VIDEO: Návod na ostření kuchyňských nožů bez ocílky. Zkuste kámen

aktualizováno 
Bojíte se práce s ocílkou? Odborník poradí, jak si doma udržet nože ostré pomocí brusného kamene.

Je pravda, že práce s ocílkou požaduje určitý cvik a jsou lidé, kteří potřebný grif nezískají nikdy - a to i z řad profesionálů. Odborník na kuchyňské náčiní Jan Růzha tvrdí, že pro laika je snazší udržovat nože ostré pomocí brusného kamene.

"Jakmile hladce nepřeříznete rajče na plátky, je čas nože naostřit. Zkuste si udělat zkoušku třeba na kousku molitanu. Jakmile musíte tlačit, nůž není ostrý," vysvětluje Růzha.

Zkouška ostrosti molitanem

Zkouška ostrosti molitanem

Kámen nikdy nezapomeňte namočit.

Kámen nikdy nezapomeňte namočit.

Pořiďte si brusný kámen, nejlépe dvouzrnný. Obvykle mívá zrnitost 150 na hrubé a 350 na jemné straně. Nemá význam kupovat malé kameny, pořiďte raději větší, například 200×50×25 milimetrů. Lépe se drží v ruce a snadněji se na něm ostří i větší kuchařské nože.

Pro běžné použití je zbytečné kupovat drahé japonské kameny, jejich cena přesahuje tisícikorunu, pro domácí použití koupíte syntetický brusný kámen za dvě stě korun.

"Nejdůležitější je kámen před použitím na několik minut ponořit do vody. Je potřeba zajistit, aby se nůž při broušení vodou chladil, aby se nezničily vlastnosti ostří," doporučuje Růzha.

Jan Růzha doporučuje krouživý pohyb.

Jan Růzha doporučuje krouživý pohyb.

Nožíř Josef Pajl radí ostřit tahem proti ostří.

Nožíř Josef Pajl radí ostřit tahem proti ostří.

I tady se liší metody práce s kamenem. Růzha doporučuje ostřit krouživým pohybem (viz video) proti ostří. Ale například nožíř Josef Pajl obtahuje nůž také proti ostří, ale souvislými tahy (na jeho stránky se podívejte zde).

Proč proti ostří? "Vznikaly by mikrootřepy, které by se po jednom nebo dvou říznutích odlomily a nůž by byl zase tupý," vysvětluje Růzha.

Každý druh nože se brousí pod jiným úhlem. Pro kuchyňské nože se hodnota obvykle pohybuje mezi 22–30°, u rybářských a loveckých nožů to bývá kolem 40°.

Autor:
Témata: zkouška, Vaření

Nejčtenější

V Paříži na ryby? Kvůli imigrantům dnes musíte mít odvahu, řekl Vágner

Rybář Jakub Vágner v diskusním pořadu iDNES.cz Rozstřel (13. listopadu 2018)

Jakub Vágner je rybář, který proslul „hony“ za téměř vymřelými rybami po celém světě a několika světovými rekordy. Dnes...

Nájem platí Šárce Grossové, mají boží svíčkovou a od šéfové první hvězdu

Jitka a Santo Pagana na terase pražského podniku Černý kohout s výhledem do...

Jen těžko lze nahradit někoho, kdo je jako doma jak v kuchyni svého podniku, tak v jeho organizaci. Nekompromisně to v...

Zákaz srkaček, háku i míra na okouny. Nová pravidla při lovu ryb

Okoun má konečně míru.

Rybářský řád se každý rok nějakým způsobem mění. Většinou jsou to změny kosmetické a nejinak je to i v řádu pro revíry...

Pohlreich přesvědčí i dýňové odpírače. Rychlá polévka z jednoho hrnce

Dýňová polévka s praženými semínky

Ve třetím pokračování pořadu Teď vaří šéf!, kde Zdeněk Pohlreich ukazuje light recepty pro celý den, nechybí ani návod...

Čeští modeláři v Británii opět nezklamali. Přivezli 63 medailí

Jeden z exemplářů na výstavě ke stům letům československé aviatiky.

Čeští modeláři letos opět zabodovali na mezinárodním mistrovství v britském Telfordu. Na klání, které se konalo během...

Další z rubriky

Brambory šetrně skladujte i zpracovávejte, je jich málo a zřejmě zdraží

Brambor se letos urodilo méně, kvůli suchu nenarostly.

Letošní horká a suchá sezona zrovna nenahrávala solidní úrodě brambor, podle bramborářů je sklizeň zhruba o 25 nižší...

Svatomartinská husa krok za krokem: peče se sama bez kontroly 13 hodin

Sliny se sbíhají i na obrázku

Dozlatova pečená husička patří k oslavám svatého Martina stejně jako Ježíšek k vánočním svátkům. Ideální je vložit ji...

Vím, že jako „ti po Pohlreichovi“ neujdeme srovnávání, říká Jitka Pagana

Jitka Pagana, moderátorka nového pořadu Ano, šéfová!

Zdeňka Pohlreicha obdivuje po stránce profesní i lidské, jeho show Ano, šéfe! roky sledovala s přirozeným zájmem...

Najdete na iDNES.cz