ovoce, aniž by vás jeho majitel hnal. Interaktivní mapa zobrazí přes 10...

Další z rubriky

VIDEO: Potřebovali se zbavit beranů, upekli je na kamenech v zemi

Vše potřebné je už připravené.

Šéfkuchař Vojtěch Kalášek rád zkouší neobvyklé věci, se kterými se v běžné praxi nesetkáte. Tentokrát se rozhodl...

KVÍZ: Deset anglických kuchařských výrazů, které musíte znát v receptech

Při vaření se používá hodně postupů, které v anglické terminologii u nás nejsou...

Dnes jen už málokdo vaří podle ušmudlaného deníčku po mamince. Není nic snadnějšího než sednout k počítači nebo...

VIDEO: Paprikové chilli barbecue, luxusní příloha ke grilovanému masu

Paprikové čatní připravené čistě jen z přírodních surovin.

Otevřete skleničku zářivě červených, jakoby sklovitých paprikových nudliček, a ať je přidáte ke grilovanému masu, k...

Najdete na iDNES.cz