Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Konečně dokonalé hrady z písku. Nizozemští vědci zjistili, jak na to

aktualizováno 
Vezměte 99 kyblíčků písku a jeden kyblíček vody. Smíchejte a dostanete ideální směs na stavbu hradu. Tak vypadá "kuchařka" profesora Bonna z amsterdamské univerzity.

Některé hrady z písku jsou opravdovým uměleckým dílem. | foto: Profimedia.cz

Daniel Bonn z Institutu experimentální fyziky přírodovědecké fakulty univerzity v Amsterdamu zveřejnil v časopise Scientific Report studii, kde exaktně dopočítal, jak vlhký písek musí být, aby co nejlépe držel pohromadě. Přiznal, že ho k bádání přiměla procházka po pláži, kde narazil na obří hrad.

"Všechny děti, které na pláži staví hrady, vědí, že do písku musí přidat trochu vody," píše ve své práci. "Příliš mnoho vody však může naopak materiál destabilizovat, což je vidět například u sesuvů půdy při velkých deštích," popisuje v práci.

Po prvních experimentech se skutečným pískem sedl k počítači a vyšlo mu, že optimální pevnosti lze dosáhnout, když se do písku přidá jedno procento tekutiny. "Kapalina vede, laicky řečeno, ke vzniku kapilární přitažlivosti mezi zrny písku. Musí jí být ale jen tak akorát," vysvětluje (celou studii najdete zde).

Jeho týmu se dokonce povedl i experiment se speciálně upravenými vodoodpudivými pískovými zrny, kde jako pojivo působí bubliny vzduchu. Jejich pomocí postavili hrad i pod vodou. Výsledky výzkumu by měly mít velký význam pro stavebnictví a mechaniku chování zemin, které se zabývají stabilitou půdních struktur.

Autor:




Nejčtenější

Většina červených vín by se měla podávat o teplotě kolem 18 °C. (ilustrační...
Šroubovací uzávěry nemusí být jen u nekvalitních vín, tvrdí someliér

Someliér Libor Nazarčuk upozorňuje, že sudové víno stáčené do PET lahví je určeno k rychlé spotřebě. A už dávno neplatí, že šroubovací uzávěry se používají jen...  celý článek

Svah za domem by měl být zpevněný výsadbou keřů nebo stromů.
PORADNA: Máme nad domem svah. Mám strach, že se nám sesune na barák

Čtenáře Michala děsí, že se půda sesune na jeho dům. Ptá se, zda je možné svah zpevnit výsadbou vhodných dřevin.  celý článek

Hlína údajně obsahuje tzv. hodné bakterie, které podobně jako čokoláda...
Unikátní pojízdný záhon přiveze seniorům hlínu a květináče až k lůžku

Té paní už bylo osmdesát roků. V domově pro seniory leží na posteli mezi čtyřmi stěnami, celé dny tráví na lůžku, chodit už moc nemůže. A pak se ozve zaťukání....  celý článek

Ve vařiči můžete vařit, ohřívat i péct.
Nadšenci vsadili na vaření sluncem. Na výrobu už vybrali třináctinásobek

Na serveru Kickstarter se občas objeví nápad, který osloví širokou masu lidí. Takový zásah se podařil při prezentaci solárního vařiče GoSun Go, kdy se vybral...  celý článek

Poslední rozloučení téměř šedesátileté šimpanzice
Umírající šimpanzice Mama poznala ošetřovatele z mládí a objímala ho

Lidoopi mají nejen velmi dobrou paměť, ale i schopnost k někomu přilnout. Potvrdila to devětapadesátiletá šimpanzí samice Mama, která loni v dubnu uhynula v...  celý článek

Další z rubriky

Většina červených vín by se měla podávat o teplotě kolem 18 °C. (ilustrační...
Šroubovací uzávěry nemusí být jen u nekvalitních vín, tvrdí someliér

Someliér Libor Nazarčuk upozorňuje, že sudové víno stáčené do PET lahví je určeno k rychlé spotřebě. A už dávno neplatí, že šroubovací uzávěry se používají jen...  celý článek

Do čatní můžete skvěle zpracovat přebytky úrody, od švestek po rajčata, která...
Jak na nejlepší čatní. Zpracujte do něj papriky, broskve, mrkev i jablka

Představte si téměř jakékoli ovoce a zeleninu na světě a jejich všechny možné kombinace. Čatní může být téměř cokoli, jen musí vždy výborně chutnat, být trochu...  celý článek

Akumulační vložky jsou jako skládačka, objednávají se zvlášť.
Malý výkon a akumulaci. Taková krbová kamna potřebují nízkoenergetické domy

Klasická krbová kamna jsou perfektní pro nezateplené chaty a chalupy. Ale nové domy, které se stále častěji staví v nízkoenergetickém nebo pasivním standardu,...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.